Her er partiernes ønsker til en udvidet genåbning

Partierne skal onsdag forhandle om en yderligere genåbning af samfundet på baggrund af en ny rapport fra Statens Serum Institut.

Hvilke dele af Danmark skal prioriteres i den fortsatte genåbning af samfundet?

Det er det helt store spørgsmål, når statsminister Mette Frederiksen (S) fra klokken 12.30 skal forhandle med de enkelte partiledere om en udvidelse af fase 2 af genåbningen i lyset af de lave tal for antallet af smittede og indlagte med coronavirus.

Forhandlingerne tager udgangspunkt i nye beregninger fra Statens Serum Institut (SSI). SSI har regnet på blandt andet åbning af kulturtilbud som museer, teatre, zoo og forlystelsesparker. Rapporten modtager partilederne efter planen i løbet af onsdag formiddag.

Lyn-analyse

Dagens genåbningsforhandlinger vil tage udgangspunkt i statsminister Mette Frederiksens ord fra sidste uge, hvor hun specifikt nævnte kulturområdet. Men det hele afhænger af den seneste SSI-rapport, som kommer i dag.

Det tegner til, at mange partier også vil kræve handling på andre områder.

For eksempel de sidste unge, der mangler at komme ud på ungdomsuddannelserne.

Og så selvfølgelig spørgsmålet om grænsen, hvor Mette Frederiksen risikerer, at et flertal udenom regeringen vil kræve handling, så turismeindustrien kan komme i gang med for eksempel sommerhusudlejning.

Her får du overblik over, hvad flere af partierne ønsker prioriteret i den fortsatte genåbning:

SF: De unge skal tilbage til deres uddannelser

SF maner til eftertanke inden dagens forhandlinger. For coronavirussen er her stadig, og konsekvenserne af den hidtidige genåbning af fase 2 er endnu ikke kendt, siger formand Pia Olsen Dyhr til TV 2.

SF ønsker, at landets unge kan få hverdagen tilbage - herunder 1. og 2. g'erne og 1. hf på landets gymnasier samt højskolerne.

- De mange unge, som har siddet hjemme i over to måneder, skal have mulighed for at komme tilbage før sommeren, så de får de nogle af deres sociale kontakter tilbage, siger Pia Olsen Dyhr.

Desuden ønsker partiet, at de psykiatriske patienter igen skal kunne få besøg af deres familie.

Konservative: Stort set alt skal genåbnes

Konservatives formand Søren Pape Poulsen har den tilgang til forhandlingerne, at tingene skal "vendes på hovedet" og genåbne "stort set alt" - med få undtagelser.

For politikere skal have modet til stole på befolkningens adfærd under coronakrisen, siger formanden.

- Der er meget få indlagte efterhånden, og vi skal overveje, hvor store omkostninger vi har ved at holde så meget lukket, som vi stadig har, siger Søren Pape Poulsen til TV 2.

De få undtagelser tæller store forsamlinger som koncerter - samt diskoteker og natklubber.

Søren Pape Poulsen har tidligere argumenteret for at åbne grænserne, især til Tyskland, så turisterhvervet kan komme i omdrejninger.

Venstre: Grænserne skal åbnes nu

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen ønsker også at give danskerne så meget af deres normale liv tilbage, som før coronakrisen ramte, siger han til TV 2.

Det vigtigste er at få åbnet grænserne, slår Ellemann-Jensen fast.

Danmark er som en lille, åben økonomi helt afhængig af udlandet, og derfor skal politikerne sikre, at turister kan komme hertil, og at danske virksomheder kan komme ud i verden og sælge deres produkter, mener Venstres formand.

- Vi skal have set på de grænser. Vi skal have åbnet dem, og vi skal have nogle fly på vingerne, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Nye Borgerlige: Tyske og norske turister skal hertil

Nye Borgerliges formand Pernille Vermund siger til TV 2, at partiet også har stort fokus på at genåbne grænserne til både Tyskland og Norge, så turisterne kan rejse ind i Danmark.

Ifølge hende vil meget af den politiske diskussion komme til at handle om turisme, siger hun forud for mødet.

Desuden ønsker Nye Borgerlige at åbne for alt andet end store forsamlinger, hvor man ikke kan undgå tæt fysisk kontakt.

Dansk Folkeparti: Bryllupper og konfirmationer skal være tilladt

Partiformand Kristian Thulesen Dahl ønsker ligeledes, at så meget som muligt i den yderligere genåbning skal åbnes.

Det gælder også grænserne, som norske og tyske turister skal have lov at krydse med en lejekontrakt til en feriebolig i hånden.

Desuden skal danskerne have lov til at holde bryllupper og konfirmationer over sommeren, sagde Kristian Thulesen Dahl under partilederdebatten på DR og TV 2 i sidste uge.

Radikale Venstre: Kulturen skal prioriteres

Politisk leder for Radikale Venstre, Morten Østergaard, siger til TV 2, at han vil afvente SSI-rapporten, før han vil sige noget konkret om genåbningen.

Men i sidste uge udtalte Morten Østergaard, at kulturen skal prioriteres, så blandt andet museer igen kan slå dørene op.

Derudover skal gymnasieeleverne i 1. og 2. g tilbage på skolebænken.

De radikale ønsker som de fleste andre partier, at grænserne skal genåbnes. Morten Østergaard sagde i sidste uge, at statsministeren bevægede sig "lidt vel langsomt" i forhold til spørgsmålet.

Enhedslisten: Forsigtig genåbning

Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten, har på forhånd været betænkelig over for at genåbne dele af samfundet for hurtigt.

For Danmark skal for alt i verden undgå at blive ramt af en anden bølge af coronavirus, så samfundet igen skal lukkes ned.

- Genåbningen skal være forsigtig, hvor der bliver passet på de ældre, kroniske patienter og andre sårbare grupper. Enhedslisten har selvfølgelig øje på nogle af de oversete grupper som erhvervsskoleelever og AMU, der efteruddanner mennesker i arbejdsløshed, siger Pernille Skipper til TV 2.

Liberal Alliance og Alternativet: Åbn grænserne

Både Liberal Alliance og Alternativet ønsker også, at grænserne skal genåbnes.

Det sagde begge partiers formænd, Alex Vanopslagh og Josephine Fock, under partilederdebatten på DR og TV 2 i sidste uge.

Flertal udenom regeringen

Kort inden de konkrete politiske forhandlinger begynder, har der dannet sig et flertal udenom regeringen i forhold til genåbning af grænserne.

Et flertal bestående af Radikale Venstre, Alternativet og de borgerlige partier vil kræve den midlertidige grænsekontrol med indrejseforbud og de skærpede rejsevejledninger lempet inden udgangen af maj.

Det fremgår af en aftale, som partierne har indgået. De syv partier har tilsammen 95 mandater.