Politik

Skattelettelser på vej til boligejerne - sådan fordeler de sig

Der er store skattelettelser i vente for boligejerne allerede næste år. Og 715.000 boligejere skal have penge tilbage. Se hvordan de fordeler sig her.

Boligskatterne må ikke stige, selvom de nye boligskatteregler er udskudt fra 2021 til 2024. Det er et flertal på Christiansborg enige om.

Derfor har partierne bag boligskatteforliget fredag indgået en ny aftale, der letter ejendomsværdiskatten allerede i 2021. Samtidig skal grundskylden stige mindre end ellers forudsat fra 2021 til 2024.

I gennemsnit bliver boligskatten 20 procent billigere for landets boligejere i 2024, når det nye boligskattesystem er indfaset.

Der er flest penge at spare for dem, der ejer boliger udenfør de største byområder. Boligejerne i landdistrikterne får de største forholdsmæssige lettelser i boligskatterne, mens de aflyste grundskyldsstigninger skæpper mest i kassen i hovedstadsområdet.

Det er også boligejerne i landdistrikterne, der skal have flest penge tilbage.

I alt 13 milliarder kroner har danske boligejere betalt for meget i skat fra 2011 til nu på grund af for høje ejendomsvurderinger.

De penge bliver til foråret næste år sendt tilbage til boligejerne. Skatteministeriet estimerer, at det er ejerne af omkring 715.000 boliger, der har penge til gode. I gennemsnit skal de have 18.000 kroner (skattefrit og inklusiv rente) tilbagebetalt.

- Det vil nok være et beløb, der falder på et tørt sted hos rigtig mange danskere, bemærker skatteminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Der er omvendt ikke nogen regning på vej til de boligejere, der har betalt for lidt i boligskat på grund af for lave ejendomsvurderinger.

Det er regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, de radikale, de konservative og Liberal Alliance, der står bag boligskatteforliget.

- Regeringen ønsker tryghed for boligejerne og ro om boligskatterne. Derfor har vi været fast besluttede på, at selvom vi er nødt til at udskyde de nye boligskatteregler fra 2021 til 2024, må det ikke få den konsekvens, at boligskatterne stiger, siger skatteminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Aftalen kommer, efter at regeringens eftersyn af skattevæsenets it-problemer i efteråret viste, at det var nødvendigt at udskyde de nye boligskatteregler med tre år fra 2021 til 2024.

Aftalen betyder konkret, at ejendomsværdiskatten lempes med cirka tre milliarder kroner i 2021-2023. Samtidig sikrer aftalen, at grundskylden højst kan stige med 2,8 procent årligt i 2022 til 2024.