Politik

Udledning af spildevand i Øresund udsat efter massiv modstand

Udledningen af spildevand i Øresund har den seneste uge modtaget massiv modstand.

Den planlagte og meget omdiskuterede udledning af 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund vil blive udsat til efteråret.

Det oplyser Københavns Teknik- og Miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, søndag.

Dermed er der ingen risiko for, at sommerens badegæster langs Øresund får dårlige oplevelser eller dyre- og naturlivet lider nød - i denne omgang.

- Hofor (forsyningsselskab. red) har tilkendegivet, at det er muligt at udskyde projektet, hvis Københavns Kommune kræver det. Dermed går arbejdet ikke i gang i morgen, skriver Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse.

Udledningen skulle have været sat i gang søndag, men blev lørdag udsat 24 timer. Og ifølge borgmesteren udskydes udledningen nu til oktober.

Ninna Hedeager Olsen oplyser videre, at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder på en orientering, der skal give svar på, om Miljøforvaltningen i kommunen kunne have ageret anderledes - og/eller har begået fejl.

Redegørelsen skal samtidig gøre det klart, om det er muligt for Miljøforvaltningen helt at omgøre afgørelsen.

Byggeri årsag til udledning

Grunden til, at udledningen skulle have fundet sted er forarbejdet til en udbygning af Svanemølleholmen i Nordhavn i København.

Der ligger i øjeblikket en industrigrund og under denne en hovedspildevandsledning, som forbinder Strandvængets Pumpestation på Østerbro med Lynetten Rensningsanlæg på Refshaleøen, der håndterer spildevand fra Frederiksberg, Gentofte og København.

Fordi, der skal bygges ejendomme på grunden, skal det undersøges, om ledningen fra 1978 kan klare, at der bygges på den - og under denne undersøgelse kan ledningen ikke bruges.

Derfor var det planen, at store mængder spildevand, der har været igennem ét filter for at undgå større genstande som toiletpapir og lignende, i stedet ville blive udledt direkte i Øresund fire kilometer fra kysten ved Skovshoved.

Stor modstand

Siden sagen kom frem 22. maj, har den vakt røre i lokalmiljøer, hos vores svenske naboer, ved forskere og på Christiansborg.

Det fik søndag Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre til at kalde miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om sagen, selvom hun havde slået fast, at beslutningen lå kommunalt, og at hun opfordrede "til at stoppe udledningen".

Partierne mener, at sagen skal diskuteres for at sikre, at lignende ikke kan ske i fremtiden.

Beslutningen om udledningen er taget i Gentofte, København og Frederiksberg kommune.

Også Danmarks Naturfredningsforening har kaldt udledningen helt uhørt, ligesom at Danmarks Fiskeriforening frygter for dyrelivet.

Det er selskaberne Novafoss og Hofor, der star bag udledningen, og ifølge dem ville det have drejet sig om et tons fosfor, syv tons kvælstof og cirka 80 tons organisk materiale.

Og det ville have fået konsekvenser på denne tid af året:

- Set fra et økologisk synspunkt, er det noget nær det værste tidspunkt, man kan gøre det. Algerne er sulte, og de har masser af lys, men de mangler fosfor og kvælstof. Og hvis de får det, er de klar til at vokse, siger Karen Timmermann, der er professor i kystøkologi hos DTU Aqua.