Politik

Mette F. åbner for, at turister kan komme over grænsen

Flere partier mener, at det skal være muligt for turister at komme til Danmark. Mette Frederiksen er klar til at se på mulighederne.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er klar til en begrænset åbning af de danske grænser.

Det kom frem under en tv-debat blandt Folketingets partiledere torsdag aften, efter Nye Borgerlige, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, og Venstre havde presset på for at åbne grænserne for turister.

- Hvis vi taler om en model, hvor det handler om mennesker, der kommer til Danmark som turister, hvor det kan hjælpe lokalsamfundene, så er det noget andet, lød svaret fra Mette Frederiksen.

Hun pointerede samtidig, at spørgsmålet først skulle diskuteres i egentlige politiske forhandlinger.

De Radikales leder, Morten Østergaard, kvitterede omgående for statsministerens udmelding.

- Jeg er glad for, at statsministeren er i bevægelse på spørgsmålet om grænserne. Men jeg synes, det går lidt vel langsomt.

Vermund vil åbne grænserne

Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, havde som den første ordet ved torsdagens debat, og brugte den mulighed til med det samme at slå på tromme for at åbne grænserne.

- Der er nogle små nære lokalsamfund, der lider voldsomt, fordi vi har lukket grænserne for norske og tyske turister. Derfor ser vi rigtig gerne, at man gør noget for at få åbnet grænserne.

Tyskland har tidligere på ugen meldt ud, at de er klar til at åbne grænserne til Danmark fra fredag.

Helt så hurtigt ønsker Mette Frederiksen ikke, at det skal gå. Hun indledte faktisk debatten med mere eller mindre at afvise en diskussion af emnet.

- Vi har aftalt, at regeringen inden 1. juni kommer med en melding på grænserne. Grænserne er vigtige. Men jeg undrer mig lidt over dem, der slår ud med armene og bare siger, at vi kan åbne. Vi skal være forsigtige. Derfor holder vi ved det, der står i aftalen om 1. juni, sagde hun.

Jakob Ellemann-Jensen (V) mener, at "det helt oplagte" er at se på muligheden for at åbne grænsen til Tyskland.

I den forbindelse slog Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, dog fast, at han mente, Danmark skulle tage imod Tysklands fremstrakte hånd.

- Det betyder meget for mange lokalsamfund, at turister kan komme til Danmark. Det gælder hele vejen op og ned af Vestkysten, men også i resten af Danmark, sagde han.

Det var partiledernes første tv-debat siden valget til Folketinget sidste år.

De mødes igen onsdag hvor de skal forhandle om yderligere åbning af Danmark.