Risikogruppe kan få løn under coronakrisen - helt umuligt i praksis, lyder kritik
Det er op til de praktiserende læger at vurdere, om man er berettiget til at få løn eller sygedagpenge under coronakrisen.
Danskere, der er i særlig risiko for at blive smittet med covid-19, får nu en økonomisk håndsrækning af Folketinget.
Hvis man er over 65 år, overvægtig eller lider af en kronisk sygdom - og føler sig utryg ved at gå på arbejde - har man nu mulighed for at blive hjemme og søge om løn eller sygedagpenge. Det har man også, hvis man er pårørende til en person i risikogruppen.
Det er op til den enkelte læge at vurdere, om man er særligt udsat ved at tage på arbejde.
Men det er "en helt umulig opgave", lyder kritikken fra Anders Beich, som selv er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.
- Jeg kan jo godt dokumentere, om folk står på listen over kronisk syge. Men så kan jeg ikke gøre mere. Jeg kan ikke tage med ud på arbejdspladsen med et målebånd og se, hvor tæt de sidder på nogle funktioner, hvor der kan være smitterisiko, siger han og fortsætter:
- Det er nærmest en umulig opgave. Der er jo også områder i Jylland, hvor der ikke har været en coronasmittet i ugevis. Skulle jeg så kunne vurdere risikoen?
Anders Beich råder i stedet til, at man sender eksperter ud på arbejdspladserne, så de kan vurdere, om de er sikre nok. Derudover ser han gerne, at kriterierne for at søge ordningen bliver præciseret.
- Vi er nødt til at have nogle simple kriterier af en mere objektiv karakter, siger han.
De er i risikogruppen
Partier ved ikke, hvor mange der reelt kan søge
Ordningen træder i kraft 20. maj og vil i første omgang gælde frem til 1. september.
Man kan dog kun få gavn af ordningen, hvis arbejdsgiveren ikke udbetaler løn, og det ikke er muligt at arbejde hjemmefra eller blive omplaceret, så man ikke udsættes for smittefare.
Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, erkender, at der stadig er mange ubekendte faktorer ved aftalen, der er indgået mellem samtlige partier i Folketinget.
Blandt andet har det ikke været muligt at regne ud, hvor mange der reelt kommer til at få gavn af ordningen.
- Vi kunne ikke pejle os ind på, hvor mange det drejer sig om. Derfor har vi jo også valgt at sige, at man kan komme på den her ordning indtil 1. september. Og så kan det sagtens være, at der er flere, end der er penge til. Men så må vi sammen finde de penge, siger han.
Aftalepartierne har i en tidligere aftale afsat en reserve på 200 millioner kroner til ordningen. Men Leif Lahn lover, at alle, der bliver godkendt til ordningen, får pengene.