Politik

Partier presser regeringen: Forlad 'sparebanden'

TV 2s politiske redaktør mener, at udmeldingen sætter regeringen under pres. Samtidig skal den levere et klarere svar på målet med dansk EU-politik.

To af regeringens støttepartier opfordrer statsminister Mette Frederiksen (S) til at ændre kurs og melde sig ud af den såkaldte 'sparebande' i EU.

SF mener, at regeringen i stedet skal støtte EU-Kommissionens forslag om en historisk stor genopretningspakke, der skal hjælpe de lande, som er hårdest ramt af coronakrisen.

- Regeringen må melde sig ud af den sparebande. Vi er nødt til at gå væk fra sparesporet, siger formand Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Hun siger til TV 2, at Danmark har et ansvar for at finde fælles europæiske løsninger, da vi står i en "forfærdelig situation" som følge af coronakrisen. Samtidig er der fordele for dansk eksport ved at give økonomisk hjælp til hårdt ramte lande som eksempelvis Italien, lyder det.

- Hvis vi skal have gang i den danske økonomi igen og skabe arbejdspladser, er det en god investering at give italienerne en hjælpende hånd, siger Pia Olsen Dyhr.

Hidtil har der været bred opbakning til regeringens sparelinje i EU, men nu ser vi sprækker i denne opbakning - endda fra regeringens egne støttepartier

Troels Mylenberg, politisk redaktør TV 2

Hvorfor er 'sparebanden' og kommissionen uenige?

SF støtter EU-Kommissionens udspil om en genopretningsfond på baggrund af coronakrisen for i alt 750 milliarder euro - svarende til 5600 milliarder kroner.

De 500 milliarder euro skal gives som direkte tilskud - uden krav om tilbagebetaling - til de lande, der er hårdest ramt af krisen, mens de sidste 250 milliarder euro skal gives i form af lån.

Danmark er sammen med Sverige, Østrig og Holland i EU-sammenhæng blevet kendt som 'de sparsommelige fire', fordi landene er imod at give direkte tilskud og i stedet udelukkende vil hjælpe ved at yde lån, der skal betales tilbage.

De direkte tilskud bliver opfattet som en "gaveløsning" til de europæiske lande, der ikke i tide har sørget for at have styr på pengene, siger TV 2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede.

- EU består af 27 nationalstater, som hver især skal holde snor i egen økonomi. De fire lande mener, at det er almen sund økonomisk tankegang, at hvis man låner penge, så skal de også betales tilbage på et tidspunkt, siger TV 2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede.

Derudover mener de fire lande heller ikke, at EU's budget skal øges, som kommissionen også lægger op til.

Pres på regeringen

SF står ikke alene med sit synspunkt, for de radikale har tidligere opfordret regeringen til at melde sig ud af 'sparebanden' i EU.

Partiets politiske leder, Morten Østergaard, har argumenteret for, at det ikke gavner Danmarks interesser "kun at tænke på sig selv". For gør Danmark det, risikerer vi at blive kørt ud på et sidespor i EU-sammenhæng, mener partilederen.

Også i dansk erhvervsliv er der støtte til EU-Kommissionens udspil.

Den økonomiske hjælpepakke vil være afgørende for at sætte gang i dansk eksport - noget, der virkelig er brug for, lyder det fra Dansk Industri.

- Coronakrisen har ramt danske virksomheder på mange måder. Eksporten har taget et historisk dyk, og ordrebøgerne er simpelthen slunkne. Det fælles europæiske boost vil kunne hjælpe, så der kan komme gang i danske eksportvirksomheder i de kommende måneder, siger europapolitisk chef Anders Ladefoged.

Danske eksportvirksomheder er pressede som følge af coronakrisen, men EU's økonomiske hjælpepakke kan sætte gang i hjulene.

TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, siger, at regeringen er under politisk pres.

- Hidtil har der været bred opbakning til regeringens sparelinje i EU, men nu ser vi sprækker i denne opbakning - endda fra regeringens egne støttepartier, siger Troels Mylenberg.

Dermed skal Socialdemokratiet levere et klarere bud på, hvad partiet vil med dansk EU-politik, lyder det.

Lyn-analyse

Dansk EU-politik afklares normalt i Folketingets Europa-udvalg, der udstyrer regeringen med et mandat til forhandlinger i EU. Hidtil har der været bred opbakning også til sparelinjen, men nu ser vi sprækker i denne opbakning - endda fra regeringens egne støttepartier. De radikale har før været kritiske, men SF melder sig nu også ind i kampen, og det betyder, at regeringen i højere grad skal forklare sig. Socialdemokratiet presses også til at levere et klarere bud på, hvad partiet - regeringen - vil med dansk EU-politik.

S: - Vi har bred opbakning

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger til TV 2, at det er vigtigt, at EU får skabt den rette fælles indsats på baggrund af coronakrisen, så vi igen får gang i hjulene.

- Men det er vigtigt, at det sker på en økonomisk ansvarlig måde. På en måde, hvor de lande, der får lukrative, billige lån, også får nogle forpligtigelser til at betale dem tilbage igen, når det er muligt, siger Jeppe Kofod.

Socialdemokratiets EU-ordfører, Lars Aslan Rasmussen, indrømmer over for TV 2, at det gør indtryk, når regeringens støttepartier er af en anden holdning.

- Men vi har bred opbakning i Folketinget til vores linje, påpeger Lars Aslan Ramussen.

De politiske forhandlinger om EU's genopretningsplan mellem stats- og regeringscheferne finder sted i juni.

TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede kalder udspillet fra EU-Kommissionen et "hårdt udgangspunkt" for forhandlingerne for 'sparebanden'.