Politik

Klimarådet anbefaler stop for dansk olieeventyr i Nordsøen

Det vil koste statskassen milliarder i olieindtægter, men den store klimagevinst opvejer for det, lyder det fra Klimarådet.

Det skal være slut med at bore efter olie og gas i Nordsøen, når de nuværende tilladelser udløber.

Det anbefaler Klimarådet i en ny rapport.

- Det vil være et meget stærkt klimapolitisk signal at sende internationalt, og det styrker troværdigheden om vores ambitiøse klimapolitik i Danmark. Derudover gavner det samlet set klimaet, siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

Rapporten kommer, mens regeringen i øjeblikket forhandler med Folketingets partier om klimahandlingsplaner, og hvordan vi kan nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Stop nu og i fremtiden

I rapporten anbefaler Klimarådet at aflyse den såkaldt 8. udbudsrunde, hvor fire olieselskaber har budt ind på muligheden for at foretage nye boringer og undersøgelser i Nordsøen.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har tidligere udtalt, at de nuværende tilladelser til at bore og udvinde olie potentielt kan række frem til mindst 2052, mens det kan strække sig til 2055, hvis den 8. udbudsrunde gennemføres.

Ud over at aflyse den 8. udbudsrunde anbefaler Klimarådet også, at der som udgangspunkt ikke gennemføres eventuelle senere udbudsrunder om boringer i Nordsøen.

Godt - selv om andre lande vil producere mere

Der har længe været debat om, hvorvidt Danmark skal fortsætte boringer efter olie, og regeringen har været under hårdt pres fra både Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre.

Under et samråd i november sagde klimaminister Dan Jørgensen (S), at regeringen vil stoppe for olieproduktion i Nordsøen, men han satte ikke tidspunkt på.

Et af modargumenterne for at stoppe boringer og produktion af olie i Nordsøen har været, at det vil få andre lande til at producere tilsvarende mere, hvis Danmark stopper. Men på trods af det anbefaler Klimarådet alligevel et stop.

- De vil ekspandere noget, men det vil ikke være en til en. Selv om de begynder at producere mere, vil det stadig være gavnligt for klimaet, siger Peter Møllgaard.

Støttepartier: Læg oliejagten i graven

Han bakkes op af SF, Enhedslisten og De Radikale, som er enige om, at ministeren bør lytte til Klimarådets anbefaling.

- Det er simpelthen det sidste søm i ligkisten for den ottende udbudsrunde. Nu må klimaministeren lægge ny olie- og gasjagt i graven, lyder det fra SF's klimaordfører, Signe Munk.

Klimaministeren oplyser til Ritzau, at den nye rapport kommer til at indgå i regeringens stillingtagen til udbudsrunden. Men han vil dog endnu ikke give et klart svar på, om regeringen kommer til at følge Klimarådets anbefaling.

- Det er en kompleks balancegang, vi er ude i. Hvis Danmark skal tage internationalt klimalederskab, så skal vi også vise, at den grønne omstilling kan gå hånd i hånd med økonomisk ansvarlighed, lyder det fra Dan Jørgensen.

Stop vil koste 1-2 milliarder om året

Men ifølge Klimarådet er Danmark ikke længere lige så afhængig af olieindtægterne som tidligere.

- Indtægterne fra den fortsatte oliejagt er formentlig ikke så afgørende for statskassen som tidligere. Blandt andet fordi vi ikke tror på, at der er så meget olie tilbage i undergrunden, og fordi vi tror på, at olieprisen vil falde på grund af klimaet, siger Peter Møllgaard.

Ifølge Peter Møllgaard vil det koste statskassen 1-2 milliarder kroner årligt de næste 20-30 år, hvis man aflyser fremtidige tilladelser til at bore og udvinde olie i Nordsøen.

- Om det er dyrt eller ej, afhænger af øjnene, der ser. Men i Klimarådet vurderer vi, at den store klimagevinst ved at stoppe olie og gasjagten i Nordsøen og melde det ud til resten af verden sagtens kan forsvare, at statskassen står til at miste den indtægt, siger Peter Møllgaard.

Klimaministeren oplyser til Ritzau, at regeringen forventer at komme med yderligere udmeldinger i efteråret.