Politik

Regeringen vil hæve forsamlingsforbuddet til 50 personer

Snart kan der måske igen komme gang i familiefester og superligakampe med op til 500 tilskuere.

Fra på mandag skal man kunne samles 50 personer. Det foreslår regeringen.

Det fremgår af et brev fra statsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets partiledere, som TV 2 er i besiddelse af.

Regeringen foreslår, at lempe forsamlingsforbuddet i tre etaper henover sommeren:

  • Først altså til 50 personer fra mandag 8. juni.
  • 8. juli ønsker regeringen, at grænsen for forsamlingsforbuddet hæves til 100 personer.
  • 8. august vil regeringen hæve grænsen for forsamlingsforbuddet til 200 personer.

Statsminister Mette Frederiksen understreger i brevet til partilederne, at hvis coronaepidemien blusser op igen, "så vil en opstramning af forsamlingsforbuddet være et af de første tiltag".

Grønt lys til sportstilskuere og konferencer

Regeringen lægger også op til at udvide kvadratmeterreglerne, der lige nu gælder for blandt andet restauranter og kulturarrangementer, hvor folk sidder ned. Der skal være to kvadratmeter per person. Det skal udvides til fremover også at gælde alle lokaler, hvor folk "i det væsentligste sidder ned".

Det betyder, at det fremover vil være muligt at holde eksempelvis en konference med siddende deltagere, og at man kan samle op til 500 personer ved idrætsarrangementer, hvis bare de sidder ned med afstand. Det kan blandt andet komme superligaklubberne til gode.

Bryllupper og andre fester, der bliver holdt i restauranter eller lignende steder, der sørger for maden, skal også gå ind under denne regel, foreslår regeringen. Det vil altså sige, at der kan være op til 500 gæster - med afstand ligesom vi kender det fra restauranterne i dag.

Det gælder også sommeraktiviteter for børn og unge, hvor man sidder ned det meste af tiden.

For alle aktiviteterne gælder dog altså en grænse på maksimalt 500 deltagere. Der er ingen kvadratmeterregler udenfor.

Hvad med private arrangementer?

Der skal ifølge regeringens forslag fortsat ikke være nogen decideret lovgivning om, hvordan man forsamles i private hjem. Men regeringen vil anbefale, at man holder sig til forsamlingsretningslinjerne. For private arrangementer er det 50 personer fra 8. juni og 100 personer fra 8. juli. Dette hæves ikke, ifølge regeringens forslag, til august.

Sundhedsstyrelsen vurderer, står der i brevet til partilederne, at hvis man følger de smitteforebyggende foranstaltninger, så er der intet, der taler imod at hæve forsamlingsgrænserne til 50 personer fra 8. juni. Særligt hvis det er udendørsarrangementer.

Derudover peger Sundhedsstyrelsen på, at hvis man tillader fester med op til 50 deltagere, kan man overveje, om udskænkning af stærke drikke bør begrænses efter for eksempel klokken 23, for at sikre, at folk overholder anbefalingerne om afstand- og hygiejne.

Ingen regler for haver og begravelser

Der er en række undtagelser til forsamlingspåbuddet. Blandt andet er folks private boliger og haver, som kun beboerne råder over, undtaget.

Det samme gælder begravelser og bisættelser, kirker og trossamfund, arbejdspladser, dagtilbud, skoler og lignende institutioner og politiske forsamlinger.

Statsminister Mette Frederiksen giver i brevet partilederne frem til lørdag klokken 20 til at komme med bemærkninger eller bekræfte, om de kan tiltræde regeringens udkast til aftalen. Først derefter kan danskerne altså forvente at få en melding om, hvordan landet ligger fra på mandag.

Statsministeren har selv planlagt bryllup

Statsministeren er selv blandt de danskere, der har planlagt et sommerbryllup. På grund af folketingsvalget for et år siden valgte Mette Frederiksen at udskyde brylluppet til i år, hvor det igen var i fare for at blive udskudt på grund af corona.

På et pressemøde 21. april blev hun direkte spurgt til sit eget og sommerens andre bryllupper, men havde svært ved at give et svar, som festplanlæggerne kunne arbejde ud fra.

- Jeg beklager, og jeg er også en af dem, der bliver ramt af det, sagde Mette Frederiksen, der altså nu måske alligevel kan se frem til et sommerbryllup i år.