Coronavirus

Forsamlingsforbud på over 10 personer fortsætter: - Det går ikke endnu - desværre, siger Mette F.

Radikale Venstre havde gerne set, at man kunne samles flere personer i næste fase af genåbningen.

Ikke flere end ti personer.

Den regel har alle danskere lært at leve med siden 11. marts, da regeringen indførte det såkaldte forsamlingsforbud i et forsøg på at indømme coronavirussen.

Og danskerne må fortsat ikke være forsamlet mere end ti personer.

Det slog statsminister Mette Fredriksen fast oven på vedtagelsen af aftalen om genåbningens fase 2. En aftale, der ikke indebærer en ændring af forsamlingforbuddet.

- Den næste måneds tid gælder begrænsningerne fortsat. Vi må maksimalt være forsamlet ti personer, siger Mette Frederiksen.

Onsdag lød meldingen fra Statens Serum Institut (SSI) ellers, at det kan være en "potentiel mulighed" at hæve forbuddet til 50 personer på udvalgte steder.

Den selekterede øgning kunne eksempelvis ske på skoler, på arbejdspladser eller på restauranter og caféer, lød det fra SSI.

Man skal sidde med afstand

Men forbuddet gælder altså stadig, og det gælder også på restauranter og på cafeer, der nu åbner, og hvor man ifølge statsministeren skal følge retningslinjerne.

- Retningslinjerne ude på restauranterne er på en sådan måde, at man skal sidde med afstand til hinanden, siger Mette Frederiksen.

- Derfor skal man ikke tænke på at invitere 19 af sine kammerater hen omkring et bord for at holde en fest. Det går ikke endnu. Desværre, siger hun.

Regeringen har desuden valgt heller ikke at forhandle om retningslinjerne vedrørende de to meters afstand mellem hinanden.

Ifølge statsministeren er det Sundhedsstyrelsen anbefaling, og derfor har man "valgt ikke at lade det være en del af den politiske forhandling."

Betyder meget for privatliv

Der var ellers partier, der havde håbet på en ændring i antallet af, hvor mange man må være forsamlet.

Blandt andre Radikale Venstre.

- Jeg havde gerne set, at vi havde sat det op, fordi det betyder meget på tværs af vores privatliv, vores foreningsliv og forretningsliv, siger partiets leder, Martin Østergaard.

- Men nu bliver der i det mindste ændret i vejledningen, sådan at man ikke længere skal have dårlig samvittighed, hvis man har gæster derhjemme, bare man er under ti, og man kan gå på restaurant op til ti venner. Det er et skridt fremad, siger han.

Bøde på 2500 kroner

Også Venstre havde gerne set en diskussion af forsamlingsforbuddet.

- Jeg havde et ønske om, at vi kunne komme til at teste markant flere, end vi gør i dag, siger formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.

- For jo flere vi tester, desto mere har vi også mulighed for at åbne, og dét kunne også give nogle muligheder i forhold til forsamlingsforbuddet, siger han.

Regeringen besluttede i sidste måned at fastsætte en øvre grænse for forsamlinger på 500 personer frem til 1. september 2020.

Det koster 2500 kroner i bøde per person, hvis man er er forsamlet mere end ti personer.