Politik

Politisk flertal: Ophæv indgribende coronalov før tid

Ved grundlovsdag presses regeringen for hurtigere at rulle coronakrisens lovtiltag tilbage.

Et politisk flertal bestående af de borgerlige partier og Enhedslisten vil hurtigere end planlagt ophæve det vidtgående lovkompleks, som blev indført i al hast under coronakrisen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Lovkomplekset giver i dag sundhedsministeren magten til bl.a. at tvangsisolere smittede, forbyde forsamlinger på mere end to personer, overtage privat ejendom og lukke dagtilbud, skoler og forretninger, og det har en såkaldt solnedgangsklausul med udløb den 1. marts 2021.

- Det er et af de største indgreb i demokratiet i nyere tid, at regeringen har fået kompetence til at foretage indgreb, uden at Folketinget godkender det. Det er voldsomt. Når nu alle partier stiller sig op og holder højstemte taler om demokratiet – formentlig virtuelt, men alligevel – så bør vi også tage det her alvorligt. Det var det rigtige at gøre på tidspunktet. Men det er også rigtigt at sige til befolkningen, at det fortsætter ikke, siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) til Jyllands-Posten.

Samme melding kommer fra De Konservative.

- Det er voldsomt drastiske beslutninger, der blev truffet, og det skete nærmest i panikangst. Jeg synes, at det hele skal rulles tilbage. Det er mit udgangspunkt, siger Per Larsen, sundhedsordfører for De Konservative, til Jyllands-Posten.

- Én mand har hidtil usete beføjelser

Venstre mener heller ikke, at man kan vente til næste år med at fratage sundhedsministeren de vidtgående beføjelser.

- Jeg mener på alle punkter, at vi skal tilbage til det Danmark, vi kender. Det er et Danmark, hvor én mand ikke har så hidtil usete beføjelser ift. indgreb over for danskerne, siger partiets politiske ordfører Sophie Løhde til Jyllands-Posten.

Enhedslisten mener, at reglerne skal fjernes allerede til november. Men det er for tidligt at konkludere endnu, svarer sundhedsminister Magnus Heunicke.

- Vi skal ikke glemme, at epidemien fortsat er her, og at vi også fortsat kan have brug for redskaber til hurtigt at slå ned på smittelommer og bryde smittekæder, når de opstår. Denne lov skal samle op på de mange erfaringer, vi i denne tid gør os. Jeg finder det afgørende med en bred og inddragende proces med Folketingets partier – og det er altså ikke en proces, jeg vil konkludere på nu, udtaler sundhedsministeren i en skriftlig kommentar.