Tilståelsen

Justitsminister kaldt i samråd: Lydoptagelser af politiets afhøringer bør optages

Justitsminister Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet. Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Rundt om regeringen er der brev enighed om, at politiets afhøringer skal undersøges og moderniseres.

På trods af opfordring fra eksperter, politikere og gode resultater fra udlandet, har Rigspolitiet fortsat ingen planer om at gøre optagelser af politiets afhøringer obligatoriske.

Det kunne TV 2 fortælle søndag. I et skriftligt svar til TV 2 skrev Rigspolitiet, at man var opmærksom på anbefalingerne, og at det i øvrigt er helt almindelig praksis hos politiet at optage afhøringer i alvorlige sager, men altså ikke obligatorisk.

Nu reagerer en række retsordførere på den manglende vilje til at tænde for optageren, når en forurettet, sigtet eller et vidne sætter sig ind i afhøringslokalet hos politiet. En vil blandt andet have justitsministeren i samråd.

Diskussionen om de obligatoriske afhøringer er blusset op i forbindelse med TV 2s dokumentarserie ’Tilståelsen’, hvor eksperter har undersøgt, hvorvidt den udviklingshæmmede Erik Solbakkes mange tilståelser var til at stole på.

Det ville man måske kunne have fået et klarere svar på, hvis politiet havde optaget afhøringerne. Noget der eksempelvis blev obligatorisk i England i 1985 - samme år som Erik Solbakke blev anholdt.

Om ’Tilståelsen’

I dokumentarserien ’Tilståelsen’ har TV 2 kulegravet efterforskningen og dommen over den udviklingshæmmede Erik Solbakke.

Han blev i 1989 dømt for at stå bag Hafnia-branden og for at have dræbt den 15-årige Anette Thomsen på Fanø.

Tidligere var han dømt for at have antændt 27 brande i Nordsjælland. To mennesker døde ved de brande.

Men der var ingen tekniske beviser og ingen øjenvidner, der knyttede ham til forbrydelserne. Kun Erik Solbakkes tilståelse.

I ’Tilståelsen’ sår førende eksperter tvivl om, hvorvidt han var gerningsmanden.

- Vi skal skabe et trygt rum

Forbundsformanden i Politiforbundet, Claus Oxfeldt, er ikke begejstret for obligatoriske optagelser. Han frygter, at nogle vil afstå fra at give politiet vigtig viden.

- Det er vigtigt at holde fast i, at man ikke har pligt til at udtale sig til politiet. Det betyder, at vi skal skabe et meget trygt rum. Og vi får nogle gange nogle andre fortællinger i det trygge rum, fordi det er nogen, der følelsesmæssigt er påvirkede i den konkrete situation – eksempelvis forurettede i alvorlige sager, siger Claus Oxfeldt.

Gode erfaringer i Norge

Norge har haft obligatoriske optagelser af afhøringer i syv år. Og til at begynde med var det norske politi også skeptisk over for de nye regler.

Men man har senere fundet ud af, at det giver en tryghed for både den afhørte og for den, der afhører.

Det bakker eksperten Kristina Jakobsen op omkring. Hun er i dag fagansvarlig for afhøringer på Den Norske Politihøjskole i Oslo.

Men inden da arbejdede hun i dansk politi, hvor hun udarbejdede to rapporter for Rigspolitiet om netop de danske afhøringsmetoder og manglende optagelser af afhøringer.

Hun er kritisk over for, at man stadig ikke ønsker at gøre optagelse af afhøringer obligatorisk i Danmark.

Behov for ny retspraksis

Retsordførere fra SF, Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre vil nu arbejde for at gøre optagelser af afhøringer obligatoriske.

Venstres Preben Bang Henriksen, der er formand for Retsudvalget, mener, at retsplejeloven skal ændres og præciseres.

Derudover har han kaldt justitsminister Nick Hækkerup i samråd for at få en nærmere redegørelse for politiets afhøringsmetoder.

- Lydoptagelse bør være obligatorisk i alle sager, der kan medføre fængsel. Er der tale om alvorlig kriminalitet, kunne man overveje et krav om video, siger Preben Bang Henriksen og tilføjer:

- Under alle omstændigheder skal afhøring af mentalt udviklingshæmmede altid videooptages, ligesom den beskikkede forsvarer skal deltage. I alvorligere sager skal der være et maksimum for antallet af afhøringer om samme episode. Afhøringer herudover skal foretages indenretligt – altså for en dommer.

Her bliver Erik Solbakke anholdt. Han blev i 1989 dømt for at have forårsaget 38 menneskers død -  de fleste omkom i branden på Hotel Hafnia i 1973.

Hos Dansk Folkeparti vil man rette henvendelse til justitsminister Nick Hækkerup for at få skabt en ny retspraksis, så optagelser af afhøringer bliver gjort obligatoriske.

- Vi ser meget gerne, at afhøringer af sigtede for kriminalitet konsekvent bliver optaget på en lydfil og arkiveret. Det vil naturligvis øge de sigtedes retsstilling, men bestemt også myndighederne, der jo altid ville kunne bede om at få tilgang til afhøringerne via en dommerkendelse efterfølgende, hvis nye relaterede sigtelser blev rejst, siger Peter Skaarup til TV 2.

For tidligt at låse sig fast

SFs retsordfører Karina Lorentzen mener også, at man skal kigge på, hvorvidt optagelser af politiets afhøringer skal gøres obligatoriske.

- Det er vigtigt og hører til den situation, vi har i moderne politi i dag. Vi kan jo se, at det fungerer i Norge, som er et land, vi sammenligner os med. Derfor vil jeg tage det med til forhandlingerne, siger hun.

Radikale Venstres retsordfører Kristian Hegaard vil ikke gå ligeså langt som de ovenstående politikere og gøre lydoptagelser af alle afhøringer i straffesager obligatoriske.

Han mener dog, at man skal udvide brugen af optagelser for at styrke retssikkerheden, men at det er for tidligt at låse sig fast på, om det skal være obligatorisk i alle sager.

- Vi kan jo se, at det havde været helt oplagt i en sag som med Erik Solbakke. Her burde man havde optaget afhøringerne – særligt på grund af det store antal af afhøringer og de skiftende forklaringer undervejs.

Dog mener han, at der skal være plads til, at den afhørte kan nægte at lade sig optage – ligesom man kan nægte at udtale sig til politiet.

Du kan se sidste afsnit af ’Tilståelsen’ på TV 2 torsdag 20.00 eller allerede nu på TV 2 PLAY.