Coronavirus

Partier vil have dato for grænseåbning: - Vi kan ikke være det bekendt

Norge og Tyskland gør klar til at modtage danske turister. Statsministeren afviser at åbne grænserne i denne fase af genåbningen.

- Vi kommer ikke i morgen til at sætte en dato for grænsespørgsmålet. Det, mener jeg, er for tidligt.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) efter det orienteringsmøde, der blev holdt onsdag aften for Folketingets partiledere i forhold til genåbningens fase 2.

Et orienteringsmøde, hvor partilederne blev præsenteret for rapporterne, der skal danne grundlag for den genåbning, der vil medføre åbning af blandt andet caféer, restauranter, skole for de ældste elever og fodboldkampe.

En aftale om genåbning, der forventes vedtaget torsdag og iværksættes fra på mandag.

Efter orienteringsmødet efterlyste Venstre, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti en dato eller en plan for en genåbning af de danske grænser.

Lukningen af grænserne har ramt turisterhvervet hårdt, lyder argumentet.

- Jeg er ked af, at man ikke kan fastsætte en dato. Eller i det mindste give et svar til de folk, der arbejder i sommerbranchen på, hvornår det kan lade sig gøre, siger Jakob Ellemann-Jensen, formand i Venstre.

Han vil torsdag forsøge at få fastlagt en dato ved forhandlingerne om en yderligere genåbning.

- De folk, der arbejder med sommerhuse eller på andre måder i turistbranchen er dybt afhængige af det her. Vi kan ikke være bekendt ikke at give dem et svar, fortsætter han.

Tyskland og Norge vil åbne grænserne

Den radikale leder, Morten Østergaard, henviser til, at Tyskland og Norge overvejer at åbne grænserne for danskere. Danmark bør gøre det samme, mener han.

- Når Tyskland og Norge gerne vil tage i mod danske turister, så skal vi selvfølgelig også, siger Morten Østergaard.

Han peger på, at det også er et økonomisk spørgsmål.

- Nedlukning af grænserne er noget af det, der påvirker bredt på tværs af brancherne. Der er behov for et mere tydeligt svar på, hvad man kan regne med. Kan vi tage imod tyske og norske turister hen over sommeren, eller kan vi ikke? Det skylder vi turistbranchen svar på, siger han.

Lyn-analyse

Mette Frederiksen bliver udfordret på spørgsmålet om grænsen. Vi fik efter mødet bevis på, at der er ganske megen uenighed, og der er en del at forhandle om torsdag. Partilederne taler om at sikre indkomst til sommerhusudlejere og til de områder, der lever af turisme. Men det bliver pandet ned af Mette Frederiksen. For hende handler det også om situationen i Sverige. Det er svært at åbne grænserne til Tyskland og Norge, men ikke til Sverige, hvor man jo håndterer coranavirussen på en anden måde. Det er helt sikkert en diskussion, man også vil tage torsdag.

Det samme understregede Søren Pape Poulsen (K) efter mødet.

- Der skal være mulighed for at komme ud med familien eksempelvis til forlystelsesparker til sommer. Samtidig skal vi have afklaret, om tyske og norske turister kan besøge Danmark. De to lande har styr på smitten, og de skal have mulighed for at leje et sommerhus i Danmark, siger Søren Pape Poulsen.

Ikke det første på listen

Mette Frederiksen og regeringen lukkede Danmarks grænser 14. marts for at forhindre smittespredningen af coronavirussen.

Og de forbliver lukkede ifølge statsministeren, der baserer sin beslutning på rådgivning fra Statens Serum Institut.

En borger fra et land, hvor smittetrykket er ligesom Danmarks, betyder ikke en forøget risiko, lød det fra Mette Frederiksen.

Men så kommer "antallet til at betyde noget".

- En grænseåbning kan betyde, at mange mennesker kommer til Danmark. Det kan være med til at flytte smitten i en negativ retning. Grænserne skal selvfølgelige også ses i sammenhæng med, hvad der sker i landene omkring os, sagde statsministeren onsdag aften.

- Vi er opmærksom på grænsen, men det er ikke det første på min liste, sagde Mette Frederiksen.