Coronavirus

Heunicke ærgerlig over fejl i SSI-rapport - men det ville ikke have haft betydning for genåbningen, siger han

Statens Serum Institut kalder fejlen for en "mindre fejl".

En redigeringsfejl.

Det er, hvad sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder en fejl i et notat fra Statens Serum Institut om smittetrykket i Danmark.

- Det er på så lille et niveau, at det ikke har haft betydning for de politiske beslutninger, vi traf op til første fase af genåbningen, siger ministeren til TV 2.

Dermed er han på linje med en officiel udmelding fra Statens Serum Institut, der kalder fejlen for en ”mindre fejl”.

Berlingske havde tirsdag en artikel omhandlende et notat fra Statens Serum Institut (SSI) fra 30 marts. I notatet har SSI regnet sig frem til, at smittetrykket - altså hvor mange en smittet person giver sygdommen videre til - var faldet fra 2,6 til 1,4 i de første 12 dage efter nedlukningen af Danmark.

Tallene var dog ikke korrekte. Ifølge SSI burde man med den data, man havde på daværende tidspunkt, have regnet sig frem til, at smittetrykket var faldet fra 2,1 til 1,3. Smittetrykket var altså ikke så højt, som det blev udlagt.

Fejlen skyldes, at SSI ikke havde taget højde for, at nogle mennesker var blevet smittet i udlandet, som det er bedst at gøre, når man vil opgøre smittetrykket i Danmark.

Heunicke: Regeringen har handlet korrekt

Magnus Heunicke er "ærgerlig" over fejlen.

- Man kan se, at Seruminstituttets beregninger er gode nok. Der er så lavet en redigeringsfejl i en tekst under en graf med et forkert tal, siger Magnus Heunicke.

Udregner man smittetrykket med den data, man har nu - og altså ikke kun den data, der var tilgængelig 30. marts - viser det sig, at smittetrykket på daværende tidspunkt faktisk var endnu lavere.

Det faldt fra 1,5 til 1,3.

Magnus Heunicke holder dog fast i, at regeringen har handlet korrekt.

- Kurverne over indlagte gik i marts nærmest lodret op. Derfor var det nødvendigt, at vi lukkede Danmark ned. Det har reddet os igennem krisen, siger Magnus Heunicke.

Tidligere fremgik andre tal for smittetrykket. Disse tal er nu korrigeret.