Kritik af klimaplan: Den mangler det allervigtigste
Partier og ekspert savner en større plan for indførelse af CO2-afgifter.
Regeringens klimaplan er "det første lille skridt" i retning mod et grønnere Danmark, men den er slet ikke nok.
Sådan lyder det fra Esben Lanthén, stifter og partner i konsulentvirksomheden Nordic Sustainability, efter regeringen onsdag præsenterede første fase af en klimahandlingsplan.
- Vi er i en situation, hvor uret tikker, og vi ikke kan vente. Med klimaforandringerne, der bliver det kun værre med tiden, siger han.
I planen bliver der blandt andet lagt op til, at Danmark skal blive globalt førende på havvind, der skal satses på såkaldte energiøer, og at olie og gas skal udfases. Målet er, at Danmark skal opnå en CO2-reduktion på 70 procent til 2030.
Esben Lathén savner, hvad der ifølge ham er det allervigtigste element for at nå målet: indførelsen af CO2-afgifter.
Coronakrisen stopper CO2-afgift
CO2-afgifter skal opkræves fra virksomheder, alt efter hvor meget CO2 de udleder.
Det er afgifter, som Klimarådet har udpeget som altafgørende for at nå klimamålene, men klimaminister Dan Jørgensen (S) kalder dem "fantasiløse".
- Det er, som om at det (CO2-afgifterne, red.) er blevet et vidundermiddel, der kan løse alle klimaproblemer. Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår, siger han i onsdagens udgave af Børsen.
Ved dagens præsentation af handlingsplanen var der da heller ingen varsling af CO2-afgifterne. Klimarådet har anbefalet, at virksomhederne skal betale 1500 kroner per ton CO2, de udleder, og det flugter ikke med den situation, vi befinder os i lige nu, lyder det fra Dan Jørgensen.
Argumentet for at vente med afgifterne er, at mange virksomheder er økonomisk pressede i kølvandet på coronakrisen, og at tiden derfor mere er til "gulerod end pisk".
Men det er Esben Lathén lodret uenig i.
Ifølge ham er afgifterne den bedste måde at hjælpe klimaet på, da virksomhederne er nødt til at overveje deres udledning - samtidig med at den er meget billig for staten i forhold til de andre klimatiltag i handlingsplanen.
- Jeg kan først og fremmest forholde mig til, at det er den mest omkostningseffektive måde at gøre det her på, siger han.
Selv om coronavirussen har medført, at mange virksomheder er økonomisk pressede, er det ifølge Esben Lathén ikke et argument for slet ikke at nævne klimaafgifterne i handlingsplanen.
- Jeg savner, at man tør sige, at man vil gøre det, så virksomhederne kan forberede sig på en gradvis introduktion, siger han.
- Dårlig undskyldning
Kritikken af de manglende afgifter er flere af regeringens støttepartier enige i, selv om de ikke mener, at der skal indføres CO2-afgifter med det samme. Men de efterlyser en plan for, hvornår afgiften kan indfases.
- Jeg synes, det er en dårlig undskyldning, at man ikke vil gå i gang med det arbejde, hvor man henviser til, at det er den aktuelle økonomiske situation, der forhindrer det, siger Signe Munk fra SF til Ritzau.
Hos de radikale ønsker man, at der skal tages en beslutning inden sommerferien om, hvornår man kan begynde at indfase CO2-afgiften, siger klimaordfører Ruben Kidde.
Herunder kan du se de vigtigste punkter i klimahandlingsplanen: