Coronavirus

Mette F. advarer mod for stor genåbning - vil ikke lade sig presse

Coronavirussen risikerer at komme ud af kontrol, hvis alle dele af samfundet genåbner på én gang, påpeger statsministeren inden forhandlinger.

Statsminister Mette Frederiksen (S) advarer om en for stor åbning af samfundet forud for de politiske forhandlinger om en yderligere genåbning af Danmark.

Mette Frederiksen har på forhånd peget på, at de nuværende lave tal for antallet af indlæggelser og intensivbehandling på landets hospitaler giver grobund for optimisme.

Men hvis samfundet "gør det hele på én gang", vil vi risikere, at virussen "kommer ud af kontrol", siger statsministeren onsdag.

- Med det materiale, der ligger foran os nu, er der basis for yderligere åbning. Men det er forbundet med meget stor usikkerhed. Det gælder især, når vi kommer længere frem på sommeren. Derfor bør vi træffe beslutningerne forsvarligt, siger Mette Frederiksen.

Jeg tror, danskerne er glade for, at der ikke går for meget traditionelt Christiansborg-fnidderfnadder i forhandlingerne

Mette Frederiksen (S), statsminister

Usikker rapport

De politiske forhandlinger mellem de ti partiledere sker på baggrund af en ny rapport fra Statens Serum Institut (SSI).

Den slår fast, at Danmark kan genåbne yderligere, hvis danskerne vel at mærke bliver ved med at overholde anbefalingerne om fysisk afstand, samt fastholder en god hygiejne.

Statens Serum Institut pointerer dog i sin rapport, at beregningerne er usikre, og derfor er konsekvenserne af en yderligere genåbning svære at forudsige.

Lyn-analyse

Det var uhyre interessante meldinger, der kom fra statsministeren inden de politiske forhandlinger.

Det er klart, at Mette Frederiksen har en vanskelig position. Hun er den ansvarlige. Hvis det her går galt, så er det hende, som den falder tilbage på. Derfor er hun mere forsigtig, end andre må være.

Den her diskussion viser, at grundstemningen er, at de andre partier føler sig lidt kørt over af en regering, der vil bestemme for meget.

Dagens SSI-rapport viser, at tallene kan tolkes på alle mulige måder, og derfor er det 100 procent op til politikerne at træffe beslutningerne.

Aftale presser Mette Frederiksen

Et flertal uden om regeringen kræver forud for forhandlingerne onsdag formiddag at få åbnet næsten hele samfundet, hævet forsamlingsforbuddet og lempet grænsekontrollen.

Det fremgår af en skriftlig aftaletekst, som de borgerlige partier samt Radikale Venstre og Alternativet har indgået.

Partierne vil bringe kravene på bordet på dagens forhandlinger med statsminister Mette Frederiksen om en udvidelse af genåbningen af landet.

Men statsministeren vil ikke lade sig presse at enigheden, der er skabt uden om regeringen.

- Hvis Danmark har en statsminister, der lader sig presse til noget, der ikke er forsvarligt, så holder det simpelthen ikke. Og det bliver ikke med mig, siger Mette Frederiksen.

- Med det materiale, der ligger foran os nu er der basis for yderligere åbning. Men det er forbundet med meget stor usikkerhed. Det gælder især, når vi kommer længere frem på sommeren. Derfor bør vi træffe beslutningerne forsvarligt, siger Mette F.

Skal undgå Christiansborg-fnidderfnadder

Statsministeren fastslår, at det er tanken, at der skal laves en bred politisk aftale med alle Folketingets partier.

Nøjagtigt som det er sket i de hidtil under coronakrisen.

- Jeg tror, danskerne er glade for, at der ikke går for meget traditionelt Christiansborg-fnidderfnadder i forhandlingerne, siger Mette Frederiksen.

Håbet er, at alle ti partier kan blive enige om en yderligere genåbning af Danmark, lyder det fra statsministeren.