Politik

Finansminister forventer underskud på op mod 197 milliarder kroner

- Situationen er dybt alvorlig, siger Nicolai Wammen.

Regeringen forventer et offentligt underskud på op mod 197 milliarder kroner i 2020.

Det oplyser finansminister Nicolai Wammen (S) tirsdag aften.

Tallet oplyses i en årlig rapportering til EU om dansk økonomi - det såkaldte konvergensprogram.

Ifølge pressemeddelelsen fra Finansministeriet skyldes det astronomiske underskud coronakrisen.

- Situationen for dansk og international økonomi er dybt alvorlig. Det er alligevel med tilfredshed, at vi kan sende årets udgave af konvergensprogrammet til EU, siger Nicolai Wammen ifølge pressemeddelelsen.

I rapporten til EU understreger Finansministeriet, at fremskrivningen af den offentlige gæld og saldo er "behæftet med væsentlig usikkerhed i lyset af, at den generelle økonomiske situation er usikker for såvel dansk økonomi som for verdensøkonomien".

Rapporten opridser tre mulige scenarier for det offentlige underskud.

I det mest optimistiske scenarie vil underskuddet blive på 165 milliarder kroner, i det mest pessimistiske scenarie vil underskuddet bliver på 197 milliarder kroner, vurderer Finansministeriet. I et scenarie, hvor den danske økonomi tilpasser sig gradvist, vil underskuddet blive på 185 milliarder kroner, vurderer Finansministeriet.

- Udviklingen af de offentlige finanser afhænger i høj grad af konjunkturudviklingen, skriver Finansministeriet i rapporten.

Wammen: I gang med kontrolleret genåbning

Men Nicolai Wammen siger, at regeringen er i gang med at åbne Danmark igen.

- Vi begynder at se, at hjælpepakkerne har en virkning, og vi er gået i gang med en langsom og kontrolleret genåbning af samfundet igen. I første omgang er fokus på at holde hånden under danske arbejdspladser i den her svære situation, siger Nicolai Wammen.

Næste fase handler for regeringen om, at få økonomien tilbage i omdrejninger:

- Næste fase vil være, at vi vil kigge på tiltag, der bidrager til at få gang i hjulene i økonomien igen, siger Nicolai Wammen.