Her er fire eksempler på Inger Støjbergs spin, mener professor
Inger Støjberg forsøger at manipulere, lyder kritik. Venstre-politikeren afviser og "siger tingene, som de er".
Torsdag begyndte Instrukskommissionen de første afhøringer i sagen om ulovlig adskillelse af unge asylpar.
Kommissionen skal gennemgå 22.000 filer og afhøre en lang række vidner for at blotlægge, hvad der foregik, da tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i 2016 udsendte instruksen om at adskille parrene, om hun bevidst brød loven, og om hun har talt usandt over for Folketinget.
Samme morgen som afhøringerne begyndte, satte Inger Støjberg sig til tasterne og skrev om sagen til sine godt 145.000 følgere på Facebook.
Ifølge Christian Kock, professor i retorik og ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet, er det et eksempel på, at Venstre-politikeren "er smaddergod til spin".
- Hun bruger snedige manøvrer og omvendt lommetyveri. I stedet for at snuppe pungen op som en lommetyv, prøver hun at få nogle synsmåder til at glide ned i lommerne på sine læsere, uden at de egentlig opdager, hvad de får stukket ned, siger han.
Christian Kock giver her fire konkrete eksempler på spin i opslaget.
**
’Barnebrudskommissionen’
Hvad skriver Støjberg?
- I dag begynder barnebrudskommissionen sit arbejde i retten på Frederiksberg.
Hvad er fakta?
Officielt hedder kommissionen ’instrukskommissionen’, men Inger Støjberg omdøber den til 'barnebrudskommissionen'.
Ekspertens vurdering
- Når hun bruger det udtryk, lader hun som om, at det er barnebrude, det handler om. Hun putter ned i lommerne på folk, at det her er en kommission, der skal tage stilling til barnebrude. Men det er ikke en barnebrudskommission – det er en ulovlighedskommission.
- Det er spin, hvor hun prøver at få folk til at tro noget ved hjælp af virkemidler, som de helst ikke skal opdage.
Ekspert
Christian Kock
Professor i retorik og ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet
**
'Ældre mænd’
Hvad skriver Støjberg?
- Jeg tager gerne en tur i retten i min kamp for at beskytte de mindreårige piger, som var blevet gift med ældre mænd.
Hvad er fakta?
32 par var omfattet af instruksen om at blive adskilt, står der i en redegørelse om sagen fra Folketingets Ombudsmand. Pigerne/kvinderne var 15-17 år, mens drengene/mændene var 17-32 år. Næsten alle pigerne/kvinderne var 16-17 år, mens størstedelen af drengene/mændene var 17-25.
Ekspertens vurdering
- Betegnelsen 'ældre mænd' er mærkelig at bruge, for nogle af de pågældende var 17 år. De er jo dårligt nok mænd. Når vi i daglig tale hører sætningen ’ældre mænd’, tænker man på en mand over 60. Man tænker på ingen måde på en under 30.
- Det er rigtigt nok, at de var ældre end deres hustru, men det er jo ikke det, man tænker på, når man hører vendingen ’ældre mænd’.
Ekspert
Christian Kock
Professor i retorik og ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet
**
Tvunget til ægteskab
Hvad skriver Støjberg?
- Det står vist klart for enhver, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for at beskytte pigerne. Jeg er inderligt imod, at ældre mænd tvinger mindreårige til ægteskab (…).
Hvad er fakta?
Der har ikke været fremlagt dokumentation for, at nogen af pigerne var tvunget til ægteskab. Et adskilt syrisk par på dengang 17 og 26 år, som ventede barn, stod i 2016 frem og fortalte, at de elskede hinanden og ikke var tvangsgift. De har siden fået erstatning for den ulovlige adskillelse. Ifølge redegørelsen fra Folketingets Ombudsmand forblev to andre par efter pigens ønske adskilt, da sagerne blev genoptaget, men årsagen til det er ukendt.
Ekspertens vurdering
- Når de to sætninger står skulder ved skulder, kan man som læser ikke undgå, at ens hjerner konstruerer en sammenhæng. Altså, at sætning et – de piger, der var berørt af instruksen - også må være dem, som sætning to handler om.
- Det vil sige, at hun får puttet ned i lommerne på os, at de piger, der var berørt af instruksen, var blevet tvunget til ægteskab af ældre mænd, og det er jo en meget diskutabel eller ubevist påstand.
Ekspert
Christian Kock
Professor i retorik og ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet
**
Taler om noget andet end pointen
Hvad skriver Støjberg?
I Facebook-opslaget skriver Inger Støjberg om barnebrude, mindreårige piger, ældre mænd og tvang. Hun forholder sig ikke til anklagen om, at hun bevidst skal have brudt loven og talt usandt over for Folketinget.
Hvad er fakta?
Folketingets Ombudsmand har slået fast, at instruksen om at adskille asylparrene var ulovlig. I øjeblikket undersøger instrukskommissionen blandt andet forløbet omkring instruksen, om Inger Støjberg bevidst brød loven, hvilke advarsler hun fik, og om hun har talt usandt over for Folketinget.
Ekspertens vurdering
- Inger Støjberg snakker konsekvent om noget andet end det, hun er kritiseret og anklaget for. Hun snakker om barnebrude, når hun bliver kritiseret for ulovlig administration. Det er meget gennemført spin.
- Alle er enige om, at barnebrude er noget, vi tager afstand fra, men ved at snakke om dem, snakker hun systematisk om noget andet end det, hun kritiseres for.
Ekspert
Christian Kock
Professor i retorik og ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet
Styrker billedet af sig selv
Professor Christian Kock gætter på, at Inger Støjberg kommunikerer intuitivt, siger han.
- Jeg tror, at hun har et talent for at bruge den slags tricks. Hun har et stort følgeskab både på Facebook og politisk med personlige stemmer, og hun får rigtig mange med på sine synspunkter ved blandt andet at bruge de her virkemidler.
Spørgsmålet er, hvorfor Inger Støjberg ikke bare tier i stedet for selv at sætte fokus på sagen om den ulovlige adskillelse af de unge asylpar.
- Dels får hun kørt sin synsmåde endnu en gang og påvirket folks opfattelse af sagen, og dels påvirker det billedet af hende selv. Hvis hun ikke sagde noget, ville hendes tilhængere opleve det, som om hun er bragt til tavshed og i defensiven, siger Christian Kock.
Uanset hvor god Inger Støjberg er til spin, så er det problematisk for en demokratisk samtale, mener Christian Kock.
- Borgerne har brug for en debat, hvor argumenter er sande og relevante, og hvor der er svar og modsvar. Der er brug for en debat med argumenter og ikke en pseudodebat, der består af manipulation, siger han.
Støjberg har ikke meget til overs for professor
TV 2 har forsøgt at få et interview med Inger Støjberg, men hun afviser at stille op.
TV 2 ville blandt andet gerne have spurgt, hvorfor hun har omdøbt 'instrukskommissionen' til 'barnebrudskommissionen', og hvorfor hun taler om barnebrude, ældre mænd og tvangsægteskaber frem for at tale om den ulovlige administration og hendes rolle i sagen.
I en mail skriver Inger Støjberg:
- Jeg går ærlig talt ikke så meget op i, hvad en eller anden professor mener om mig og min måde at sige tingene på. Jeg siger tingene, som de er, og jeg siger, hvad jeg mener.
- Det står vist klart for enhver, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at beskytte pigerne. Jeg tager gerne en tur i barnebrudskommissionen i min kamp for at beskytte de mindreårige piger, som var blevet gift med ældre mænd.