Jeppe Kofod får en næse for ubrugelige respiratorer til Italien

Under onsdagens samråd i Folketinget forklarede udenrigsministeren, at han ikke var vidende om ubrugelige respiratorer.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) får en næse af Folketinget. Det oplyser Venstres Jan E. Jørgensen til TV 2.

Ifølge ministerens forklaring var han ikke klar over, at de respiratorer, som Danmark tilbød Italien, ikke kunne bruges til behandling af coronapatienter.

Det siger han onsdag under et samråd i Folketinget om forløbet, hvor Italien endte med afslå tilbuddet.

Da Italien var hårdt ramt af coronavirus, tilbød Danmark i starten af april at sende respiratorerne til landet. Det skete efter, at Italiens udenrigsminister havde bedt om hjælp - herunder respiratorer - i et brev til Udenrigsministeriet 1. april.

I en pressemeddelelse 8. april sagde Jeppe Kofod (S), at respiratorerne var en "solid håndsrækning" til vores "italienske venner".

- Jeg er siden blevet klogere

Efterfølgende viste det sig dog, at respiratorerne ikke var i stand til at behandle den type lungesvigt, som nogle coronapatienter får. De blev kritisereret for at være for gamle og ubrugelige, og forløbet fik efterfølgende Venstre, De Radikale og Dansk Folkeparti til at indkalde til dagens samråd.

Hvad er en næse?

En næse er en betegnelse for kritik af en politikers handlinger. Betegnelsen kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære.

* En politiker kan få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

* Næserne kan have forskellig længde alt efter kritikkens størrelse. Hvis noget er "utilfredsstillende" eller "kritisabelt" er det typisk en lille, mens "kraftig kritik" og "alvorlig påtale" giver større næser.

* Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Men et flertal kan tvinge en minister til at gå af.

- Vi stod i en helt ekstraordinær situation, hvor der var stor usikkerhed om epidemiens udvikling.

- Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at respiratorerne ikke var covid-19-egnede, for så havde jeg udtrykt mig anderledes, siger Jeppe Kofod på onsdagens samråd.

- Jeg var ikke klar over, at der var forskellige typer respiratorer. Jeg er siden blev klogere. Har jeg begået en fejl der, ville jeg gerne kunne rette ordene i min pressemeddelelse.

Han forklarer, at han først, da der i pressen bliver sat spørgsmålstegn ved respiratorernes anvendelighed, bliver klar over, at respiratorerne ikke kan bruges til coronapatienter.

Respiratorer på vej fra Syddanmark

12. april blev Udenrigsministeriet af Sundhedsministeriet gjort opmærksom på, at respiratorerne ikke er egnede til coronapatienter. Men ifølge DR vidste Sundhedsstyrelsen allerede to uger før, at italienerne fik tilbudt respiratorerne, at de var uegnede til coronapatienter.

Italien valgte efter at have sagt nej til de gamle respiratorer fra Forsvaret at takke ja til 13 andre og mere moderne respiratorer fra Region Syddanmark, som kan bruges til coronapatienter.

Udover respiratorerne tilbød Danmark også opstilling af et ubemandet felthospital, samt omkring 7,5 millioner kroner til italiensk Røde Kors.

De nye modernerespiratorer bliver i dag sendt afsted til Rom fra Middelfart. Respiratorerne kommer primært fra Odense Universitetshospital, samt Kolding Sygehus og Vejle Sygehus.

De nye respiratorer fra Regions Syddanmark er mere tidssvarende, og kan derfor bruges til coronapatienter på intensivafdelingerne i Italien.

Mere end 32.000 italienere har mistet livet med covid-19.