Politik

Her er fire eksempler på Inger Støjbergs spin, mener professor

Inger Støjberg forsøger at manipulere, lyder kritik. Venstre-politikeren afviser og "siger tingene, som de er".

Torsdag begyndte Instrukskommissionen de første afhøringer i sagen om ulovlig adskillelse af unge asylpar.

Kommissionen skal gennemgå 22.000 filer og afhøre en lang række vidner for at blotlægge, hvad der foregik, da tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i 2016 udsendte instruksen om at adskille parrene, om hun bevidst brød loven, og om hun har talt usandt over for Folketinget.

Hun siger noget, som mange tænkende mennesker godt kan gennemskue, er fup og vildledning

Christian Kock, professor i retorik

Støjberg-sagen

I 2016 udsendte Udlændinge- og Integrationsministeriet en pressemeddelelse om, at alle par på asylcentre skulle skilles ad, hvis den ene var under 18 år. Meddelelsen blev af embedsværket opfattet som en instruks, og man begyndte at adskille parrene.

Siden slog Folketingets Ombudsmand fast, at instruksen var ulovlig, fordi den ikke lagde op til at foretage individuelle vurderinger af de enkelte par.

Instrukskommissionen undersøger nu, om Inger Støjberg bevidst brød loven, og om hun har talt usandt over for Folketinget.

Samme morgen som afhøringerne begyndte, satte Inger Støjberg sig til tasterne og skrev om sagen til sine godt 145.000 følgere på Facebook.

Ifølge Christian Kock, professor i retorik og ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet, er det et eksempel på, at Venstre-politikeren "er smaddergod til spin".

- Hun bruger snedige manøvrer og omvendt lommetyveri. I stedet for at snuppe pungen op som en lommetyv, prøver hun at få nogle synsmåder til at glide ned i lommerne på sine læsere, uden at de egentlig opdager, hvad de får stukket ned, siger han.

Christian Kock giver her fire konkrete eksempler på spin i opslaget.

**

’Barnebrudskommissionen’

Hvad skriver Støjberg?

- I dag begynder barnebrudskommissionen sit arbejde i retten på Frederiksberg.

Hvad er fakta?

Officielt hedder kommissionen ’instrukskommissionen’, men Inger Støjberg omdøber den til 'barnebrudskommissionen'.

Ekspertens vurdering

- Når hun bruger det udtryk, lader hun som om, at det er barnebrude, det handler om. Hun putter ned i lommerne på folk, at det her er en kommission, der skal tage stilling til barnebrude. Men det er ikke en barnebrudskommission – det er en ulovlighedskommission.

- Det er spin, hvor hun prøver at få folk til at tro noget ved hjælp af virkemidler, som de helst ikke skal opdage.

Ekspert

Christian Kock

Professor i retorik og ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet

**

'Ældre mænd’

Hvad skriver Støjberg?

- Jeg tager gerne en tur i retten i min kamp for at beskytte de mindreårige piger, som var blevet gift med ældre mænd.

Hvad er fakta?

32 par var omfattet af instruksen om at blive adskilt, står der i en redegørelse om sagen fra Folketingets Ombudsmand. Pigerne/kvinderne var 15-17 år, mens drengene/mændene var 17-32 år. Næsten alle pigerne/kvinderne var 16-17 år, mens størstedelen af drengene/mændene var 17-25.

Ekspertens vurdering

- Betegnelsen 'ældre mænd' er mærkelig at bruge, for nogle af de pågældende var 17 år. De er jo dårligt nok mænd. Når vi i daglig tale hører sætningen ’ældre mænd’, tænker man på en mand over 60. Man tænker på ingen måde på en under 30.

- Det er rigtigt nok, at de var ældre end deres hustru, men det er jo ikke det, man tænker på, når man hører vendingen ’ældre mænd’.

Ekspert

Christian Kock

Professor i retorik og ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet

**

Tvunget til ægteskab

Hvad skriver Støjberg?

- Det står vist klart for enhver, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for at beskytte pigerne. Jeg er inderligt imod, at ældre mænd tvinger mindreårige til ægteskab (…).

Hvad er fakta?

Der har ikke været fremlagt dokumentation for, at nogen af pigerne var tvunget til ægteskab. Et adskilt syrisk par på dengang 17 og 26 år, som ventede barn, stod i 2016 frem og fortalte, at de elskede hinanden og ikke var tvangsgift. De har siden fået erstatning for den ulovlige adskillelse. Ifølge redegørelsen fra Folketingets Ombudsmand forblev to andre par efter pigens ønske adskilt, da sagerne blev genoptaget, men årsagen til det er ukendt.

Ekspertens vurdering

- Når de to sætninger står skulder ved skulder, kan man som læser ikke undgå, at ens hjerner konstruerer en sammenhæng. Altså, at sætning et – de piger, der var berørt af instruksen - også må være dem, som sætning to handler om.

- Det vil sige, at hun får puttet ned i lommerne på os, at de piger, der var berørt af instruksen, var blevet tvunget til ægteskab af ældre mænd, og det er jo en meget diskutabel eller ubevist påstand.

Ekspert

Christian Kock

Professor i retorik og ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet

**

Taler om noget andet end pointen

Hvad skriver Støjberg?

I Facebook-opslaget skriver Inger Støjberg om barnebrude, mindreårige piger, ældre mænd og tvang. Hun forholder sig ikke til anklagen om, at hun bevidst skal have brudt loven og talt usandt over for Folketinget.

Hvad er fakta?

Folketingets Ombudsmand har slået fast, at instruksen om at adskille asylparrene var ulovlig. I øjeblikket undersøger instrukskommissionen blandt andet forløbet omkring instruksen, om Inger Støjberg bevidst brød loven, hvilke advarsler hun fik, og om hun har talt usandt over for Folketinget.

Ekspertens vurdering

- Inger Støjberg snakker konsekvent om noget andet end det, hun er kritiseret og anklaget for. Hun snakker om barnebrude, når hun bliver kritiseret for ulovlig administration. Det er meget gennemført spin.

- Alle er enige om, at barnebrude er noget, vi tager afstand fra, men ved at snakke om dem, snakker hun systematisk om noget andet end det, hun kritiseres for.

Ekspert

Christian Kock

Professor i retorik og ekspert i politisk kommunikation ved Københavns Universitet

Styrker billedet af sig selv

Professor Christian Kock gætter på, at Inger Støjberg kommunikerer intuitivt, siger han.

- Jeg tror, at hun har et talent for at bruge den slags tricks. Hun har et stort følgeskab både på Facebook og politisk med personlige stemmer, og hun får rigtig mange med på sine synspunkter ved blandt andet at bruge de her virkemidler.

Spørgsmålet er, hvorfor Inger Støjberg ikke bare tier i stedet for selv at sætte fokus på sagen om den ulovlige adskillelse af de unge asylpar.

- Dels får hun kørt sin synsmåde endnu en gang og påvirket folks opfattelse af sagen, og dels påvirker det billedet af hende selv. Hvis hun ikke sagde noget, ville hendes tilhængere opleve det, som om hun er bragt til tavshed og i defensiven, siger Christian Kock.

Uanset hvor god Inger Støjberg er til spin, så er det problematisk for en demokratisk samtale, mener Christian Kock.

- Borgerne har brug for en debat, hvor argumenter er sande og relevante, og hvor der er svar og modsvar. Der er brug for en debat med argumenter og ikke en pseudodebat, der består af manipulation, siger han.

Støjberg har ikke meget til overs for professor

TV 2 har forsøgt at få et interview med Inger Støjberg, men hun afviser at stille op.

TV 2 ville blandt andet gerne have spurgt, hvorfor hun har omdøbt 'instrukskommissionen' til 'barnebrudskommissionen', og hvorfor hun taler om barnebrude, ældre mænd og tvangsægteskaber frem for at tale om den ulovlige administration og hendes rolle i sagen.

I en mail skriver Inger Støjberg:

- Jeg går ærlig talt ikke så meget op i, hvad en eller anden professor mener om mig og min måde at sige tingene på. Jeg siger tingene, som de er, og jeg siger, hvad jeg mener.

- Det står vist klart for enhver, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at beskytte pigerne. Jeg tager gerne en tur i barnebrudskommissionen i min kamp for at beskytte de mindreårige piger, som var blevet gift med ældre mænd.

Her er de centrale datoer i Støjberg-sagen

 1. 2016

  1. Udsender instruks

   Udlændinge- og Integrationsministeriet udsender en pressemeddelelse om at adskille alle par på asylcentre, hvis den ene er under 18 år. Pressemeddelelsen opfattes af embedsværket som en instruks, og man begynder at adskille parrene.

  2. Ombudsmanden går ind i sagen

   Folketingets Ombudsmand går ind i sagen efter at have modtaget en klage fra et ungt syrisk par, der er blevet skilt ad.

  3. Nye regler

   Udlændingestyrelsen udsender nye retningslinjer. Nu skal alle sager vurderes konkret og individuelt, hvilket er i overensstemmelse med loven.

 2. 2017

  1. Ulovlig instruks

   Ombudsmanden konkluderer, at Støjbergs instruks var ulovlig, fordi den ikke gav mulighed for at gøre undtagelser eller foretage individuelle vurderinger af parrene.

  2. Avis: Støjberg var advaret

   Politiken bringer en artikel om, at Støjberg var blevet advaret af sit embedsværk, inden instruksen blev udsendt. Ifølge anonyme kilder havde ministeren fået at vide, at det ville være i strid med loven at adskille parrene uden at foretage individuelle vurderinger.

   Støjberg erkender i et interview med Politiken, at hun havde fjernet embedsværkets forbehold i udkastet til instruksen, men ifølge hende godkendte embedsværket den endelige version.

  3. Maraton-samråd

   Støjberg er i et fem timer langt samråd. Hun forklarer, at instruksen kun var tænkt som en pressemeddelelse med det formål at udstikke en hård kurs over for ”barnebrude”.

   Hun skifter desuden forklaring og erkender, at hendes embedsværk ikke havde godkendt den endelige instruks, før den blev udsendt. 

   I den efterfølgende periode er Støjberg i flere samråd om sagen.

 3. 2018

  1. Blåt flertal stemmer mod undersøgelse

   I folketingsåret 2017-2018 fremsætter rød blok et beslutningsforslag om at undersøge Støjbergs rolle i sagen. Forslaget bliver nedstemt af det daværende blå flertal. 

 4. 2019

  1. Avis: Mail svækker forklaring

   Dagbladet Information bringer en artikel, der puster nyt liv i sagen. Avisen offentliggør en mail fra Udlændingestyrelsens forhenværende direktør, Henrik Grunnet, som er sendt 10. februar (samme dag som udsendelsen af instruksen), og som ifølge avisen svækker Støjbergs forklaring.

   Støjberg har hidtil fastholdt, at styrelsen var blevet orienteret om, at der skulle gøres undtagelser i nogen af sagerne – for dermed at overholde loven. Men i mailen skriver Henrik Grunnet: 

   - Mødet jeg var til i ministeriet efterlod ingen tvivl om hendes indstilling til sagen - uanset Børnekonventionen, når parret har et fællesbarn.

   Kort efter er Støjberg i samråd om sagen igen.

   Under afhøringen i Instrukskommissionen i maj 2020 har Henrik Grunnet forklaret, at han ikke husker, at Støjberg deltog på mødet, og at det først senere på dagen stod klart for ham, at alle par skulle skilles ad. 

 5. 2020

  1. ​Kommission nedsættes

   Rød blok nedsætter en kommission, der skal kulegrave forløbet omkring instruksen. 

   Kommissionen skal gennemgå tusindvis af dokumenter og afhøre en lang række vidner.

  2. ​De første vidner taler

   Instrukskommissionen begynder de første afhøringer af vidner i retten på Frederiksberg. Der er planlagt afhøringer af flere end 20 vidner i maj, juni, august og september.

   Når kommissionen er færdig med sit arbejde, er det Folketinget, der skal vurdere, om der skal rejses en rigsretssag.