DF mister to byrådsmedlemmer: - De er ved at lave en dødssejler

To ud af tre DF-byrådsmedlemmer i Vordingborg har meldt sig ud af partiet i protest mod ledelsen. Næstformand Søren Espersen afviser kritikken.

Dansk Folkeparti mister to byrådsmedlemmer. Det er Heino Hahn og John Pawlik, der efter en årrække i byrådet i Vordingborg netop har sendt Dansk Folkeparti deres udmeldelse. De har fået nok.

Nok af en egenrådig partiledelse, der ikke lytter til baglandet og "står fuldstændig i stampe".

- De er ved at lave en dødssejler derinde (på Christiansborg, red.) Det er jeg ked af. Vi kan bare ikke forene os med Dansk Folkeparti mere, siger John Pawlik.

De to byrådsmedlemmer skifter i stedet til Nye Borgerlige.

Partiet "flakker rundt"

Med over 200 DF'ere placeret rundt omkring i landets byråd kan Dansk Folkeparti måske godt leve uden de to fra Vordingborg. Men udmeldelserne kommer på et skidt tidspunkt.

Målingerne har ikke rettet sig opad igen efter valgnederlaget sidste år, hvor DF blev rundbarberet fra 37 til 16 mandater.

I sidste uge sagde en Megafon-måling for TV 2 og Politiken tilmed, at 20 procent af dem, der faktisk stemte DF ved folketingsvalget, ville være mere tilbøjelige til at stemme på regeringen, hvis der var valg nu.

Og der har været rumsteren i partiets bagland lige siden valgnederlagene for et år siden.

Senest luftede Anders Vistisen, hovedbestyrelsesmedlem og tidligere medlem af Europa-Parlamentet, en opsigtsvækkende kritik.

I et interview med Avisen Danmark beskyldte han partiet for at "flakke rundt" uden en strategi og uden at tage valgnederlagene til efterretning.

Udtalelserne kostede "en skarp advarsel" fra partiets hovedbestyrelse.

Bagland kræver indflydelse

Anders Vistisens kritik står ikke alene. Kristian Thulesen Dahl tog efter valget ud for at drikke kaffe med DF'erne i baglandet for at blive klogere på, hvad der var gået galt, og hvordan partiet kunne genoprettes, sagde han.

Efter rundturen lovede han - foran alle medlemmerne til partiets årsmøde i Herning - at inddrage lokalkredsene mere fremover.

Men det blev ved snakken, føler mange - heriblandt de ti østjyske lokalformænd, der nu vil have DF's hovedbestyrelse på 12 personer udvidet med ti af baglandets folk for at få mere indflydelse på den politiske linje.

Forslaget er blevet afvist af Kristian Thulesen Dahl, der i et svar i stedet tilbyder "åbenhjertig dialog".

Lyn-analyse

DF befinder sig i partiets største krise siden stiftelsen i 1995. Meningsmålingerne er elendige, og den interne uro større end nogensinde. For nylig var et fremtrædende medlem af hovedbestyrelsen på banen med hård kritik af ledelsen, og nu er det så to byrødder, som forlader partiet efter mange års medlemskab.

Der er ikke længe til kommunalvalget, som skal finde sted i november næste år. Får Thulesen ikke hurtigt vendt skuden, bliver det fjerde valg i træk, hvor partiet går tilbage. Det ville partiformænd i andre partier ikke kunne overleve – og det er et åbent spørgsmål, om Thulesen vil kunne.

Syltet af Christiansborg-ledelsen

Kritikken genlyder også fra Heino Hahn og John Pawlik i Vordingborg.

De har været medlem af Dansk Folkeparti i henholdsvis 18 og 8 år. Førstnævnte har siddet i byrådet for partiet i mere end ti år og var viceborgmester indtil seneste kommunalvalg. Pawlik har siddet i byrådet i seks et halvt år.

Så det er "ikke en beslutning, der er taget over en nat".

Men der er efterhånden båret meget ved til det bål, der nu har brændt deres bro til partiet.

Søren Espersen sad til vores julefrokost uden at sige et kvæk. Dagen efter kom det. Vi blev taget med bukserne nede

John Pawlik, fhv. DF-byrådsmedlem i Vordingborg - nu Nye Borgerlige

Tilliden til partiledelsen røg for alvor i vinteren 2018, da Dansk Folkeparti fik forhandlet et udrejsecenter på den lille ø Lindholm med i det kommende års finanslovsaftale.

De to lokale DF'ere var ikke taget i ed på, at der skulle sendes udviste kriminelle personer på tålt ophold og fremmedkrigere til øen i deres egen baghave.

- Søren Espersen (MF, red.) sad til vores julefrokost uden at sige så meget som et kvæk. Dagen efter kom det. Vi blev taget med bukserne godt og grundigt nede, fortæller John Pawlik.

De to DF'ere skulle stå på mål for beslutningen i lokalområdet, og det var svært, for selvom de bad om bilag og beregninger, der kunne styrke deres argumentation, så fik de - ifølge de to byrødder - intet fra Christiansborg.

- Det var jo svært at forsvare, når journalisterne ringede. Vi anede jo ikke en skid. Der var slet ingen information inde fra 'Borgen'. Det kan man jo ikke acceptere, siger John Pawlik.

- Jeg følte virkelig, at vi blev syltet hernede, siger Heino Hahn, der også er skuffet over, at der ikke blev gjort noget for at lappe på tilliden bagefter.

- Normalt bør man som ledelse tage en god snak med de involverede om, hvordan gør vi så en anden gang? Men da jeg spurgte Kristian (Thulesen Dahl, red.) om det direkte, sagde han, at det ville han tage med videre. Det er snart et år siden.

- De er nødt til at vågne op

Allerede ved kommunalvalget i 2017 var partiledelsen totalt fraværende, mener de to nu forhenværende DF'ere.

De knoklede lokalt for at føre valgkamp, men fik "ingen opbakning fra Christiansborg". Ingen politiske meldinger fra moderpartiet, der kunne give medvind til kandidaterne ude i kommunerne.

De to byrådsmedlemmer har også gentagne gange bedt om hjælp til at rede trådene ud i lokalforeningen, der efter deres udsagn "trækker i hver sin retning". Men der sker ikke noget. Ledelsen virker ligeglad, synes de.

Der sker ingenting. De er gået i stå. De er nødt til at vågne op derinde

John Pawlik, fhv. DF-byrådsmedlem i Vordingborg - nu Nye Borgerlige

Tror du, det handler om jer to personligt eller generelt om at lytte til baglandet?

- Jeg tror, det er baglandet desværre, over det hele.

De to forhenværende DF'ere mener også, at partiet skuffer politisk.

- De sidder på skægget derinde på Christiansborg. De står fuldstændig i stampe. Det har de gjort det sidste halvandet til to års tid, siger John Pawlik og fortsætter:

- Og ja, Kristian har været rundt og snakke med alle efter valget og fået masser af input. Men der sker ingenting. De markerer sig ikke på noget som helst. De er gået i stå. De er nødt til at vågne op derinde.

Modtaget med åbne arme

De to Vordingborg-byrødder føler sig derimod godt tilpas i Nye Borgerlige - politisk såvel som personligt.

- Jeg glæder mig til at komme over i et parti, hvor der bliver lyttet mere til os, siger Heino Hahn og opremser al den Nye Borgerlige-politik, han er enig i: Udlændinge, EU, minimering af den offentlige sektor... Partiskiftet "ligger lige til højrebenet".

Vi er rigtig glade for at få dem med på holdet. Det er absolut nogle erfarne og dygtige folk, vi får med

Peter Seier Christensen, næstformand i Nye Borgerlige

John Pawlik er også begejstret:

- De rykker helt sindssygt. De er oppe på barrikaderne og går ind i nogle fantastiske ting, blandt andet her under coronakrisen har de gjort meget for erhvervslivet. Og så er de nogle flinke mennesker. Der er en helt anden jargon. Folk er glade, og de lytter, fortæller han.

Peter Seier Christensen, som er næstformand for Nye Borgerlige, bekræfter, at de er meget velkomne i deres nye parti.

- De henvendte sig til os, og så har vi jo snakket med dem og fundet ud af, at vi er meget enige. Så vi er rigtig glade for at få dem med på holdet. De har jo været med i mange år, så det er absolut nogle erfarne og dygtige folk, vi får med, siger han.

Med Heino Hahn og John Pawlik bliver Nye Borgerliges antal byrådsmedlemmer tredoblet. Hidtil har kun folketingsmedlemmet Mette Thiesen haft en kommunalbestyrelsespost. Hun sidder i byrådet i Hillerød.

Bundproppen til en båd

Tilbage i Dansk Folkeparti vil de to udmeldelser fra Vordingborg ikke give anledning til hverken opstandelse eller selvransagelse, gætter de to nu forhenværende DF'ere.

- Kristian (Thulesen Dahl, red.) er jo kendt for at have en pyt-knap. Den vil han nok gøre brug af, siger Heino Hahn.

John Pawlik gætter på, at der kommer den sædvanlige mail ud til medlemmerne om at huske at holde al kritik internt.

Havde de kunnet overbringe udmeldelsen personligt, så havde Heino Hahn taget en gave med til Kristian Thulesen Dahl.

- Så havde jeg givet ham bundproppen til en båd, så den ikke synker. For det er sådan, jeg føler det i øjeblikket. Og det håber jeg, at de vil tage alvorligt og så huske baglandet fremover.

Espersen afviser kritik

TV 2 har forelagt Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, de to nu tidligere DF'eres kritik, men han afviser, at den har noget på sig.

Han mener, at det bunder i intern splid i lokalforeningen og "ikke har et klap med politik at gøre".