Politik

Partier vil have Folketinget til at stoppe udslip i Øresund: - Vi er jo nødt til at være på forkant

Miljøminister Lea Wermelin (S) opfordrede lørdag kommunerne til at stoppe udledningen.

Radikale Venstre, DF og Venstre kalder nu miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om sagen omkring udledning af spildevand i Øresund.

Søndag skulle 290.000 kubikmeter spildevand have fosset ud i Øresund, men det blev lørdag udskudt, og partierne vil nu have undersøgt, om Folketinget helt kan standse eller udskyde udledningen.

Ministeren har sagt, at beslutningen ligger hos Gentofte og Københavns Kommune.

Derfor skal politikerne på Christiansborg kigge på sagen, siger Martin Lidegaard, folketingsmedlem for Radikale Venstre.

- Miljøministeren siger, det ikke er hendes bord. Teknik- og miljøborgmesteren i København (Ninna Hedeager Olsen, red.) siger, det ikke er hendes bord, og så lægger de den over til forvaltningen.

- Men de reagerer jo på det, der er lagt ned over dem politisk, siger Martin Lidegaard.

DF: - Det handler om fremtiden

Samme melding kommer fra klimaordfører i Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt.

- I sidste ende er det jo lovgivningen, der sætter rammerne. Og når vi tager det op på Christiansborg, er det også for at kigge fremad i forhold til praksis ved store byggerier i København og mange andre dele af landet.

Morten Messerschmidt kalder det ”en betændt sag” med en dårlig timing grundet yngletider og badesæson. Og da kloakker og områder skal klimasikres, kræver sagen et politisk fokus fra Christiansborg, lyder det:

- Vi er jo nødt til at være på forkant, så vi undgår, at det her sker andre steder i de kommende år, siger Morten Messerschmidt til TV 2.

Årsagen til udledningen, og dermed årsagen til samrådet, er forarbejdet til en udbygning af Svanemølleholmen i Nordhavn i København, hvor der bygges.

Der ligger i øjeblikket en industrigrund og under denne en hovedspildevandsledning, som forbinder Strandvængets Pumpestation på Østerbro med Lynetten Rensningsanlæg på Refshaleøen og håndterer spildevand fra Frederiksberg, Gentofte og København.

Før byggeriet færdiggøres, skal det undersøgeses, om ledningen fra 1978 kan klare, at der bygges på den – og under denne undersøgelse kan ledningen ikke bruges.

Derfor vil store mængder spildevand, der har været igennem ét filter for at undgå større genstande som toiletpapir og lignende, i stedet blive udledt direkte i Øresund fire kilometer fra kysten ved Skovshoved.

Natur- og fiskeriforeninger i oprør

Foruden et stop af udledningen vil partierne have svar på, hvorfor der ikke er andre muligheder for at lede spildevand bort.

Oprindeligt var planen, at udledningen skulle starte søndag. Men efter en heftig debat er det udskudt til mandag.

Blandt andet har Danmarks Naturfredningsforening kaldt udledningen helt uhørt.

Danmarks Naturfredningsforening siger til TV 2, at de er meget kritiske over beslutningen om at udlede spildevand i Øresund og kræver nu indgriben fra ministeren.

Og søndag skriver Danmarks Fiskeriforening i en pressemeddelelse til TV 2, at de ”frygter konsekvenserne”:

- Som fiskere kan vi ikke acceptere, at man smider så store mængder ud i Øresund. Bare fordi vi smider problemerne ud i havet, forsvinder de ikke, tværtimod. Menneskelig aktivitet på land påvirker i højere og højere grad havmiljøet, og det bliver unægtelig forværret med udledningen, skriver formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

Minister: - Stop det

Lea Wermelin opfordrede lørdag kommunerne til at stoppe udledningen.

Men hun understregede også, at var en kommunal beslutning og ikke hendes ressort.

- Det er en kommunal afgørelse, som jeg ikke har mulighed for at gribe ind i.

- Derfor skal min opfordring til kommunerne være at stoppe udledningen, som den er planlagt, og undersøge om det er muligt at finde alternativer, sagde Lea Wermelin lørdag aften.

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Ninna Hedeager Olsen vil i løbet af søndag modtage en orientering om sagen:

- Den skal være klar i dag. Her skal det blandt andet fremgå, om udvalget kunne have truffet en anden afgørelse, hvis sagen havde været forelagt politisk, og om udvalget har nogle handlemuligheder, nu hvor tilladelsen er givet, skriver Ninna Hedeager Olsen i et skriftlig svar til TV 2.