Venstre beskylder Mette Frederiksen for at tale usandt i forbindelse med nedlukningen
Ifølge statsministeren var det sundhedsmyndighedernes anbefaling at lukke Danmark ned. Dokumenter kunne tyde på noget andet.
Da Danmark blev lukket ned 11. marts, lød det fra statsminister Mette Frederiksen, at situationen var så alvorlig, at "det er myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned".
Men en gennemgang af forløbet op til nedlukningen - foretaget af Jyllands-Posten - sår nu tvivl om det udsagn, der er blevet gentaget flere gange.
- Det her indikerer, at statsministeren har talt direkte usandt til danskerne, siger Sophie Løhde fra Venstre til Jyllands-Posten.
Hun vil samtidigt kalde statsministeren i samråd.
Det har haft store konsekvenser
Det er de indledende øvelser til efterspillet for regeringen, der står overfor et stigende pres i forhold til at vurdere, hvordan de har håndteret krisen.
- Der er en regning, der skal betales, og det gælder ikke mindst politisk. Selvom også oppositionens leder har udtalt, at han også ville have lukket ned, så skal forløbet stadig evalueres, siger Troels Mylenberg, der er politisk redaktør på TV 2.
Diskussionerne begyndte for alvor i forbindelse med grænselukningen, hvor netop Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm var ude og undsige regeringen.
- Når der bliver truffet politiske beslutninger, så har det konsekvenser, og i det her tilfælde er konsekvenserne meget vidtrækkende. Mange har mistet deres arbejde, og vi har brugt mange milliarder kroner, derfor er det klart, at vi skal evaluere forløbet, siger Troels Mylenberg.
Forløbet omkring nedlukningen:
- 28. februar skriver direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm en indstilling til regeringen, hvor han skriver, at tvangsindgreb kun kan ske i "konkrete situationer", hvor der er særlig stor risiko stor risiko for smittespredning.
- 6. marts fraråder statsminister Mette Frederiksen arrangementer med over 1.000 deltagere, og borgerne opfordres til at holde afstand og undgå kys, kram og håndtryk.
- 10. marts offentliggør Sundhedsstyrelsen et katalog af "hovedprioriteringer og "mulige tiltag" mod covid-19. Tvangsindgreb og nedlukninger nævnes ikke.
- 11. marts varsler statsministeren på et pressemøde nye forbud og lukker store dele af Danmark ned.
- 12. stemmer et enigt folketing en hastelov igennem, som flytter beføjelser fra Sundhedsstyrelsen og over til sundhedsministeren.
Misbrug af den sundhedsfaglige vurdering
Så sent som 10. marts, dagen før nedlukningen, udgav Sundhedsstyrelsen en rapport med en covid-19 risikovurdering, strategi og mulige tiltag i bekæmpelsen, og her var hverken nedlukning eller tvangsindgreb nævnt.
Og det er ifølge professor i sundhedspolitik ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen misbrug af den sundhedsfaglige rådgivning.
- Regeringen trak en klædedragt ned over sin politik og gav indtryk af, at det var den sundhedsfaglige rådgivning at lukke ned. Men det tangerer en usandhed, siger han til Jyllands-Posten.
Allerede dagen efter nedlukningen gav et enigt folketing med en hastelov en lang række af Sundhedsstyrelsens beføjelser til statsministeren og hendes regering.
- Statsministeren er ikke valgt af folket, hun er valgt af Folketinget. Det her er i høj grad et spørgsmål om åbenhed, siger Troels Mylenberg.