Politik

Mette Frederiksen er klar til at udvide anden fase af genåbningen

Statsministeren indkalder partiledere til forhandlinger om at åbne mere af landet tidligere.

Vi har så godt styr på coronasmitten, at fase to af genåbningen nu kan udvides, så for eksempel dansk kulturliv kan åbne tidligere end planlagt.

Det skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i en mail til partilederne torsdag eftermiddag. TV 2 er i besiddelse af mailen.

Baggrunden er, at Statsministeriet har modtaget nye beregninger fra Statens Serum Institut, skriver statsministeren.

- Rapporten viser, at vi fortsat har smitten under kontrol i Danmark. Fase 2 kan således gennemføres som aftalt. Dertil viser rapporten, at der på baggrund af de nyeste tal kan være grundlag for at udvide fase 2, skriver Mette Frederiksen.

- Det er i sig selv glædeligt. Det kan fx betyde, at en stor del af dansk kulturliv kan åbne tidligere end først planlagt.

Møde i næste uge

I slutningen af sidste uge blev Folketinget enig om mere genåbning af landet. Blandt andet kunne storcentre åbne i denne uge, og på mandag åbner blandt andet restauranter, caféer, efterskoler og kirker som en del af fase to.

De seneste dage har der været heftig kritik af, at for eksempel zoologiske haver og museer ikke må åbne endnu, og at de i stedet er omfattet af fase tre og for nuværende står til at må åbne 8. juni.

Statsministeren indkalder partilederne til møde onsdag i næste uge, hvor de skal "drøfte en mulig udvidelse" af genåbningens fase to, står der i mailen til partilederne.

Lyn-analyse

Tallene ser så gode ud nu, at man kan åbne hurtigere end først antaget, og det ændrer forudsætningerne for de forhandlinger, man sad og havde for en uge siden. Den spændende politiske diskussion bliver nu, hvad de prioriterer. Vi kan forstå på statsministeren, at hun ser for sig, at kulturlivet står først for næste gang. Andre partier vil måske have andre prioriteter. 

Der vil med garanti også komme en diskussion af, hvad det her vil betyde for den danske grænse, som jo pt er lukket. Der er tiltagende pres på regeringen for at åbne den igen, og politikerne kan bruge de nye tal som argument.

Ønsker fra partierne

Allerede nu begynder flere partier at komme med forslag til, hvad der skal bringes op på mødet i næste uge.

Radikale Venstre og SF vil prioritere kulturlivet. SF foreslår også at åbne højskoler i maj, og at de yngste elever i gymnasiet kan komme tilbage i juni.

- Vi ønsker, at de unge skal have mulighed for at komme tilbage til et lidt mere normalt liv, så de kan få lidt mere lykke i tilværelsen, siger partileder Pia Olsen Dyhr (SF).