Politik

Rasmus Nordqvist skifter til SF

Den tidligere politiske ordfører for Alternativet skal fremover tale SF's sag i Folketingssalen.

Folketingsmedlemmet Rasmus Nordqvist skifter tilværelsen som løsgænger ud med et medlemsskab i SF.

Det bekræfter både Socialistisk Folkeparti og hovedpersonen selv overfor TV 2.

- Der er nogle dagsordner, der vigtige for mig, siger Rasmus Nordqvist.

- Det handler om klimaet og den grønne omstilling. Det handler om social retfærdighed og en bekæmpelse af uligheden både nationalt og globalt, og for mig at se er der et naturligt sammenfald for det, jeg kæmper for, og det SF står for.

Rasmus Nordqvist er oprindelig valgt til Folketinget for Alternativet, som han tilbage i 2013 også var med til at starte sammen med blandt andre Uffe Elbæk og partiets nuværende formand, Josephine Fock, men har siden marts ikke haft noget partipolitisk tilhørsforhold.

Forlod Alternativet i protest

9. marts i år valgte han paradoksalt nok at forlade Alternativet netop på grund af Josephine Fock.

Nordqvist ville gerne have overtaget formandsposten i partiet efter Uffe Elbæk, men tabte kampvalget om posten til Fock. Som konsekvens trak Nordqvist sig dagen efter som politisk ordfører, og godt halvanden måned senere meldte han sig sammen med tre af partiets øvrige fire folketingsmedlemmer ud.

Han kunne ikke længere se sig selv det politiske projekt, lød forklaringen, og ville derfor hellere være "en uafhængig grøn stemme", som han udtrykte det.

Forud var gået uger med alvorlige anklager mod Fock. Primært anonyme kilder havde anklaget hende for have en intimiderende ledelsesstil, og det var altså i sidste ende det, Nordqvist og andre drog konsekvensen af.

Mere rød med årene

Rasmus Nordqvist fortæller, at han har brugt den seneste tid på at overveje, om han skulle fortsætte i politik eller ej. Da konklusionen blev, at det skulle han, lå valget af SF lige for.

- Hvor andre med årene tager rejsen mod at blive mere borgerlig, har jeg måske taget den omvendte tur. Jeg er rigtig optaget af, hvordan vi skaber et mere lige samfund, og synes, at ulighedsdagsorden sammen med klimakampen er rigtig vigtig, og det gør SF heldigvis også, siger han.

Som politiker er Rasmus Nordqvist i gang med sin anden periode som medlem af folketinget.

I sin tid hos Alternativet har han særligt haft fokus på den grønne omstilling dels i rollen som udenrigs- og klimaordfører og dels som politisk ordfører, og hos SF glæder man sig over, at man nu kan gøre brug af hans viden inden for de områder:

- Jeg kender Rasmus Nordqvist som en dygtig og arbejdsom politiker, som brænder for klima, miljø og for internationalt samarbejde. Jeg ser frem til at få Rasmus med på holdet, siger partiets formand Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar til TV 2.

Det er endnu ikke besluttet, hvilke ordførerskaber Rasmus Nordqvist fremover skal varetage i SF.