Lippert

Klimaminister erkender: Coronakrisen har sat klimaindsatsen tilbage

Coronakrisen har gjort, at tiden ikke er til at indføre afgifter på CO2, siger klimaministeren.

Der er mindre trafik på vejene, og luftforureningen er faldet markant under nedlukningen af Danmark. Alligevel er coronakrisen ikke kun positiv for klimaet.

Epidemien har taget tempoet ud af den klimahandlingsplan, som skal indfri målet om 70 procents reducering af Danmarks CO2-udledning i 2030. Det erkender klimaminister Dan Jørgensen (S) i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

- Vi er i hvert fald rykket lidt bagud, på grund af at vi er pressede på tiden. Vi skulle måske ovenikøbet have været færdige med forhandlingerne om den første pakke nu. Jeg havde indkaldt til de første møder - og nået at gennemføre nogle af dem - da vi blev ramt af coronakrisen, siger Dan Jørgensen.

Ministeren præsenterede onsdag en klimahandlingsplan, der var blottet for CO2-afgifter - noget, som regeringens støttepartier ellers i den grad har efterlyst. Det samme har Klimarådet.

Uden afgifter går det simpelthen ikke hurtigt nok med at få reduceret CO2-udslippet, lyder det.

Udelukker ikke CO2-afgifter senere

Klimarådet har anbefalet, at virksomhederne skal betale 1500 kroner per ton CO2, de udleder.

Men regeringen mener ikke, at tiden er til at indføre afgifter midt i en krise.

Dan Jørgensen er dog ikke afvisende over for, at der på et senere tidspunkt kan blive indført CO2-afgifter.

- Vi har været tvunget til at gå anderledes til værks, siger klimaministeren.

- Der er virkemidler, vi ikke overvejer lige nu, men som vi kommer til at overveje på et senere tidspunkt.

Hvorfor er der ikke samme handlekraft omkring klimaet, som når det handler om at bekæmpe coronakrisen?

- Det er to fundamentalt forskellige ting. Sundhedskrisen handler om at undgå en akut smittefare. Det er en midlertidig situation. Hvis coronakrisen skulle vare resten af vores liv, ville vi ikke gå efter at lave midlertidige løsninger som dem, vi laver nu. Så ville vi lave strukturelle forandringer.

På trods af en svækkelse af politikken på klimaområdet håber Dan Jørgensen alligevel, at noget af den politiske handlekraft, som vi har set under coronakrisen, kommer til at vise sig i klimapolitikken fremover.

- Det har jo vist sig, at når vi gerne vil samarbejde i det danske folkestyre, så er vi faktisk ret gode til det. Jeg håber da på, at nogle af de gode takter, der har været der, også kan vise sig ved forhandlingsbordet nu. Det kunne da måske gøre, at vi kunne få de her ting igennem inden sommerferien, på trods af at vi er blevet forsinkede på grund af corona, siger Dan Jørgensen.