Politik

Anonyme blogs og åbenmundet kritik forpester forholdet mellem DF og Nye Borgerlige

ANALYSE: Striden mellem de to oppositionspartier, der ellers har en del til fælles politisk, bliver mere og mere barsk.

Den tidligere socialdemokratiske formand Svend Auken er kendt for sine mange uforglemmelige oneliners om dansk politik. En af de mest mindeværdige er hans beskrivelse af forholdet mellem de to evigt rivaliserende gamle borgerlige partier:

- Forholdet mellem Venstre og Konservative er som et had-kærligheds-forhold. Bare uden kærlighed.

Skift ”Venstre” og ”Konservative” ud med ”Dansk Folkeparti” og ”Nye Borgerlige” – og så har du en præcis beskrivelse af den nyeste og måske mest giftige rivalisering i dansk politik lige nu.

Politisk befinder de to partier sig på en række områder forholdsvist tæt på hinanden: Begge kræver en langt strammere udlændingepolitik. Begge er hårde kritikere af EU.

Men trods de politiske ligheder er der langtfra tale om et tæt samarbejde præget af tillid mellem de to partier. Tværtimod er stemningen på frysepunktet. Og det er der en række grunde til.

Hvem står bag?

Det er blandt andet flere anonyme blogs på nettet, der de seneste måneder har forpestet et i forvejen anstrengt forhold.

Under titlen ”Kulturradikalisme Smadrer Danmark” driver ukendte skribenter en blog, der gentagne gange har langet ud efter Dansk Folkeparti.

”Messerschmidt bliver undersøgt af Bagmandspolitiet for EU-svindel: Nu vil han belære Pernille Vermund om moral”, lyder en overskrift eksempelvis.

I et andet indlæg kritiseres DF for med ”en mærkelig forklaring” at have stemt blankt til et forslag fra Nye Borgerlige om at fjerne anerkendelsen af muslimske trossamfund. De kritiserede får på bloggen ingen mulighed for at forholde sig til anklagerne.

Indlæggene bliver ofte flittigt delt på sociale medier, og mange i Dansk Folkeparti mistænker, at personer med tilknytning til Nye Borgerlige er involveret i arbejdet med bloggen. DF's hovedbestyrelsesmedlem, Erik Høgh Sørensen, har blandt andet betegnet det som Nye Borgerliges "propagandamedie".

Ligeledes findes en anden anonym blog, ”Det hemmelige Nye Borgerlige”, hvor ukendte personer i det ene indlæg efter det andet angriber Pernille Vermund og hendes partifæller. Her er et udpluk af overskifterne:

”Nye Borgerlige vender ryggen til DF's forslag om at tage passet fra dømte pædofile”

”Nyt NB-forslag vækker borgerlig modstand - vil forgylde muslimske børnefamilier”

”Nye Borgerlige: "Politikerne er alle de andre - men vi vil gerne have pengene..!"

Indlæg herfra er flere gange blevet delt af DF-politikere på sociale medier, og på samme måder mistænker man internt i Nye Borgerlige personer i Dansk Folkeparti for at spille en rolle i blogindlæggenes tilblivelse.

Over for Berlingske har begge partier tidligere afvist, at man er direkte involveret i de anonyme blogs, men det har ikke fået mistanken til at forsvinde i de to lejre.

Det er dog ikke kun på anonyme blogs, at bølgerne går højt. Også blandt navngivne topfolk fra de to partier er tonen ofte yderst konfrontatorisk. Se blot denne gennemgang fra hjemmesiden ditOverblik.dk, som er drevet af Dansk Folkeparti. Eller denne ordveksling i Folketingssalen for nyligt. Der bliver ikke lagt fingre imellem.

Byrødder i partihop

Det har heller ikke gjort forholdet mellem de to partier bedre, at Dansk Folkeparti den seneste måned blot har kunnet se til, mens flere af partiets byrådsmedlemmer har meldt sig ud af partiet og direkte ind hos rivalerne.

For en måned siden var Nye Borgerlige blot repræsenteret i et enkelt byråd – nemlig folketingsmedlemmet Mette Thiesen, som ved kommunalvalget blev valgt til byrådet i Hillerød.

Men så meddelte først to mangeårige DF'ere i Vordingborg byråd, at de skiftede parti. Og få uger senere gik en folkevalgt i Næstved samme vej.

Coronakritik

Også i forbindelse med håndteringen af coronakrisen har de to partier været på kollisionskurs. Forleden langede Pernille Vermund voldsomt ud efter Venstres formand Jakob Ellemanns ageren i forhandlingerne om genåbningen af Danmark. Hans kritik af regeringens lukkethed og magtfuldkommenhed mener Nye Borgerlige-formanden er ”uklædelig” og udtryk for ”kynisk” spin.

Det er imidlertid ikke blot Jakob Ellemann, men også i høj grad også Kristian Thulesen Dahl, der har kritiseret statsminister Mette Frederiksen (S) for manglende åbenhed og magtfuldkommenhed, og derfor rammer Vermunds kritik også DF-formanden.

Store bevægelser i meningsmålinger

Fredag morgen offentliggjorde netmediet Altinget så en meningsmåling, der formentlig har fået både DF’ere og Nye Borgerlige-medlemmer til at spærre øjnene op.

Dansk Folkeparti: 6,8 procent.

Nye Borgerlige: 5,8 procent.

I sig selv tankevækkende, at meget er forandret i dansk politik på kort tid. For godt et år siden - inden valget - var Dansk Folkeparti landets største borgerlige parti, mens Vermund og hendes partifæller blot kæmpede for at nå over spærregrænsen. Nu bider Vermund pludselig Thulesen i haserne.

Meningsmålinger som disse vil med garanti ikke få rivaliseringen til at aftage.

Det er afgørende for Dansk Folkeparti at få nogle af de frafaldne, der nu vil stemme på Nye Borgerlige, tilbage.

Og Nye Borgerliges bedste mulighed for at vokse er fortsat at forsøge at gå på strandhugst blandt de tilbageværende DF-vælgere.

Velkommen til dansk politiks nyeste had-kærligheds-forhold - uden kærlighed.