Coronavirus

Vigtigste forhandlinger i årtier har været online: - En forfærdelig måde at forhandle på

Det hører i øjeblikket til sjældenhederne, at partierne mødes fysisk. De seneste måneder er Danmark blevet styret via onlinemøder på tvivlsomt net.

Når Folketingets partiledere torsdag formiddag er trådt ind til fysiske forhandlinger med statsministeren på Marienborg, er det til en for tiden uvant situation. Størstedelen af de seneste måneders forhandlinger er nemlig foregået online på grund af corona-restriktionerne, og det har skabt stor frustration.

Det er ikke engang en uge siden, at et møde mellem regeringslederen og partilederne gik sådan her for sig:

De sad alle 10 i hver sin firkant på skærmen midt i forhandlinger om anden fase af genåbningen af Danmark, da billedet af Jakob Ellemann-Jensen (V) frøs.

De andre spurgte i spøg, om han legede gemmeleg igen? Et hint til sundhedsforhandlingerne nogle uger tidligere, hvor Venstres formand blev så rasende, at han slukkede for kamera og mikrofon og var i sort skærm resten af mødet.

Pludselig forsvandt et af hovederne helt fra partiledermosaikken. Forbindelsen til Marienborg var røget. Statsminister Mette Frederiksen (S) var væk.

De tilstedeværende jokede med, at det nok var Martin Rossen, statsministerens særlige rådgiver og stabschef, der havde kappet forbindelsen.

Efter mere end en halv times baksen med teknikken, mens alle partilederne sad og ventede, måtte de opgive at få videoforbindelsen tilbage og tage resten som almindeligt telefonmøde.

De seneste måneder er nogle af de vigtigste forhandlinger i nyere politisk danmarkshistorie altså ikke foregået henover mahogniborde på Marienborg, Christiansborg eller i Statsministeriet, men over onlinetjenester som Skype og Teams via ustabile internetforbindelser.

Er onlinemøderne sikre nok?

Statsministeren og partilederne holder møder over Microsoft Teams og Skype. De tilgås med et særligt link og skiftende adgangskoder.

Ifølge Peter Kruse, sikkerhedsekspert ved cybersikkerhedsfirmaet CSIS, er det sikre valg. Begge tjenester er krypterede. Kun Microsoft kan lytte med, men det ville være ødelæggende for IT-giganten at blive taget i.

- Men man skal huske, at konferencesystemer generelt er beregnet til uformelle møder, ikke statshemmeligheder. Så man skal passe på, hvilken platform man vælger og følge manualen om unikke passwords og venterumsvalidering af deltagerne, siger han.

- Det er en forfærdelig måde at forhandle på. Jeg bryder mig virkelig ikke om det, siger Søren Pape Poulsen, de konservatives formand.

Han er en af dem, der har presset på for flere fysiske møder, som når partilederne for eksempel torsdag er samlet på Marienborg for at forhandle om næste fase af genåbningen af Danmark.

- Helt ærligt, vi sidder her i en kæmpe kæmpe krise, det kan jo ikke passe, at vi ikke kan mødes, siger han.

Nødt til at kunne se hinanden i øjnene

Teknikken er én ting. At nogle af landets mest magtfulde mennesker skal drøfte nedlukning og genåbning af samfundet og hjælpepakker for milliarder på en slap netforbindelse, der hakker, fryser eller forsvinder.

Noget helt andet er, hvad det gør ved forhandlingerne.

Onlinemøder er fine, bemærker flere politikere, hvis det er orienteringsmøder, som når Sundhedsstyrelsen eller økonomer skal briefe partilederne.

- Men når man skal forhandle, er man nødt til at kunne se hinanden i øjnene og tale i munden på hinanden. Det bliver meget staccato-agtigt på Skype, siger Pia Olsen Dyhr.

- Nogle gange kan man jo godt have brug for at bryde ind og sige: "det var en god pointe, der kan vi måske godt mødes". I stedet for at alle får taletid efter tur, sådan som vi gør nu, siger hun.

Det er ganske enkelt ikke optimalt, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

- Det er en meget ulige måde at tale sammen og forhandle på. Alle får ordet én ad gangen, så samler man op, en runde mere, og så er to timer gået, og vi er færdige.

Mødeleder har overhånden online

Efter den første tid med corona hvor der skulle træffes store beslutninger hurtigt, og alle partier stod sammen om at hastebehandle de nødvendige love, blev fløjlshandskerne smidt igen på Christiansborg.

Særligt borgerlige partier revsede statsministeren for at være for egenrådig. At hun styrer og tilrettelægger alt uden at inddrage de andre partier.

Senest har partierne i blå blok samt de radikale lavet et såkaldt åbenhedsmanifest. Det skal kort fortalt sikre, at alle partier blandt andet får adgang til al data i forbindelse med kampen mod corona.

- Regeringen fører en meget lukket politik på hele corona-området og har gjort det hele vejen hen, lød det onsdag fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Kritikken genlyder fra flere sider i forbindelse med de virtuelle forhandlinger. At statsministeren orkestrerer møderne, så det er svært for de andre partiledere at gøre til eller fra.

- Man har totalt overhånden, når man er mødeleder på denne måde, bemærker Søren Pape Poulsen også.

Savner dynamik

Den personlige smalltalk, som de fleste mennesker vil indlede et møde med, er der dog stadig, selvom partilederne sidder spredt over hele landet foran hver sin skærm.

De sludrer i munden på hinanden. Kommenterer, at Liberal Alliances Alex Vanopslagh står på en solbeskinnet terrasse, og spekulerer i om den konservative formand mon har vaskedag, da han en dag toner frem i hættetrøje.

Men så bliver mikrofonerne også slukket, og alle venter på tur. Og det er særligt her, der mangler noget, pointerer politikerne. Når man skal gøre noget, der er svært, bøje sig mod hinanden og indgå kompromisser.

For eksempel da den første store hjælpepakke skulle forhandles på plads, husker Pia Olsen Dyhr.

- Da vi SF’ere sad i rummet og skulle leve med, at man gav 100 procent kompensation til virksomheder - da havde jeg brug for at se Pape og Ellemann i øjnene og sige, at "så forventer vi også det samme til lønmodtagerne" og se, at de nikkede og faktisk mente det, fortæller hun.

Der er noget dynamik, der forsvinder ved onlinemøderne, mener Søren Pape Poulsen.

- Der er jo en grund til, at folk mødes. Man kan bedre fornemme, hvor folk står. Tingene kan godt blive lidt skarpt skåret til, når folk sidder bag en skærm. Og det betyder, at der er ting, som vi ikke får en ordentlig snak om. Hvis det skal handle om at få argumenterne frem, gøre hinanden klogere og opnå gode aftaler, så bliver det lidt mere fleksibelt og bedre, hvis man sidder i samme rum.

Relationer og tillid er sværere online

Partiledernes erfaringer kommer ikke bag på Kaare Thomsen, forhandlingsrådgiver ved Gottleben, der blandt andet underviser i forhandlingsteknik og kommunikation.

Det er ret væsentligt at opdage, hvis nogen sidder og bliver rigtig irriteret, eller at en anden sidder og godter sig

Kaare Thomsen, forhandlingsrådgiver

- Det bliver ikke mig, der råder til, at nu skal vi alle kun mødes online fremover, fastslår han.

For relationer afgør forhandlingsresultaterne, og de har svære vilkår på nettet, hvor man ikke kan se og fornemme hinanden som ved et fysisk møde.

- Man risikerer at gå glip af megen information om sin modpart. Alt det man normalt sidder og bedømmer under en forhandling. Det er for eksempel ret væsentligt at opdage, hvis nogen sidder og bliver rigtig irriteret, eller at en anden sidder og godter sig, siger Kaare Thomsen.

Hans egne kunder oplever, at tilliden bliver mindre.

Under vanskelige forhandlinger sker det for eksempel oftere, end man lige skulle tro, at en part siger "det her kan jeg ikke fortælle dig om" og så alligevel løfter et stykke papir og viser noget fortroligt til den anden. Diskret, som om rummet var aflyttet.

- Det bringer forhandlingen og løsningen så meget videre. Men det handler om tillid. Og den slags, tror jeg bare ikke, sker under onlinemøder, siger Kaare Thomsen.

Lagkagen bliver større

Konsekvensen af det nødvendige online-onde her i coronatiden kan kun blive tab, mener han.

- Dårlig forhandlingsteknik fører altid til tab for mindst en af parterne. Men hvis man er god til at forhandle, kan man ofte gøre lagkagen større. Jeg vil gætte på, at hvis man kunne måle det, så ville man se, at der bliver skabt mere værdi ved den personlige forhandling, hvor mennesker mødes og skaber en relation ansigt til ansigt.

Forhandlingerne om fase to af genåbningen af Danmark foregik onsdag aften ved fysisk fremmøde i Landstingssalen på Christiansborg, og torsdag er partilederne og deres embedsfolk altså på Marienborg, der er statsministerens embedsbolig.

Forhandlingsrådgiverens 3 råd til onlinemøder

 1. Brug ord

  Alt det, man normalt ville gøre fysisk for at anerkende hinanden, må man skabe med ord, når man mødes online. Det kan man for eksempel gøre ved at sige:

  - Hvor kunne jeg have lyst til at give dig et godt håndtryk. 

  - Hvor ville det være rart, hvis vi sad i samme rum. Så skulle du have smagt vores gode kaffe. 

 2. Efterlign mødesituationen

  Nip til et glas vand, smil, giv plads til eftertænksomhed og alle de andre små ting, der ville være en naturlig del af et fysisk møde.

  Det giver en fornemmelse af kontakt, selvom man sidder bag hver sin skærm.

 3. Tag pænt tøj på

  Det kan være fint med en lidt mere uformel stil, når man deltager i et møde hjemmefra. Men når man er vant til at mødes i skjorte på arbejdspladsen, så gør man klogest i at se ud, som kollegerne forventer at se en. 

  Kig dig i spejlet og tænk: Hvordan ville jeg opfatte ham/hende på skærmen? 

  Det handler også om at sætte sig selv op til mødesituationen. 

Kilde: Kaare Thomsen, specialist i forhandlingsteknik, retorik og samtaleteknik ved læringsvirksomheden Gottleben