Coronavirus

Øget pres på regeringen: Flere partier vil åbne grænsen til Tyskland

Flertal af Folketingets partier vil åbne grænsen delvist, mens nogle partier vil åbne helt. Vi skal passe på med at åbne for tidligt, siger minister.

Regeringen bør straks få lavet en aftale med Tyskland om grænseåbning.

Det mener Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance.

- Vi skal hurtigst muligt normalisere forholdene, så folk kan færdes frit. Vi står lige nu på vej ind i en højsæson, hvor en lang række virksomheder er dybt afhængige af, at der kommer tyske turister, siger de radikales leder, Morten Østergaard.

Reaktionen kommer, efter at den tyske indenrigsminister onsdag sagde, at Tyskland er klar til at indstille grænsekontrollen til Danmark, men at man afventer en aftale med den danske regering.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er også med på en delvis åbning af grænsen, for eksempel for tyske og norske sommerhusturister. Et flertal af Folketingets partier lægger dermed nu øget pres på regeringen for minimum en delvis grænseåbning.

Det skal gå hurtigt

Tyskland har allerede lavet aftaler med Frankrig, Schweiz og Østrig om genåbning af grænserne fra 15. maj.

Den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, sagde onsdag, at den danske regering har givet udtryk for, at en åbning skal ske samlet med de andre nordiske lande. Så snart Danmark er færdig med at konsultere de øvrige nabolande, er Tyskland klar til at lave en aftale.

Men det er bare med at komme i gang, mener de konservative.

- Lad os gå i en hurtig dialog om at få åbnet grænsen, så vi kan få noget økonomi til at flyde på hver side af grænsen, siger de konservatives leder, Søren Pape Poulsen.

Søren Pape Poulsen mener, at der "som minimum" bør åbnes for, at sommerhusgæster kan krydse grænsen.

Danskere vil ikke tage hovedet under armen

Både de konservative og de radikale mener ikke, at det vil være for optimistisk at åbne grænsen, eller at det vil sætte den danske indsats mod coronasmitten over styr.

- Hvis vi opfører os fornuftigt med hygiejne og holder afstand, er det jo ikke farligere at leje sit sommerhus ud til en fra Tyskland end en fra Danmark, og det er ikke mere farligt at stå i supermarkedet ved siden af en tysker end en dansker, siger Morten Østergaard (R).

Det vil jo gå begge veje, og tusindvis af danskere vil tage ned og købe ind ved grænsen og potentielt slæbe smitte hjem igen. Er det ikke en stor risiko at tage?

- Hvad i himlens navn skulle drive en dansker til at tage hovedet under armen og opgive alle de gode vaner i forhold til smitte, bare fordi man har passeret den dansk-tyske grænse? Der er da ingen, der vil løbe den risiko, siger Morten Østergaard

Slå lige koldt vand i blodet

Også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil have åbnet grænsen, efter at den tyske indenrigsminister sagde, at man afventer en melding fra den danske regering.

- Den melding skal Tyskland da have, og meldingen skal være positiv, medmindre der er klart sundhedsfagligt belæg for andet, skriver Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.

Enhedslisten er omvendt mere skeptisk og mener, at der først skal beregninger af konsekvenserne af fase 2-genåbningen på bordet.

- Lad os nu lige slå koldt vand i blodet. Vi kan jo ikke bare give los og slække på alle forholdsregler, fordi det lige nu ser positivt ud, siger sundhedsordfører Peder Hvelpelund.

Minister: Vi skal passe på med at åbne for tidligt

Regeringen er mere tilbageholdende med at åbne grænsen. Under en spørgetime i Folketingssalen siger justitsminister Nick Hækkerup (S), at der er risiko for at starte nye smittekæder, hvis Danmark lukker turister ind.

- Vi må ikke glemme, at hvis vi genåbner grænserne for tidligt, så risikerer vi at sætte den positive udvikling, vi har haft i Danmark, over styr, så dele af genåbningen i værste fald skal rulles tilbage igen, siger Nick Hækkerup under en spørgetime i Folketinget onsdag.

Han mener dog, at idéen om at give sommerhuslejere adgang til at krydse grænsen kunne være en "fornuftig tilgang".

De danske grænser har været lukket siden 14. marts. Regeringen har aftalt med Folketingets partier, at der vil komme en udmelding om grænseåbning senest 1. juni.

Onsdag har EU-Kommissionen opfordret til, at EU-landene begynder en gradvis åbning af grænserne. Det kan for eksempel ske ved at genåbne grænser mellem EU-lande, der har samme smitteniveau, lyder anbefalingen.