Politik

Regeringen laver forbud mod at trodse genåbningsplan

Udmeldingen kommer, efter Zoologisk Have i København og Aros-muséet i Aarhus har luftet tanker om at åbne.

Regeringen vil indføre et egentligt forbud mod at åbne for aktiviteter, der ikke er omfattet af genåbningens fase to, oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) i en e-mail til TV 2.

- Samtidig (med en del steder kan åbne i fase to, red.) vil de nye regler betyde, at de aktiviteter, som et samlet Folketing har besluttet ikke skal åbne i denne omgang, som udgangspunkt vil blive omfattet af et egentligt forbud, skriver Hækkerup til TV 2.

Ifølge ministeren vil forbuddet træde i kraft mandag.

Flere zoologiske haver samt museet Aros i Aarhus har luftet tanker om at trodse planen og åbne, selvom de ikke er omfattet af Folketingets plan for fase to af genåbningen.

Meldingen kommer, efter Folketingets partier torsdag blev enige om en genåbningsplan.

Den sikrer, at blandt andet detailhandel kan åbne mandag, og restauranter kan åbne fra 18. maj.

Straf ikke oplyst

Hvad den konkrete straf vil være for ikke at følge de nye regler, skriver ministeren ikke nærmere om.

Men sikkert er det, at lovovertrædere vil blive straffet.

- De valg, der blev truffet ved aftalen i torsdag, blev ikke truffet for sjov, og det betyder også, at dem, der ikke følger reglerne, vil blive straffet for det - på samme måde som alle andre, der ikke efterlever landets love, skriver Nick Hækkerup.

Han påpeger samtidig, at de virksomheder, der stadig ikke må åbne, er omfattet at hjælpepakkerne, men at der muligvis vil være behov for "nogle konkrete justeringer" i lyset af det nye forbud, der netop er annonceret.

De må efter planen først åbne 8. juni i genåbningens fase tre.

Hidtil har der ikke været noget decideret forbud, der forhindrede dem i at åbne tidligere. Men myndighederne har henstillet til ikke at gøre det. Nu bliver det altså forbudt ved lov.

Nick Hækkerup kalder det "en samlet prioritering", der skal sikre, at der er kontrol over coronavirussen i Danmark.

- Vi har forståelse for, at det er en belastning for dem, der ikke kan åbne nu, men der er tale om en samlet prioritering, som skal sikre, at vi stadig har kontrol over smittespredningen, skriver Nick Hækkerup.