Politik

Dansk Folkeparti bløder byrådsmedlemmer på Sjælland

Fem sjællandske byrådsmedlemmer har forladt Dansk Folkeparti på to uger. Partiet forklarer det med interne stridigheder i lokalforeninger.

Dansk Folkeparti mister endnu et byrådsmedlem. Githa Nelander, der sidder i byrådet i Næstved, sendte partiet sin udmeldelse i morges. Hun skifter til Nye Borgerlige.

For blot to uger siden røg to byrådsmedlemmer fra Vordingborg samme vej. I sidste uge skiftede en DF'er fra byrådet i Ringsted til Konservative. Og så sent som i lørdags skiftede et byrådsmedlem fra Sorø til Venstre.

- Jeg har den dybeste respekt for partiet og det, det har stået for, og jeg er ked af at forlade det, men nu skal jeg over i et parti, hvor der er modige politikere, siger Githa Nelander.

Bliver sagt "pyt" for tit

Githa Nelander har været medlem af Dansk Folkeparti i ti år og har siddet i byrådet for partiet siden 2013. Så det har ikke været nogen nem beslutning at forlade det parti, som hun har kæmpet for så længe.

- Men jeg tror ikke på projektet længere, siger hun og lufter en kritik, der minder meget om noget, vi har hørt før.

Partiet, der i sin tid tiltrak hende med mod og en skarp kant, er blevet for tandløst og intetsigende.

- Der mangler den nerve, der var engang, siger hun.

Men især handler hendes kritik om manglende opbakning til lokalpolitikerne fra partiledelsen. Det var for eksempel en "ensom kamp", da hun sidste år var opstillet til folketingsvalget, mens hun kunne se andre partiers kandidater blive ført frem med "en hær i ryggen".

- Det var pinligt. Dansk Folkeparti virker bare ikke lokalt. Og et parti bliver altså ikke bedre end dets medlemmer. Men Kristian (Thulesen Dahl, red.) er jo kendt for at have en 'pytknap'. Den skal altså smides væk. Jeg tror, der bliver sagt "pyt" for tit, siger hun.

Der er også rigtig meget "fnidder", mener hun, der spænder ben for at få fremført partiets politik lokalt.

- Men hvis man prøver at fortælle Christiansborg, hvad det handler om, så bliver der lagt låg på. Men prøv nu lige at høre her; hvis I ikke gør noget, så springer propperne på et tidspunkt, og det sker aldrig på det mest belejlige tidspunkt, siger Githa Nelander og forsikrer, at det ikke handler om, at hun er raget uklar med nogen.

Et år med nederlag og intern uro

Spørgsmålet er, om alle propperne er ved at springe nu? Githa Nelander er det femte byrådsmedlem på blot to uger, der forlader partiet. Og det har mildest talt ikke været noget godt år i DF's historie.

Målingerne har ikke rettet sig opad igen efter valgnederlagene sidste år, hvor DF først mistede tre af fire pladser i Europa-Parlamentet og så blev rundbarberet fra 37 til 16 mandater i Folketinget.

Og der har været rumsteren i partiets bagland lige siden. Senest luftede Anders Vistisen, hovedbestyrelsesmedlem og tidligere medlem af Europa-Parlamentet, en opsigtsvækkende kritik. I et interview med Avisen Danmark beskyldte han partiet for at "flakke rundt" uden en strategi og uden at tage valgnederlagene til efterretning. Og hans kritik står ikke alene.

Kristian Thulesen Dahl tog efter valget ud for at drikke kaffe med DF'erne i baglandet for at blive klogere på, hvad der var gået galt, og hvordan partiet kunne genoprettes. Efter rundturen lovede han at inddrage lokalkredsene mere fremover.

Men det blev ved snakken, følte mange - heriblandt en gruppe jyske lokalformænd, der ville have DF's hovedbestyrelse på 12 personer udvidet med ti af baglandets folk for at få mere indflydelse på den politiske linje.

Det afviste Kristian Thulesen-Dahl dog, og i stedet landede de på et kompromis: Et såkaldt tillidsmandsforum med repræsentanter fra hver af DF’s 10 storkredse, der skal mødes mindst fire gange årligt før hovedbestyrelsesmøderne.

- Vi lukker jo folk ind for at forsøge at finde fælles fodslag om, hvordan vi vinder næste kamp. Og det kræver jo, at vi er i stand til at løse det sammen, og ikke gør det svært for hinanden ved, at vi udadtil viser, at vi ikke kan finde ud af det sammen, sagde Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmark.

Behov for en ny Pia Kjærsgaard-type

- DF befinder sig i partiets største krise siden stiftelsen i 1995, sagde TV 2s politiske analytiker Hans Redder, da de to første sjællandske DF'ere røg til Nye Borgerlige.

De har ikke rykket sig på det år. Var det min virksomhed, så havde der været handling med det samme. Jeg ville kigge på ledelsen

Githa Nelander, fhv. DF-byrådsmedlem i Næstved - nu Nye Borgerlige

Analysen er den samme i dag:

- Meningsmålingerne er elendige, og den interne uro er større end nogensinde. Der er ikke længe til kommunalvalget, som skal finde sted i november næste år. Får Thulesen ikke hurtigt vendt skuden, bliver det fjerde valg i træk, hvor partiet går tilbage. Det ville partiformænd i andre partier ikke kunne overleve – og det er et åbent spørgsmål, om Thulesen kan, siger Hans Redder.

Githa Nelander er ikke så sikker på, at skuden kan vendes med den nuværende besætning.

- De har ikke rykket sig på det år. Var det min virksomhed, så havde der været handling med det samme. Jeg ville kigge på ledelsen - er det de rigtige kompetencer, vi har siddende der? Er det de rigtige til at sælge projektet? Hvad med medarbejderne?

Så Kristian Thulesen Dahl er ikke den rigtige formand?

- Nej, ikke til at hive partiet tilbage, siger Githa Nelander.

Send nu den der pyt-knap ad helvede til

Githa Nelander, fhv. DF-byrådsmedlem i Næstved - nu Nye Borgerlige

- Kristian er super dygtig. Han er skarp. Men måske han skulle have en anden rolle. Jeg ved det ikke. Men der skal i hvert fald en Pia Kjærsgaard-agtig på banen, siger hun uden dog at ville sætte navn på, hvem hun mener, der kan bære Dansk Folkeparti frem.

Hvor svært kan det være?

Hun håber, at hendes opråb vil få ledelsen til at tage problemerne i partiet alvorligt. Men hun tror ikke rigtig selv på det længere.

Da de to DF'ere fra Vordingborg forlod partiet for Nye Borgerlige afskrev partiets næstformand Søren Espersen det som et rent spørgsmål om to lokale fraktioner, der "skændes så det brager".

- Det er det, det bunder i. Det har ikke et klap med politik at gøre, sagde Søren Espersen til TV 2.

Og det var dråben for Githa Nelander.

- Jeg har overvejet min udmeldelse længe. Men det var der, jeg trak stikket. At Søren Espersen bare pakkede det ind i, at det måtte handle om noget andet. Hvor svært havde det været at sige: "Vi hører, hvad I siger. Det er ærgerligt, men vi tager det med"? Så er vi ikke kommet længere, tænkte jeg. Det var dråben.

- Og selv hvis det bunder i interne stridigheder i Vordingborg, så peger det igen tilbage på ledelsen, som ikke får handlet på det. Send nu den der pyt-knap ad helvede til, siger hun.

DF: Der er lokale stridigheder

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kristian Thulesen-Dahl eller næstformand Søren Espersen. Men Steen Thomsen, der er organisationskonsulent i Dansk Folkepartis sekretariat på Christiansborg, kalder udmeldelserne "drønærgerligt".

- Det er vi kede af. Vi vil selvfølgelig gerne have så mange byrådsmedlemmer som muligt. Det er ærgerligt, når folk så skifter og forlader Dansk Folkeparti, siger han.

Steen Thomsen har sammen med Poul Lindholm Nielsen, der er partisekretær, selv været i Næstved for at drøfte de lokale konflikter, som Githa Nelander også nævner. Så han kan ikke genkende hendes kritik af, at ledelsen ikke gør noget.

Det må også være et lokalt anliggende, at hun manglede opbakning under folketingsvalget for et år siden, mener han.

Githa Nelander og flere andre siger, at I er blevet for usynlige og tandløse. Hvad siger I til det?

- Det er jo hendes vurdering. Den kan jeg jo ikke tage fra hende. Men jeg synes jo, vi er på alt det, vi kan. Men det er klart, at vi har jo ikke den samme rolle, som vi havde før valget. Så vi kommer jo ikke på samme måde igennem mediemuren.

Vi kan se, at der er nogle konflikter rundt omkring. Det er nok lettere i opgangstid

Steen Thomsen, organisationskonsulent, Dansk Folkeparti

Hvad så med kritikken, som hun og flere andre ytrer om, at I ikke har gjort nok at at komme igen efter valgnederlagene?

- Der synes jeg altså, at der er sket rigtig meget. Vi laver en tættere dialog med de folkevalgte, erfaringsudveksling og et tillidsforum med repræsentanter fra hver kreds i hovedbestyrelsesarbejdet. Der er nye ansættelser på Christiansborg omkring sociale medier. Der er sket rigtig mange af de ting, som er blevet nævnt på møderne, Kristian har haft rundt omkring i landet.

Fem byrådsmedlemmer på Sjælland har meldt sig ud på 14 dage, det må da gøre ondt?

- Jo, det gør det da også. Det er drønærgerligt. Nu må vi gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at dem, der bliver valgt om et år, bliver hele perioden ud for Dansk Folkeparti.

Hvad vil I gøre?

- Jeg synes allerede, vi har sat en del del ting i søen. Men der er også flere stridigheder lokalt, kan vi mærke.

Er det ikke for nemt bare at afskrive det med, at de ikke kan enes lokalt?

- Jo det kan du sige. Men vi kan se, at der er nogle konflikter rundt omkring, og de bliver lidt skærpet nu, hvor der bliver mere kamp om pladserne, fordi vi bliver færre. Det er nok lettere i opgangstid, end i en tid hvor folk frygter, at de kan risikere ikke at blive opstillet.

Falder det ikke også tilbage på ledelsen?

- Jo det gør det. Det er også derfor, der foretages en masse tiltag organisatorisk og politisk. Der er så desværre nogen, der alligevel rejser. Men hvor meget det er resultat af manglende tiltag og lokale konflikter – det er et åbent spørgsmål. Githa Nelander havde også ros til både Kristian Thulesen Dahl og os herinde på Christiansborg i den mail, hun sendte. Det takker jeg for og ønsker hende held og lykke fremadrettet. Vi tager det til efterretning, og så er det jo det.

Hvor mange skal der til, før I tænker, at nu er vi nødt til at gøre noget helt andet?

- Der behøves ikke at være flere, der melder sig ud. Vi er i fuld gang med en række tiltag, som netop skal ændre nogle ting i forhold til valget. Og folk har taget rigtig godt imod det. Så der er også en masse, der er rigtig godt tilfredse med de tiltag, der er i gang.