Coronavirus

Flertal udenom regeringen vil åbne alt - undtagen nattelivet og store arrangementer

Syv partier har indgået aftale om mere åbning forud for dagens forhandlinger med statsministeren. De har set sig "nødsaget til at handle", lyder det.

Et flertal uden om regeringen vil kræve at få åbnet næsten hele samfundet, hævet forsamlingsforbuddet og lempet grænsekontrollen.

Det fremgår af en aftaletekst, som de borgerlige partier samt De Radikale og Alternativet har indgået. TV 2 er i besiddelse af aftalen.

- COVID-19 epedemien er fortsat under kontrol i Danmark. (...) Partierne er derfor enige om en fremskyndet genåbning af Danmark, står der i aftaleteksten.

Partierne vil bringe kravene på bordet, når de i dag skal mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) og forhandle om en udvidelse af genåbningen af landet.

Her er partiernes krav

De syv partier er enige om en fremskyndet genåbning med udgangspunkt i tre principper.

  • For det første kan alt, der tidligere har været lukket, åbne igen - under sundhedsmæssige retningslinjer. Det gælder dog ikke for natklubber, diskoteker, spillesteder og store arrangementer med over 500 deltagere. Hvis der på andre områder ikke kan laves retningslinjer, må de heller ikke åbne.
  • For det andet skal forsamlingsforbuddet lempes gradvist. Fra 10 til 50 personer 25. maj, fra 50 til 200 personer 25. juni og til 500 den 1. august. Der skal fortsat holdes én meters afstand.
  • For det tredje skal grænsekontrollen og de skærpede rejsevejledninger lempes ved udgangen af maj.

R: Vi er nødt til at handle

Radikales partileder, Morten Østergaard, mener ikke, at det giver mening at holde grænserne lukket.

- Vi skal stadig tage risikoen for smittespredning dybt alvorligt. Men det er danskernes sunde fornuft og kloge adfærd, der forebygger smittespredning - ikke forbud og grænselukning. Derfor har vi set os nødsaget til at handle, lyder det fra Morten Østergaard.

Aftalen mellem partierne kommer, efter de i dag har modtaget nye beregninger fra Statens Serum Institut (SSI). Beregningerne viser, at Danmark ifølge modellerne kan fremrykke den udvidede fase 3 til 1. juni, uden at det vil overbelaste hospitalerne. Beregningerne er dog så usikre, at SSI ikke overordnet kan konkludere, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne mere på nuværende tidspunkt.

Mette F.: Vil ikke lade mig presse

Forud for dagens forhandlinger advarer Mette Frederiksen mod en for stor genåbning af landet.

- Jeg vil gerne advare mod, at Christiansborg kommer til at give et billede af, at corona er bag os, siger hun.

Adspurgt om hun kan tillade sig at ignorere et flertal, der vil have grænsen åbnet, svarer hun:

- Hvis Danmark har en statsminister, der lader sig presse til noget, der ikke er forsvarligt, så holder det simpelthen ikke. og det bliver ikke med mig, siger Mette Frederiksen.

Vil du ellers bringe regeringen i mindretal?

Ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, bør statsministeren dog lytte til flertallet.

- Det vil undre mig meget, hvis en statsminister sidder et flertal i Folketinget overhørig. Spørgsmålet er ikke, om jeg kan acceptere det, men om hendes støttepartier kan acceptere det, siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt han er villig til at bringe regeringen i mindretal, hvis ikke Mette Frederiksen lemper på grænsen, svarer Jakob Ellemann-Jensen:

- Lad os nu lige gå ind i forhandlingslokalet og få en fornuftig drøftelse. Jeg regner med, at regeringen vil være lydhør, siger han.