Coronavirus

Mette Frederiksen: Her er Danmarks nye teststrategi

Fremover skal selv folk, der ikke har symptomer, testes, siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Corona-smittede danskere skal opspores og isoleres hurtigere, end det sker i dag. Derfor ruller sundhedsmyndighederne nu en ny test- og opsporingsstrategi ud.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet:

- Myndighederne vil allerede fra denne uge begynde at opspore, hvem de smittede har været i kontakt med. Så de kan blive isoleret hurtigt, så vi kan bryde smittekæderne, siger hun.

Den nye strategi gælder for det kommende kvartal, og regeringen vil senere fremlægge en plan for teststrategien i efteråret, lyder det fra regeringen.

Tre hovedelementer i ny strategi

  • Smitteopsporing af nære kontakter. Test bliver tilbudt fire og seks dage efter, at man potentieltf har været udsat for smitte
  • Bedre muligheder for at selvisolere sig uden for egen bolig. Fx på hotel og feriecentre.
  • Regeringer etablere en ny styrelse, som blandt andet skal sikre, at der er værnemidler nok

Fokus på opsporing

Der har i løbet af corona-krisen været en del kritik af den danske teststrategi, som har skiftet en del undervejs, og forud for tirsdagens pressemøde har Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, da også i tirsdagens udgave af Politiken indrømmet, at kommunikationen ikke har været klar nok.

På tirsdagens pressemøde siger han, at der nu er fokus på at opspore tætte kontakter til smittede og tilbyde en test til dem:

- Så vil vi bruge det til at understøtte en intensiv isolation af de smittefarlige. Med det er vi ret optimistiske i forhold til at vi kan bryde smittekæderne i de næste genåbningsfaser, siger Søren Brostrøm.

Han kalder det "et stort paradigmeskift", at man blandt andet fremover nu også vil tilbyde test til personer, der endnu ikke har udvist symptomer.

- Vi vil lave en meget mere målrettet og fokuseret testindsats for at undgå, at vi unødigt skal karantænesætte personer, siger Søren Brostrøm.

Lyn-analyse

Nu har man kapaciteten, og man er klar til at bruge penge på den opsøgende og offensive teststrategi.

Nogle vil kritisere, at man ikke noget før fik organiseret selvisolationsfaciliteterne, når der står så mange hoteller og pensionater tomme.

Men den må de tage i Folketinget, når der i eftermiddag er spørgetime med statsminister Mette Frederiksen (S).

Muligt at isolere sig uden for hjemmet

I forlængelse af den nye test- og opsporingsstrategi foreslår regeringen, at der nu oprettes isolationsfaciliteter, hvor smittede personer, der ikke har mulighed for at isolere sig i eget hjem, frivilligt kan indkvartere sig.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger, at kommunerne blandt andet vil stille feriecentre, hoteller eller lignende til rådighed som et frivilligt tilbud om selvisolation.

Der skal være bedre muligheder for selvisolation. Hovedelementerne i tilbuddet om frivillig selvisolation, der skal målrette personer, der ikke har mulighed for at isolere sig i egen bolig.

Dermed kan man blive isoleret uden for eget hjem, hvis man eksempelvis bor i en lille lejlighed, hvor der ikke er plads til at isolere sig selv.

En smittesporings-app, som er på vej, vil indgå i indsatsen for at opspore smittekæder.

Tvang kan blive nødvendigt

Ifølge Magnus Heunicke er opsporing af smittede så central i den nye strategi, at han ikke vil afvise at bruge tvang, hvis personer ikke frivilligt vil oplyse, hvem de har været i kontakt med, når myndighederne skal foretage smitteopsporing.

- Men fundamentalt går vi frivillighedens vej, siger han.