Lige nu sidder partiledere i møde - situationen er "helt særlig" i dansk politik
Det siger noget om, hvordan politikerne er i stand til at rykke hurtigt, når det virkelig gælder, siger politisk analytiker.
Nogle er de mest betydningsfulde beslutninger i dansk politik længe kan falde på plads i løbet af torsdag, når der skal forhandles om, hvordan næste åbning af Danmark kommer til at foregå.
- Det er tankevækkende, at man skal træffe nogle af de mest afgørende beslutninger i dansk politik de seneste mange årtier i løbet af et døgn, vurderer TV2s politiske analytiker Hans Redder.
Forhandlinger startede torsdag klokken 10.30, da statsminister Mette Frederiksen (S) åbnede dørene til mødet på Marienborg, hvor alle Folketingets partilederne deltager.
Regeringen forklarede onsdag, at de ønsker at genåbne hele detailhandlen, restauranter, caféer, storcentre, Superligaen og sikre mere hverdag for ældste skolebørn.
Partilederne har haft under et døgn til at læse den rapport fra Statens Serum Institut, der skal danne det sundhedsfaglige grundlag for genåbningen. Hans Redder sammenligner den nuværende situation med finanslovsforhandlingerne, der vanligt trækker ud.
- Det siger noget om, hvordan politikerne er i stand til at rykke hurtigt og indgå kompromiser, når der virkelig er noget på spil. Her står man med nogle valg, som kan have enorme konsekvenser, og det er alle ti partier fastsatte på at blive enige om på et enkelt døgn, siger Hans Redder.
Det tegner sig til at blive nogle lange forhandlinger, som også ikke kun kommer til at handle om næste fase af genåbningen, men også tredje og fjerde fase.
Partierne arbejder mod en langsigtet plan
Forhandlingerne kommer i høj grad til at handle om, at der skal udformes en prioriteret liste over, hvad der skal åbne 11. maj og dermed også, hvad der kan vente lidt endnu. Mødet har nemlig til hensigt at slå fast overfor danskerne, hvilken rækkefølge hele samfundet vil åbne.
- Der kommer til at ligge en plan for fase tre og fire, men politikerne vil ikke sige noget om datoerne for dem endnu. Der vil man vente på, hvordan smitten udvikler sig, og hvad fase to kommer at betyde for smittetrykket, siger Hans Redder.
Så hans vurdering lyder på, at der kommer en langsigtet plan, men danskerne skal ikke forvente datoer på, hvornår grænserne åbner, eller hvornår man igen må mødes i store forsamlinger.
Hans Redder mener, at det bliver en meget lang dag i forhandlingslokalet, men at der nok skal lykkedes for partierne at blive enige. Og at det i sig selv nærmest er historisk.
- Jeg kan ikke mindes, at så store beslutninger har skullet træffes så hurtigt før coronavirus, siger Hans Redder.
Bekymringen lurer for ny corona-bølge
Politisk kommentator Hans Engell er enig i, at situationen omkring forhandlingerne er "helt særlig og uden sammenligning".
Men bagved hele diskussionen om genåbning lurer bekymringen for en bølge to af coronamitten. Især hos regeringen.
- Hvis der kommer en ny bølge, der kan være stærkere end den første, så står man i en situation, hvor man må lukke store dele af det samfund, som man har åbnet. Så er det regeringen, der sidder med hele ansvaret, Hans Engell.
Hvis der skulle komme en hård anden bølge af coronasmitten, så mener Hans Engell ikke, partierne i oppositionen vil stå i kø for at tage et medansvar.
- Så vi står i et politisk drama, hvor man har en opposition, der presser på og en regering, som er mere forsigtigt. Men hvis der kommer en bølge to, hvem er det så, der står med ansvaret, siger Hans Engell.