Politik

Frederiksen afviser at afsløre, hvilken myndighed der anbefalede at lukke Danmark

Dokumenter sår tvivl om, hvorvidt det var Sundhedsstyrelsens anbefaling at lukke Danmark ned.

Det var en samlet myndighedsgruppe, der anbefalede regeringen at lukke Danmark ned tilbage i midten af marts.

Det fastslår statsminister Mette Frederiksen, efter at en artikel i Jyllands-Posten fredag har sået tvivl om baggrunden for beslutningen:

- Den rådgivning, vi får fra en samlet myndighedsgruppe, er, at vi skal undgå, at for mange mennesker er samlet på ét sted. De konkrete beslutninger om, hvor vi lukker ned, hvordan vi lukker ned, og hvor hurtigt vi lukker ned, er selvfølgelig en politisk beslutning, siger hun.

Sundhedstyrelsen anbefalede ikke nedlukning

Nedlukningen af Danmark skete 11. marts, efter at Mette Frederiksen på et efterhånden ikonisk pressemøde havde konstateret, at situationen var så alvorlig, at "det er myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned".

Jyllands-Postens gennemgang af forløbet op til den skelsættende dato viser imidlertid, at Sundhedsstyrelsen var ganske påpasselig med netop den anbefaling. Blandt andet udgav den så sent som dagen forinden en rapport med en covid-19-risikovurdering, strategi og mulige tiltag i bekæmpelsen, og her var hverken nedlukning eller tvangsindgreb nævnt.

Til avisen kalder flere eksperter det både "frækt" og "dybt kritisabelt", at Mette Frederiksen på den baggrund dækkede sig ind med "myndighedernes anbefaling", da hun traf beslutningen om at lukke landet ned. En beslutning, hun i øvrigt efterfølgende og således også i dag har kaldt både politisk og hendes egen.

Kaldt i samråd

Direkte adspurgt afviser Mette Frederiksen at fortælle, hvilken myndighed der anbefalede, at man lukkede Danmark ned:

- Helt principielt udtaler jeg mig ikke om den konkrete rådgivning, jeg får fra forskellige myndigheder. Vi har haft nedsat en bred myndighedsgruppe, og det er den rådgivning, vi har fået der, der gør, at vi træffer de beslutninger, vi træffer, siger hun.

Selvfølgelig er det en politisk beslutning at lukke et land ned

Mette Frederiksen (S), statsminister

Hos både oppositionen og regeringens støttepartier er man forundrede over Jyllands-Postens afsløringer, og Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, har således besluttet at kalde statsministeren i samråd for at få afklaring om forløbet.

Lyn-analyse

Mette Frederiksen har et forklaringsproblem, når hun først siger, at det var myndighederne, der anbefalede, at man lukkede Danmark ned, og bagefter siger, at det var en politisk beslutning.

Det bliver vanskeligt for den almindelige borger at forstå, hvad det egentlig var, der gjorde, at man skulle lukke ned, og hvem der besluttede det.

Dog er det svært for alvor at komme efter hende, fordi Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, jo stod til selvsamme pressemøde tilbage i marts, og kunne have sagt, at det ikke var hans anbefaling at lukke landet ned. 

Politisk beslutning

Mette Frederiksen, da du 11. marts sagde, at det var myndighedernes anbefaling, at I nu lukkede al unødvendig aktivitet ned, var det så korrekt, tænker du?

- Den rådgivning, vi får, er, at vi skal minimere unødvendig samfundsaktivitet.

Så du lukker Danmark ned på myndighedernes anbefaling?

- Jeg lukker Danmark ned, fordi vi er på et sted, hvor smitten er ved at komme ud af kontrol, og hvor vi risikerer, at rigtig mange mennesker vil dø, og vores sundhedsvæsen bryder sammen. Og rådgivningen fra den samlede myndighedsgruppe er, at vi skal minimere aktivitet. Den konkrete beslutning om, hvor og hvordan vi lukker ned, er politisk, og det skal den også være i et demokrati.

Artikel i Jyllands-posten sår tvivl om, hvorvidt Sundhedsstyrelsen anbefalede regeringen at lukke Danmark tilbage i midten af marts. Video: Rasmus Dam Nielsen

Rådgivet af bred myndighedsgruppe

Hvorfor vil du ikke sige hvilken myndighed, der anbefalede regeringen at træffe den beslutning? Normalt er det jo en anbefaling, der kommer fra sundhedsmyndighederne.

- Vi har i Danmark valgt at organisere os sådan, at det er en bred myndighedsgruppe, der har rådgivet os, og helt principielt går jeg selvfølgelig ikke ind i hvilke ord, der falder fra hvilke myndigheder. Det er en bred myndighedsgruppe, der på det tidspunkt rådgiver os, og man må sige, at det ser ud til, at deres rådgivning var rigtig. At vi skulle lukke samfundsaktivitet ned.

Men er det korrekt, at Sundhedsstyrelsen og direktør Søren Brostrøm ikke kom med den anbefaling til jer, og at det derfor var en politisk beslutning?

- Selvfølgelig er det en politisk beslutning at lukke et land ned. Man kommer jo ikke i en situation, hvor en myndighed kan lukke et land ned. Vi lever jo i et demokrati. Det er en politisk beslutning, at et land skal lukkes delvist ned, ligesom det i øvrigt er en politisk beslutning, at vi nu er i gang med at åbne.

- Vi får så selvfølgelig rådgivning og anbefalinger, og den rådgivning, der er meget dominerende på det tidspunkt er, at vi skal have brudt smittekæderne og dermed få smitten under kontrol, siger statsministeren.