Donald Trump

Kofod er glad for Trump-hilsen, men støtteparti advarer mod at være naiv

SF frygter, at USA's grundlovshilsener skaber uro og splittelse i Rigsfællesskabet.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), er glad for præsident Donald Trumps og udenrigsminister Mike Pompeos grundlovshilsener til Danmark stilet til henholdsvis dronning Margrethe og det danske folk.

I hilsenerne nævner Trump og Pompeo den amerikanske interesse for Grønland.

Blandt andet skriver Donald Trump:

- Mens vi ser frem til at genåbne vores konsulat i Grønland, forventer vi en styrkelse af vores dybe bånd i hele kongeriget, skriver han.

Jeppe Kofod afviser, at hilsenerne er nye amerikanske forsøg på at brede sig i Arktis.

Sidste efterår indikerede præsident Trump ellers, at han ville købe Grønland, og aflyste et statsbesøg, da Mette Frederiksen kaldte den henvendelse for "absurd".

- Jeg er glad for alle de henvendelser, vi får på grundlovsdag. Vores relation mellem kongeriget Danmark og USA er dybt og langt, siger Jeppe Kofod.

Han henviser til, at der både er kulturelle, menneskelige og erhvervsmæssige bånd, der binder landene sammen:

- Det skal vi da hylde, og jeg er glad for, at USA lykønsker os på grundlovsdag, siger han.

Støtteparti advarer om naivitet

Pompeo og Trump fremhæver Danmark og USA's fælles værdier og nævner blandt andet, at Danmark længe har været en tæt ven, i beskederne, der ligger på den amerikanske ambassade i Danmarks hjemmeside.

Regeringens støtteparti SF og grønlandsordfører Karsten Hønge advarer imidlertid mod at være naiv over for de amerikanske hilsener.

- Det er svært at have noget imod sådan en venlig hilsen, men man bliver nødt til at lægge mærke til, hvad det er amerikanerne har gang i. Det her er bare en lille ting, men den skal ses som en del af en større bevægelse, hvor amerikanerne forsøger at mase sig ind i Arktis. Hver gang de ser en lille sprække i Rigsfællesskabet, forsøger de at slå kiler i den, siger han.

Karsten Hønge er overbevist om, at amerikanerne prøver at erobre mere plads på den politiske scene i håb om en større militær tilstedeværelse i Arktis.

- Rigsfællesskabet er i en følsom periode, hvor vi diskuterer den fremtidige indretning. De her initiativer kan være med til at skabe uro og splittelse, lyder det fra politikeren.

Pompeo glæder sig til genåbning af konsulat

Tidligere i år annoncerede USA en investering på 83 millioner kroner i netop udvikling i Grønland, hvor et nyt konsulat skal binde USA, Grønland og Danmark tættere sammen.

Det arktiske område vurderes at have stor geopolitisk betydning, og også Rusland og Kina har oprustet indsatsen for at få øget adgang til regionen.

Arktis rummer derudover store naturressourcer i undergrunden, og efterhånden som havisen smelter, åbner sig også øgede muligheder for skibstransport.

Mike Pompeo nævner i sin besked det fælles partnerskab og den øgede diplomatiske tilstedeværelse fra amerikansk side:

- I år ser vi frem til at genåbne vores konsulat i Grønland for første gang i 67 år, og vi forventer at udvide de allerede dybe bånd mellem vores lande, skriver udenrigsministeren.

DF noterer sig forsonende toner

Hvor SF er skeptiske over for dagens hilsener, er Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt, mere positivt stemt:

- Jeg synes, at det er godt, at den amerikanske præsident rækker ud efter dronningen. Det er jo ikke så lang tid siden, han lidt brutalt afviste en invitation fra hende, så det er jo godt med lidt forsonende toner, siger folketingspolitikeren til TV 2.

Samtidig mener han, at det må være op til grønlænderne at afvise de amerikanske tilnærmelser.

- Jeg ved ikke, om amerikanerne med deres hilsen lægger ekstra pres på den danske regering. Men det lægger et pres på grønlænderne om at understrege, at de tilhører kongeriget Danmark, og få lukket ned for denne her amerikanske flirt, siger Messerschmidt.