Coronavirus

Politikere kritiserer statsministeren - vi forhandler med blind makker, siger DF

Radikale Venstre, Venstre og Dansk Folkeparti mener, at nye oplysninger om afstandskrav kunne have ændret planerne for fase 2 af genåbningen.

Få dage efter den politiske aftale om genåbningens fase 2 af Danmark faldt på plads, blev Sundhedsstyrelsens krav om afstand under coronakrisen ændret.

Det får nu flere partiledere til at kritisere regeringen.

Folk skal kunne forstå vores politiske beslutninger

Morten Østergaard, politisk leder Radikale Venstre

Sundhedsstyrelsens retningslinjer om at holde afstand blev, tre dage efter statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede den politiske aftale, sat ned fra to til én meter.

Det gør, at de politiske forhandlinger om den fortsatte genåbning af samfundet blev lavet på en forkert præmis, mener flere partier.

For genåbningen kunne have set anderledes ud, siger politisk leder for de radikale, Morten Østergaard, Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Morten Østergaard kalder det over for TV 2 et direkte "svigt", at forhandlingerne ikke er planlagt bedre.

- Jeg synes, det er et svigt, at tingene foregår i den rækkefølge. Vi havde på forhånd bedt om at få oplysningerne fra sundhedsmyndighederne, inden vi skulle træffe vores politiske beslutninger. Vi bliver bragt i en uheldig situation, når retningslinjerne ikke er bragt i orden, inden vi laver en aftale, siger Morten Østergaard.

Lyn-analyse

Den nye konflikt mellem regeringen og de borgerlige oppositionspartier - inklusive De Radikale - viser igen, at der ikke er nogen god stemning på Christiansborg for tiden.

Ingen af oppositionspartierne tror på, at halveringen af afstandskravet er en beslutning, der kommer fra sundhedsmyndighederne.

Det er en politisk beslutning, og ikke mindst derfor føler de, at regeringen burde have nævnt det i genåbningsforhandlingerne i sidste uge på Marienborg.

Forløbet styrker ikke tilliden mellem partierne og regeringen.

En kæmpe brik

Han pointerer, at danskernes sunde fornuft og gode adfærd under coronakrisen har været afgørende for, at vi som samfund er kommet så godt gennem første fase af coronakrisen.

Men når politikerne ikke kan forklare, hvorfor man eksempelvis kan åbne buffeten i et storcenter fra 18. maj, når det ikke eksempelvis ikke er muligt at gå på kunstmuseum, så skrider tingene.

- Folk skal kunne forstå vores politiske beslutninger. Derfor havde det været afgørende at kende Sundhedsstyrelsens konklusion om afstandskrav, før vi traf de politiske konklusioner, siger Morten Østergaard.

Han kalder det 'en kæmpe brik', at afstandskravet blev ændret kort efter fase 2 for genåbningen var forhandlet på plads.

- Afstandskravet spiller helt åbenlyst en afgørende rolle i forhold til den politiske vurdering af, hvilke erhverv der kan åbne i hvilken rækkefølge. Forløbet er dårligt tilrettelagt, og det fører til beslutninger, der er svære at forstå, siger Morten Østergaard.

Forstår folks forvirring

Venstre formand, Jakob Ellemann-Jensen, er ligeledes kritisk over for, hvordan regeringen har håndteret aftalen om den yderligere genåbning af Danmark.

Til Berlingske siger Jakob Ellemann-Jensen:

- Vi er nødt til at kunne have tillid til, at det grundlag, der bliver forhandlet på, også er det korrekte. Desværre er det ikke et enkeltstående tilfælde, og jeg forstår godt, at mange er forvirrede over de mange skiftende meldinger, som desværre har præget regeringens håndtering under genåbningen.

Jakob Ellemann-Jensen har svært ved at tro på statsministerens svar, siger han. Derfor spørger han igen: Hvornår vidste hun, at de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen var på vej?

Vi forhandler så at sige med blind makker

Kristian Thulesen Dahl, formand Dansk Folkeparti

Løbende dialog med sundhedsmyndighederne

Kristian Thulesen Dahl er ligeledes utilfreds og beskylder statsministeren for at tilbageholde oplysninger i de politiske forhandlinger.

Det siger formanden for Dansk Folkeparti til TV 2.

- Det virker som om, at vi sidder og forhandler med en regering, der ikke lægger oplysningerne på bordet over for os. Vi forhandler så at sige med blind makker, siger Thulesen Dahl, der kalder forhandlingsforløbet for "uholdbart".

Han mener, at der foregår en løbende diskussion mellem Mette Frederiksen og sundhedsmyndighederne om strategien for håndteringen af coronakrisen.

- Det er meget lidt sandsynligt, at hun ikke har været bekendt med de drøftelser i sundhedsmyndighederne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Afviser beskyldninger

Statsminister Mette Frederik har flere gange afvist, at hun kendte til det halverede afstandskrav under forhandlingerne på Marienborg, der stod på torsdag 7. maj.

Hun forklarer, at der løbende har været overvejelser om retningslinjerne hos Sundhedsstyrelsen.

- Men den endelige udformning af de nye retningslinjer, den blev først vedtaget søndag (11. maj red.), siger statsministeren.

Kræver nye forhandlinger

Ifølge Morten Østergaard er der med de seneste dages udvikling opstået nye muligheder for en yderligere genåbning af det danske samfund.

Derfor bør der indkaldes til nye politiske forhandlinger, siger Morten Østergaard til TV 2:

- Jeg synes, at vi politikere skal sætte os sig sammen og se på, om der er noget, vi vil fremrykke - eksempelvis kan det jo nu lade sig gøre at sidde i biografen med én meters afstand eller gå på kunstmuseum.