Politik

Socialdemokratiet får bedste måling i dette årtusinde – alligevel er intet afgjort

Rød bloks føring har under coronakrisen vokset sig kæmpe stor. Erfaringerne fra tidligere kriser viser dog, at det meget hurtigt kan gå den anden vej.

Hvis der var valg i morgen, ville Socialdemokratiet få den største vælgeropbakning, siden Poul Nyrup Rasmussen slog Uffe Ellemann-Jensen ved folketingsvalget i 1998.

Det viser en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken. Her får regeringspartiet opbakning fra hele 34,2 procent af vælgerne. Det er en fremgang på 9,3 procentpoint fra seneste måling i februar og øger antallet af mandater fra 46 til 63.

For Socialdemokratiet er der dog en statistisk usikkerhed på +/- 3,2 procentpoint.

Alle andre partier i Folketinget end Socialdemokratiet ser ud til at gå tilbage, men nogle mere end andre. Alternativet, som har mistet fire ud fem folketingsmedlemmer siden seneste måling, er nede på 0,4 procent og dermed langt fra spærregrænsen på to procent.

Det er vilde tal

Hans Redder, politisk analytiker

Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre ser også ud til at tabe en del terræn. De tre partier står hver til at miste mellem tre og fire mandater siden seneste måling.

Analytiker: Vilde tal

Styrkeforholdet mellem rød blok har også forskubbet sig yderligere. Hvor fordelingen i slutningen af februar hed 94 mandater til rød blok og 81 til blå blok, er den nu 103 mod 72. Procentfordelingen er 58,9 mod 41,1.

Forskellen på blokkenes styrkeforhold er altså blevet væsentlig større. Ifølge målingen tyder det på, at Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten med til sammen 91 mandater kan få flertal uden Radikale Venstre. Der er dog en statistisk usikkerhed på +/- 3,3 procentpoint for blokkene.

- Det er vilde tal, og hvis der var valg nu, og det her blev resultatet, ville det ændre dansk politik fundamentalt, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

Coronakrisen spiller en afgørende rolle

Målingen er foretaget fra 27. til 30. april og dermed i den aktuelle i coronakrise. Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet spiller det en afgørende rolle.

Det er ikke en socialdemokratisk effekt, det er en regeringseffekt.

Kasper Møller Hansen, valgforsker

Han forklarer, at der i vælgerforskningen er et begreb, som hedder ”rally ’round the flag”. Fænomenet ses typisk i kriser, hvor et lands befolkning har en klar tendens til at bakke mere entydigt op om den siddende magthaver, end det er tilfældet i mere normale perioder.

Det bekræftes af flere andre meningsmålinger foretaget i Danmark den seneste tid og fra Tyskland og Sverige. Men også i hårdt ramte lande som Italien, Frankrig og USA oplever regeringerne stor fremgang i målingerne.

- Det her viser, at vælgerne står sammen med regeringen og statslederen i krisetider. Det ser man i stort set alle kriser på tværs af landene. Det er en normal psykologisk reaktion med, at vi skal kæmpe sammen mod en ydre fjende, siger Kasper Møller Hansen til TV 2.

Partifarven er ikke afgørende

Andre målinger, som for eksempel i Altinget, har også vist, at danskernes opbakning til Mette Frederiksen som deres foretrukne statsminister er steget voldsomt under coronakrisen.

Ifølge Kasper Møller Hansen er det bemærkelsesværdigt, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet går så meget frem i øjeblikket, men han mener langt fra, at al æren skal tilskrives regeringspartiet.

- Det er ikke en socialdemokratisk effekt, det er en regeringseffekt. Hvis regeringen havde haft en anden farve, vil jeg tro, vi havde set noget tilsvarende til den anden side, siger Kasper Møller Hansen.

Slet ingen garanti for valgsejr

Men trods det meget store forspring til rød blok er næste folketingsvalg ifølge Kasper Møller Hansen på ingen måde afgjort.

Han nævner, at daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) gik frem efter terrorangrebet den 11. september 2001, og at det samme skete for den daværende norske statsminister Jens Stoltenberg efter terrorangrebet på Utøya i 2011. Begge endte dog med at tabe de efterfølgende valg.

- Der er masser af eksempler på, at en regeringsleder, der håndterer en krise godt, taber det næste valg. Evidensen peger i retning af, at man på lang sigt kan tabe mere, end man kan vinde, siger Kasper Møller Hansen.

Store udfordringer venter

Han forklarer, at det er svært at være opposition i en krisetid, men siger også, vælgerne har det med hurtigt at glemme de gode ting fra første del af en krise og huske de dårlige. Derfor vil det formentlig fremover bliver lettere at være kritisk opposition, lyder vurderingen.

Den udlægning deler TV 2s politiske analytiker Hans Redder. Han mener, at meningsmålingen i endnu højere grad end normalt skal ses som et øjebliksbillede og vurderer, at der formentlig er lang tid til næste valg.

- På et eller tidspunkt vender dansk politik tilbage til noget mere normalt, og så vil alle de ubesvarede spørgsmål presse sig på, siger Hans Redder.

Han nævner blandt andet regeringens store valgløfte om en ret til tidligere pension til nedslidte samt vejen til den lovede reduktion i udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 som nogle af de store udfordringer.

- De spørgsmål er ikke besvaret, de er bare sat på pause, lyder det fra TV 2 politiske analytiker.