Politik

Regeringen vil forbyde religiøse vielser af mindreårige

Regeringen kan have flere tiltag på vej, viser internt arbejdsnotat, der er sendt til TV 2 ved en fejl.

Det skal være slut med, at mindreårige kan blive religiøst viet i Danmark.

Sådan lyder det fra regeringen, som nu kommer med flere forslag til ændringer på området.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) siger, at "vi skal ikke være forsigtige i det her".

- Fænomenet eksisterer, men vi har ikke tal på det, for det er noget, der foregår bag de nedrullede gardiner. Men jeg tror, at det at kriminalisere det, at føre nogle retssager, og det at få nogle af skurkene i spjældet kan være med til at få problemet frem i lyset, siger han til TV 2 tirsdag aften.

I et skriftligt svar forklarer Mattias Tesfaye, at man jævnligt hører om kvinder, der fastholdes i religiøse ægteskaber mod deres vilje.

- Det er kvinder, som gerne vil være en del af Danmark, der bliver forhindret i det af deres familier og omgangskreds. Det er vores medborgere, der står midt i en frihedskamp og har brug for mere opbakning fra Christiansborg, siger ministeren.

Ud over et forbud mod religiøse vielser af mindreårige foreslår regeringen, at straffen for at fastholde personer i et ægteskab med tvang skal skærpes.

Politikere: Børn skal ikke giftes

Religiøse vielser uden borgerlig gyldighed er en religiøs handling foretaget af for eksempel en imam. Regeringen foreslår, at religiøse forkyndere skal straffes med op til to års fængsel og i særligt skærpende tilfælde udvises af Danmark, hvis de vier mindreårige.

Ifølge dansk ægteskabslovgivning er traditionelle vielser af mindreårige under 18 år allerede forbudt, mens der ikke er noget forbud mod religiøse vielser af mindreårige. Men på Christiansborg lader der nu til at være bred opbakning til et forbud.

- Det er helt åbenlyst, at børn ikke skal giftes, og vi er imod tvangsægteskaber, så det vil vi gerne drøfte med regeringen, siger Radikale Venstres udlændingeordfører, Andreas Steenberg.

Også Enhedslisten og SF ser positivt på regeringens forslag, men vil gerne se noget mere konkret, før de tager endelig stilling.

- Religiøse vielser fungerer som et ægteskab, og det forpligter på præcis samme måde, samtidig med at det er svært at bryde ud af, fordi der kan være meget pres fra familie, imamen eller ægtefællen, siger Halime Oguz, indfødsretsordfører for SF.

Sådan blev artiklen til

En pressemedarbejder i Udlændinge- og Integrationsministeriet sendte ved en fejl et internt arbejdsdokument til en medarbejder på TV 2 den 15. maj. Dokumentet indeholder forslag til en lanceringsplan for en række nye tiltag, som regeringen har på tegnebrættet. TV 2 var efterfølgende i kontakt med ministeriet, og 26. maj oplyste TV 2 til ministeriet, at vi ville bringe en historie om de forslag, regeringen barsler med. Ministeriet sendte derefter skriftlige citater fra ministeren til TV 2 og udsendte kort efter en pressemeddelelse om nogen af forslagene.

Venstre: For mange barnebrude i verden

Ifølge organisationen Red Center, der arbejder med at hjælpe unge ud af social kontrol, ønsker nogle personer at blive religiøst viet, fordi det er vigtigt for dem selv, mens det for andre skyldes pres fra familien. Ifølge organisationen kan det for nogle være svært at slippe ud af et religiøst ægteskab.

Allerede i 2012 foreslog Venstre at forbyde religiøse vielser af mindreårige, og også i dag går partiet ind for et forbud.

- Det er jo dejligt at se, at Inger Støjbergs politiske arv lever videre i Socialdemokratiet. Det kommer vi selvfølgelig til at bakke op om, siger udlændingeordfører Mads Fuglede (V).

I 2016 blev unge asylpar adskilt på landets asylcentre. Ombudsmanden konkluderede efterfølgende, at instruksen var ulovlig, og den såkaldte Instrukskommission undersøger i øjeblikket forløbet og Inger Støjbergs rolle i sagen.

Internt notat: Flere tiltag på tegnebrættet

Regeringen kan have flere tiltag på vej på udlændingeområdet, viser et internt arbejdsnotat, som TV 2 er i besiddelse af.

Notatet er sendt mellem pressemedarbejdere i Udlændinge- og Integrationsministeriet og er ved en fejl også blevet sendt til en medarbejder på TV 2.

Af notatet fremgår forslagene om at forbyde religiøse vielser af mindreårige og strafskærpelse for at fastholde en person i ægteskab med tvang.

Derudover viser notatet, at regeringen blandt andet har gjort sig overvejelser om at stille nye krav om, at trossamfund udtrykkeligt skal anerkende dansk ægteskabslovgivning, samt skærpede danskkrav til religiøse forkyndere.

De enkelte tiltag er ifølge notatet en del af en "strammerpakke", og notatet er et forslag til, hvordan tiltagene skal lanceres i medierne. Flere af punkterne er endnu ikke regeringens officielle politik, men ifølge notatet er de altså på tegnebrættet.