Coronavirus

I dag skal Mette Frederiksen forklare sig om nedlukningen - det er der på spil

Oppositionen vil have Mette Frederiksen til at udpege myndighederne, der opfordrede regeringen til at lukke Danmark ned. Det har hun hidtil nægtet.

- Derfor er det myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode.

Ordene er Mette Frederiksens. De faldt på det historiske pressemøde 11. marts, hvor statsministeren lukkede Danmark ned.

Men den forklaring er ikke nok for oppositionen. Derfor har den bedt Mette Frederiksen (S) om at uddybe på et samråd tirsdag eftermiddag. Hvad var grundlaget for regeringens beslutning? Og hvad var det for nogle myndigheder, hun talte om?

Hidtil har hun nægtet at svare. Det store spørgsmål er, om hun kommer til det i dag?

- Hvis hun har et princip om, at hun ikke vil sige det, så må det jo stadig gælde. Derfor kan det blive ret interessant, om hun vil sige det nu. Hun vil formentlig svare, at regeringen lyttede til en række forskellige myndigheder, og det var det samlede billede, der gjorde udslaget. Men det vil hun selvfølgelig blive udfordret på, siger TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

Hvad er forhistorien?

En gennemgang af forløbet op til nedlukningen, foretaget af Jyllands-Posten, sår tvivl om det udsagn, at nedlukningen af Danmark var efter myndighedernes anbefaling.

Det er den, der har fået Venstre, DF, de konservative og Liberal Alliance til at kalde statsministeren i samråd.

Gennemgangen af forløbet op til nedlukningen viste, at Sundhedsstyrelsen så sent som dagen pressemødet udgav en rapport med en covid-19-risikovurdering, hvor hverken nedlukning eller tvangsindgreb blev nævnt.

Til avisen kaldte flere eksperter det både "frækt" og "dybt kritisabelt", at Mette Frederiksen på den baggrund dækkede sig ind med "myndighedernes anbefaling". Og Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, var rasende:

- Det her indikerer, at statsministeren har talt direkte usandt til danskerne, sagde hun til avisen.

Direkte adspurgt afviste Mette Frederiksen efterfølgende at fortælle, hvilken myndighed der anbefalede, at man lukkede Danmark ned:

- Helt principielt udtaler jeg mig ikke om den konkrete rådgivning, jeg får fra forskellige myndigheder. Vi har haft nedsat en bred myndighedsgruppe, og det er den rådgivning, vi har fået der, der gør, at vi træffer de beslutninger, vi træffer, siger hun.

Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, bakker i et interview med Politiken op om regeringens linje.

Det var ikke ham, der anbefalede de konkrete tiltag, da Danmark lukkede, men han syntes, det var en god idé. Og han fortæller, at han opfordrede regeringen til at handle, "før man synes, det er nødvendigt."

Hvad vil oppositionen opnå?

Dagens samråd bliver en afgørende brik i hele efterspillet om coronakrisen i Danmark, mener Troels Mylenberg.

Meget tyder på, at befolkningen bakker op om Mette Frederiksen og synes, det er nærmest upassende af oppositionen at gå op i de her ting

Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2

Et flertal udenom regeringen ønsker en ekspert-evaluering af regeringens håndtering af epidemien. Mette Frederiksen har gentagne gange forsikret, at der vil komme en evaluering - men ikke endnu.

- Hun kan blive presset til at sætte noget evaluering i gang, men så længe hun fastholder, at vi stadig er i midt i ’coronaen’, vil hun jo også have et argument i, at man ikke kan evaluere noget, der ikke er slut endnu, siger TV 2s politiske redaktør.

På den anden side, påpeger han, har regeringen lige skiftet strategi i forhold til genåbningen ved at lukke op for fitnesscentre med mere. Dermed er vi kommet et stykke videre. Og det kan måske komme til at øge presset fra oppositionen for at få en evaluering.

- Det er måske det, oppositionen vil bruge det her til at tale noget mere om, vurderer Troels Mylenberg.

Og så har de borgerlige partier brug for at lufte en frustration:

- Oppositionen har jo ikke haft særlig meget held med noget coronarelateret, fordi man ligesom har erkendt, at det er regeringen, der har taktstokken, og at man er nødt til at være med i de ting, der er. Men den har behov for at udtrykke en irritation. En skepsis. Og der kan man sige, at dette samråd er kulminationen.

Hvad er på spil for Mette Frederiksen?

Han kalder denne dag "en styrkeprøve" mellem Mette Frederiksen og oppositionen, idet statsministeren først skal udfrittes til spørgetime i Folketingssalen og derefter i samråd, hvilket sker meget sjældent.

Men der er ikke rigtig nogen tvivl om, hvem der står stærkest, mener Troels Mylenberg.

- Mette Frederiksen kan tage det ret meget med ro, fordi hun står så stærkt i målingerne. Meget tyder på, at befolkningen bakker op om det her og synes, det er nærmest upassende af oppositionen at gå op i de her ting. Det, tror jeg, har bestyrket hendes tilgang til det her. Hun mener sådan set ikke, at hun skylder svar endnu.

Samrådet er efter planen klokken 15 til 16.30. Du kan følge det her på TV2.DK og på TV 2 NEWS.