Coronavirus

Plan for næste fase af genåbningen er på plads

Fra på mandag kan alle butikker atter åbne. Restauranter, caféer, skoler og efterskoler må derimod vente til den 18. maj.

Regeringen og Folketingets partier er torsdag aften blevet enige om en plan for den næste fase af genåbning af Danmark.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde ved hendes embedsbolig, Marienborg.

- Takket være en fælles, imponerende stor indsats, er vi et af de lande, der nu kan begynde at åbne mere op, siger hun.

Forskellige åbningsdatorer

Statsministeriet har offentliggjort aftalen, og ifølge den får følgende lov at åbne i den nye fase:

 • Butikker (11. maj)
 • Restauranter, caféer, værtshuse m.m. (18. maj)
 • Folkeskolen for eleverne i 6.-10. klasse (18. maj)
 • Efterskolerne (18. maj)
 • Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde. (18. maj)
 • STU, EUD og FGU (18. maj)
 • Hjemmearbejde i private virksomheder (straks)
 • Professionel idræt uden tilskuere (straks)
 • Ind- og udlån på biblioteker (18. maj))
 • Udendørs idræts- og foreningsliv (straks - dog ikke mere end 10 personer på én gang)
 • Folkekirken og trossamfund (18. maj)
 • Zoologiske anlæg, hvor gæsterne transporterer sig i bil, kan være åbne (når retningslinjer er på plads)

Mette Frederiksen har tidligere annonceret, at anden fase af genåbningen ville træde i kraft fra den 11. maj, men sådan er det ikke for alle.

For det første understreger aftaleparterne, at de sundhedsfaglige retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen formulerer, skal følges.

For det andet får for eksempel restauranter, caféer, skoler, efterskoler og biblioteker først gradvist lov at genåbne fra den 18. maj, når de sundhedsfaglige retningslinjer er på plads. Butikker og storcentre kan derimod åbne fra på mandag, såfremt de lever op til gældende regler.

- For det hele gælder, at intet vil blive som det var før. Restauranten kommer ikke til at ligne sig selv. Det gør skoleklassen heller ikke, og heller ikke den professionelle fodbold, for der vil ikke være tilskuere til kampene, siger Mette Frederiksen.

Mulighed for at fortsat lukning

Regeringen og partierne har i aftalen tilføjet den mulighed, at hvis en virksomhed, der er omfattet af fase 2, vurderer, at det endnu ikke er hensigtsmæssigt at lukke op, så kan den, hvis den tidligere har været omfattet af et forbud og derfor har været lukket, vælge fortsat at holde lukket og efter den gældende ordning derefter modtage op til 80 procent i kompensation for de faste udgifter.

Samtidig tilføjer aftaleparterne dog, at de store økonomiske hjælpepakker, der er lavet for at holde hånden under erhvervslivet, nu gradvist skal udfases. Hvordan det skal ske, skal økonomiske eksperter rådgive om.

Endelig lyder det i aftalen, at "partierne noterer sig, at regeringen aktuelt er i dialog med nabolandene og vil tage stilling til den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger. Regeringen melder ud herom senest den 1. juni 2020."

Regeringen og lederne af Folketingets partier har hele torsdagen forhandlet om den videre genåbning af Danmark.

Alvorlig situation

Aftalen om næste fase af genåbningen er faldet på plads, efter at Statens Serum Institut onsdag offentliggjorde en rapport, der omend med en betydelig usikkerhed viste, at det er muligt at åbne en ganske stor del af samfundet op, uden at antallet af indlagte og intensivpatienter vil stige væsentligt.

Det kræver dog, at danskerne fortsætter med at holde afstand, vaske hænder og spritte af, og gør de ikke det, så er regeringen og Folketingets partier klar til både at stoppe og rulle genåbningen tilbage:

- Situationen er stadig alvorlig. Det er en virus, vi har med at gøre. Det, vi gør nu, beror på en fælles indsats. Vi skal efterleve retningslinjerne, siger Mette Frederiksen og tilføjer, at hun forventer, at antallet af smittede vil stige i forbindelse med den videre genåbning.

Forhandlinger om langsigtet plan fortsætter

Foruden aftalen om fase to har statsministeren tidligere proklameret, at der torsdag også skal forhandles om en plan for, hvad der skal med i øvrige genåbningsfaser.

Mette Frederiksen oplyser, at partierne fortsætter drøftelserne om det torsdag aften, og tilføjer, at hun umiddelbart forestiller sig to yderligere faser: En, der løber henover sommeren, og en, der strækker sig videre derfra.

Under aftenens videre drøftelser skal man desuden vende, hvornår restriktionerne for, hvor mange personer, der må forsamles, skal ændres. I fase to, det vil sige den kommende måneds tid, vil det fortsat kun være tilladt at samle ti personer, fastslår Mette Frederiksen