Coronavirus

Ny aftale: Snart kan ældre på plejehjem få besøg af familie og venner

Et flertal af Folketingets partier afsætter 165 millioner til at hjælpe ældre under coronakrisen.

Fremover skal alle ældre på plejehjem have mulighed for at få besøg af familie og venner udendørs.

Det er et af hovedelementerne i en ny aftale på ældreområdet, som regeringen og et flertal af Folketingets partier har indgået.

- Vi savner hinanden under denne langstrakte coronakrise. Det gælder ikke mindst samværet med vores ældre. Derfor er det vigtigt, at vi nu sætter ind med initiativer, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Partier afsætter 165 millioner

Besøgene skal foregå på en måde, så de ældre skærmes mod coronasmitte. Det kan for eksempel foregå ved, at der opsættes havepavilloner eller udestuer.

Ud over besøg til ældre på plejehjem er der i aftalen også fokus på hjælp til svækkede ældre i hjemmet og ældre med demens.

Alle partier undtagen Venstre er med i aftalen, som løber op i godt 165 millioner kroner.

Venstre: For uambitiøst

Venstre forlod torsdag aften forhandlingerne, da partiet mener, at aftalen ikke er ambitiøs nok. Blandt andet ønskede Venstre en større økonomisk ramme, oplyser ældreordfører Jane Heitmann (V).

SF er til gengæld meget tilfreds med aftalen.

- Jeg er rigtig, rigtig glad for aftalen. Det er meget belastende for ældre at være isoleret i så lang tid, især hvis man er dement og ikke forstår, hvorfor ens pårørende ikke dukker op, siger ældreordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

Her er alle elementerne i aftalen:

  • Alle ældre på plejehjem skal have mulighed for at få besøg fra pårørende. Der afsættes 100 millioner til, at kommunerne kan skabe rammer og faciliteter til det, for eksempel til besøgspavilloner eller udestuer. Der skal desuden, under hensyn til sundhedsmæssige retningslinjer, genetableres aktiviteter på plejehjem for at hjælpe de ældre, der ikke har pårørende.
  • Der afsættes 6 millioner til Ældre Sagen og Alzheimerforeningen til oplysning og individuel rådgivning af svækkede ældre.
  • Der afsættes 4 millioner til drift af Ældretelefonen under Ældre Sagen. Det kan bruges på at rekruttere frivillige "telefonvenner".
  • Der afsættes 30 millioner til aflastende aktiviteter til pårørende, der passer en person med demens i hjemmet eller er pårørende til en person med demens på plejehjem. Midlerne kan bruges på aktiviteter, der giver pårørende et pusterum. Det kan for eksempel være digitale pårørendenetværk.
  • Serviceniveauet på ældreområdet skal tilbage på normalt niveau i takt med genåbning af samfundet. Kommuner skal tilbyde grundig rengøring til borgere, der måtte have et efterslæb, fordi rengøring har været sat på pause for at undgå coronasmitte.
  • Der skal etableres et nyt midlertidigt partnerskab på ældreområdet, som skal forebygge ensomhed hos ældre. Der afsættes 0,25 millioner.
  • Der afsætte 15 millioner til, at kommunerne kan særtilpasse fritidsaktiviteter til ældre efter genåbning. Det kan for eksempel være særlige åbningstider kun for ældre i svømmehaller og fritidscentre.
  • Der afsættes 10 millioner til, at kultur-, idræts og foreningsliv kan skabe aktiviteter og tilbud for ældre. Det kan for eksempel være udendørskoncerter eller biblioteksklubber.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.