Coronavirus

Teststrategien har været uærlig, mener Ellemann-Jensen

Venstres formand mener samtidig ikke, at Danmark tester nok. Stod det til ham, skulle 100.000 personer testes om dagen.

Den danske teststrategi er blevet kritiseret flere gange under coronakrisen.

Da Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i marts opfordrede alle lande til at teste så mange borgere som muligt, fastholdt den danske regering og sundhedsmyndighederne, at det ikke gjaldt et land som Danmark. Men det viste sig at være en fejl.

Kort tid efter kom det frem, at Danmark ikke havde testkapacitet nok. Og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, måtte erkende, at Danmark var for dårligt forberedt på coronavirussen.

Teststrategien har ændret sig flere gange siden. Stod det til Jakob Ellemann-Jensen, havde Danmark båret sig anderledes an.

- Jeg har savnet en ærlighed i udmeldingerne om, hvorfor man testede, som man gjorde. Hvorfor ikke bare melde ud fra start, at man ikke havde testkapacitet nok? Det ærgrer mig, siger Jakob Ellemann-Jensen i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

- Det er ikke for at sidde og pege fingre ad nogen. Men det er altså at stikke folk blår i øjnene, når man siger, at det i starten var en klar strategi, at man ikke ville teste flere, end man gjorde.

Vil teste 100.000 om dagen

Tirsdag ændrede regeringen endnu en gang teststrategien. Der vil ske "en markant øget testning bredt i befolkningen" - også blandt danskere uden symptomer. Samtidig skal de coronasmittede i selvisolering, mens deres smittekæder skal opspores.

Jeg ville teste mere. Op mod 100.000 mennesker om dagen

Jakob Ellemann-Jensen, formand i Venstre

Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der på sigt kan testes op mod 42.000 danskere om dagen. Ifølge regeringen har regionerne lige nu kapacitet til at teste omkring 10.000 personer per dag.

Men heller ikke denne strategi er effektiv nok, mener Ellemann-Jensen.

- Da den seneste teststrategi blev præsenteret, havde jeg lidt svært ved at se, hvad det nye i den var, siger han.

- Jeg ville teste mere. Op mod 100.000 mennesker om dagen. For jo mere, du tester, desto mere kan du følge smitten. Og jo mere kan du åbne samfundet. Det må jo være målet: at åbne så meget, som der er sundhedsfagligt forsvarligt.

Han nævner blandt andet Sydkorea og Taiwan, hvor det netop har været en strategi fra start at teste så mange som muligt, og hvor man derfor har undgået de omfattende nedlukninger af samfundet.

Men hvor vil du få kapaciteten fra?

- Fra universiteter og de danske medicinalvirksomheder. Jeg er sikker på, at de kan hjælpe endnu mere, end de allerede gør.

Hvis det er så nemt, hvorfor tror du så ikke, at det er lykkes den nuværende regering at teste flere?

- Det er et godt spørgsmål. Og det er jeg ikke den rette at stille.

Du kan se hele interviewet med Jakob Ellemann-Jensen på TV 2 PLAY.