Politik

Politikere vil regulere sociale medier - skal styres strammere, siger partier

Dansk Folkeparti mener, at ytringsfriheden er under pres, når Facebook lukker profiler. Enhedslisten vil øge reguleringen af de sociale medier.

- Vi mener, at Facebook truer vores ytringsfrihed. Sociale medier som Facebook og Twitter udelukker folk fra at deltage i den offentlige debat.

Ordene kommer fra Dansk Folkepartis folketingsmedlem Marie Krarup forud for en forespørgselsdebat om sociale medier og ytringsfrihed.

Fredag formiddag skal justitsminister Nick Hækkerup (S) redegøre for de sociale mediers status i Danmark - herunder konsekvenserne for danskernes ytringsfrihed i forbindelse med eventuel udelukkelse fra sociale medier.

Dansk Folkeparti ønsker at stille større krav til de sociale medier, der ifølge partiet redigerer og censurerer indhold, som ikke falder i deres smag.

- Facebook skal tvinges til tydeligt at deklarere, hvorfor de lukker profiler og sletter kommentarer. Nogle personer bliver udelukket fra de sociale medier, mens andre ikke gør. Det vil afsløre klare politiske skævheder, siger Marie Krarup til TV 2.

Grundlæggende bør de sociale medier respektere og acceptere ytringsfriheden i Danmark, lyder kritikken.

- Det er et kæmpe problem, som vi er nødt til at gøre noget ved, siger Marie Krarup.

Større råderum til politikere

Hun bruger den britiske islamkritiker Tommy Robinson som eksempel.

Han blev i februar 2019 smidt ud af Facebook, da han af det sociale medie bliver klassificeret som hadprædikant. Derfor bliver brugere, der deler opslag, eller som støtter eller hylder Tommy Robinson, ofte sanktioneret.

Facebook har dog givet folketingspolitikere et såkaldt "større råderum" til at ytre sig om den højreorienterede aktivist. Det oplyste mediet tidligere på året.

Had, chikane og trusler på nettet har enorme konsekvenser for ytringsfriheden

Rosa Lund, folketingspolitiker Enhedslisten

Trump faktatjekkes på Twitter

Dansk Folkeparti indkaldte justitsministeren til dagens debat tilbage i januar 2020.

Forespørgselsdebatten er gjort aktuel af den amerikanske præsident, Donald Trump, der i denne uge har tordnet mod de sociale medier og disses magt.

Twitter har sat et faktatjek-mærkat på flere Trump-tweets og skjult indholdet af et tweet for brugerne, da det brød retningslinjerne på det sociale medie ved at forherlige vold.

Som svar underskrev Trump torsdag et præsidentielt dekret, der har til hensigt at stække de sociale medier.

Konsekvenser for ytringsfriheden

Enhedslisten har op til dagens debat fremsat 12 konkrete forslag til, hvordan de sociale medier bør reguleres.

Rosa Lund siger til TV 2, at Enhedslisten ønsker, at de sociale medier i fremtiden skal styres langt strammere. Partiet ønsker eksempelvis at få hadefuld tale på de sociale medier gjort kriminelt.

- Had, chikane og trusler på nettet har enorme konsekvenser for ytringsfriheden, siger Rosa Lund.

Derfor foreslår Enhedslisten en omfattende indsats, der skal styrke borgeres digitale sikkerhed og bekæmpe vold og kvindehad på nettet.

- Vi er simpelthen for dårlige til at håndtere og straffe hadforbrydelser og krænkelser, der foregår på nettet i Danmark, siger Rosa Lund.

Socialdemokratiet, SF og til dels Venstre bakker op om Enhedslistens forslag, skriver Berlingske.

Der er nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, der skal undersøge balancen mellem respekt for ytringsfriheden, og hvad folk skal finde sig i.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra arbejdsgruppen til dens anbefalinger på området, men uden held.