Politik

Partilederne tørner sammen i aften – her er tre ting du skal holde øje med

Venstres Jakob Ellemann-Jensen debuter torsdag aften på den helt store scene og står dermed over for en eksamen, mener TV 2s politiske redaktør.

Når partilederne torsdag aften klokken 19.30 mødes til debat, er det første gang siden folketingsvalgkampen for præcist et år siden.

Dengang stod folk som Lars Løkke Rasmussen, Anders Samuelsen og Rasmus Paludan bag pultene, men der er sket utroligt meget i dansk politik siden.

Aftenens debat handler om coronakrisen og har overskriften ”Hvordan får vi Danmark tilbage?”. Ifølge TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, er der meget at holde øje med i debatten.

Han giver her tre bud på, hvad der kan blive mest interessant.

Bliver det lige så vildt som sidste år?

Under partilederdebatterne i folketingsvalgkampen gik det flere gange vildt for sig.

Stram Kurs’ leder, Rasmus Paludan, fik det til at ”løbe koldt ned ad ryggen” på SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, ligesom han hidsede den konservative formand, Søren Pape Poulsen, gevaldigt op.

Venstres daværende formand Lars Løkke Rasmussen nægtede også at deltage i en håndsoprækning på direkte tv, som han mente var med til at reducere politik til en ”børnehaveleg”.

Men helt så dramatisk kommer det nok ikke til at blive torsdag aften, vurderer Troels Mylenberg.

- Jeg tror, det bliver mere civiliseret, men det kan sagtens blive en hård debat, hvor vi kan få tegnet tydelige modsætninger op, lyder det fra TV 2s politiske redaktør.

Han forventer blandt andet, at der kommer et slagsmål om, hvornår grænserne skal åbne. Her lægger Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance pres på regeringen for hurtigst muligt at lave en aftale med Tyskland.

Hvordan klarer Jakob Ellemann-Jensen sig?

Efter en højdramatisk sommer, hvor både Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen trak sig som frontfigurer for Venstre, overtog Jakob Ellemann-Jensen sidst i september formandskabet i oppositionens klart største parti.

Partilederdebatten torsdag aften bliver dermed hans første, og ifølge Troels Mylenberg bliver det dermed også en stor eksamen.

- Han har en kæmpe chance for at vise, hvad han står for, og hvordan Venstre har forandret sig med ham som leder. Det er første gang i ti år, at Lars Løkke Rasmussen ikke er der, siger Troels Mylenberg.

Jakob Ellemann-Jensen har få timer før debatten lanceret et forslag om at halvere momsen resten af året for at sætte gang i økonomien. Og ifølge Troels Mylenberg er det sådan noget der skal til, før Venstre for alvor kan markere sig i en coronatid, hvor regeringen er løbet med langt det meste af opmærksomheden.

- Han har hårdt brug for at komme i offensiven med egne selvstændige tanker og ikke kun med reaktioner på, hvad Mette Frederiksen siger. I en tid hvor flere og flere bakker op om statsministeren, skal han være et klart og synligt alternativ, siger Troels Mylenberg.

Hvilken rolle får statsministeren?

Og så er der statsminister Mette Frederiksen (S).

Hun er blevet rost af stort set alle Folketingets partier for sin indsats i forbindelse med nedlukningen af Danmark, men ved genåbningen har langt fra alle partier følt sig godt nok inddraget.

Derfor bliver det ifølge Troels Mylenberg interessant at se, hvilken rolle Mette Frederiksen kommer til at indtage under partilederdebatten torsdag aften.

- Vil hun gå i offensiven eller bare stå og tage imod og svare? Det kan komme til at blive en skæv debat, hvis hun skal svare på alle spørgsmål og være i krydsild konstant, siger Troels Mylenberg.

Du kan følge partilederdebatten direkte på TV 2 klokken 19.30.