Politik

Regeringen vil stille lovkrav til biomasses bæredygtighed

Forslag kan blive en sovepude, frygter Enhedslisten. Bæredygtighedskrav løser ikke problemet, lyder det.

Når Danmark importerer biomasse fra udlandet, er der ingen garanti for, at det er bæredygtigt.

Og det vil regeringen nu lave om på.

Derfor foreslår den socialdemokratiske regering at stille lovkrav til biomassens bæredygtighed.

- Det er desværre nødvendigt, fordi vi har set for mange tilfælde på, at man ikke har kunnet være sikker på, at bæredygtigheden har været til stede, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til TV 2.

Biomasse importeres fra Amazonas

TV 2 har tidligere fortalt, at København er begyndt at importere træflis fra Amazonas i Brasilien til et nyt biomasseværk, som bliver en del af Amagerværket.

Det mødte politisk kritik fra flere sider, og eksperter betvivlede, at det var bæredygtigt. Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR), som ejer Amagerværket, understregede ellers, at fimaet, der leverede biomassen, var certificeret og levede op til krav om bæredygtighed.

Der findes dog ikke lovkrav til bæredygtighed af biomasse til energi, og certificering baserer sig på frivillige aftaler. Det er det, regeringen nu lægger op til at ændre.

- Cirka halvdelen af den biomasse, der bruges i Danmark, kommer fra udlandet, noget af det er underlagt certificeringsordninger og andet, men fælles for det hele er, at det er frivilligt. Det vil sige, vi kan ikke være sikre på, at det rent faktisk også er bæredygtigt, siger Dan Jørgensen.

Regeringen foreslår følgende lovkrav:

  • At træer er lovligt fældet.
  • At fældede træer genplantes.
  • At naturområder beskyttes, og at der tages hensyn til biodiversiteten.
  • At skovenes kulstoflagre og kulstofdræn opretholdes.
  • At udledningerne i produktionskæden holdes på et lavt niveau.

Tidligere har regeringens tre støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, krævet lovgivning på området og afgift på biomasse.

Og regeringens nye forslag er langt fra nok, mener Enhedslisten.

- Så vidt jeg kan se, er det kun kriterier, ministeriet kommer med, og jeg er bange for, at det vil blive en sovepude, siger partiets klimaordfører, Mai Villadsen.

Hun mener ikke, at bæredygtighedskrav løser ikke problemet: At Danmark importerer store mængder biomasse, der kommer fra skovfældning i Amazonas, Østeuropa og Nordamerika.

Ønsker afgifter

Enhedslisten kræver i stedet, at der kommer afgifter på biomasse og en plan for total udfasning, så Danmark ikke længere importerer biomasse i 2030.

- Det er positivt, at de lægger op til at gøre noget, men det er vigtigere, at vi finder på nogle løsninger, der resulterer i, at vi bruger mindre biomasse. Og det sker ikke. Vi vil fortsat forbrænde lige så meget, det vil bare være fra Polen eller andre lande i stedet for Amazonas, siger Mai Villadsen.

Tidligere har også Radikale Venstre bakket op om krav til afgift på biomasse.

Regeringens foreslag om at stramme kravene til biomasse er en del af et større udspil til en klimahandlingsplan, som kommer onsdag.

Et revideret EU-direktiv for vedvarende energi, der blandt andet indeholder krav til bæredygtighed af biomassebrændsler fra skovbrug, skal implementeres i dansk lov senest 1. juli 2021.

Siden 2014 har der eksisteret en frivillig brancheaftale i Danmark om bæredygtighed af træpiller og flis til el og fjernvarme.

Ifølge regeringen vil kravene i dens nye forslag opfylde EU-direktivets bæredygtighedskrav, men de vil være skrappere end både direktivets minimumskrav og en eksisterende brancheaftale.