Politik

Regeringen klar med nye retningslinjer for butikker efter Ikea-kritik

Erhvervsministeren har fået kritik for at blande sig i genåbningen af Ikea, der var planlagt denne uge.

Mandag åbnede Ikea sine varehuse over hele landet med lange køer som resultat. hvilket fik erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at kritisere virksomheden.

Men Ikea havde lov til at åbne, selvom rådet fra regeringen lød anderledes.

Det har ført til kritik af ministeren og regeringen, hvorfor retningslinjerne nu præciseres.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Retningslinjerne gælder for store butikker, herunder store varehuse som Ikea, og sætter blandt andet skrappere krav til, hvor mange kunder der må opholde sig i butikken per kvadratmeter.

Eksempelvis må butikker på 25.000 kvadratmeter højst have 1250 personer på besøg - eller én person per 20 kvadratmeter i butikker på over 10.000 kvadratmeter.

Derudover skal spise- og legeområder samt andre fællesarealer holdes lukket.

Butikkerne skal også sørge for, at det er muligt at passere andre kunder med mere end to meters afstand.

Retningslinjer lavet på dialog

De nye retningslinjer kommer efter, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) kom i modvind, fordi han mandag kritiserede møbelgiganten for at åbne sine varehuse landet over.

En beslutning, Ikea juridisk havde lov til at tage, men som ministeren havde anbefalet Ikea at undlade, og som han derfor "så utrolig alvorligt på".

Onsdag aften fortalte ministeren, at det ikke var hensigten at udskamme Ikea og lignende butikker. Ministeren tilføjede, at sagen viste, at der fortsat var behov for mere klarhed om reglerne, hvorfor han ville gå i dialog med butikkerne. Ifølge ministeriet er de nye retningslinjer kommet netop på baggrund af denne:

- For de store varehuse, der har holdt frivilligt lukket, har der ikke været tilstrækkeligt klare retningslinjer. Derfor har regeringen opfordret netop dem til at vente med at åbne. Efter en god dialog med erhvervet og de ansattes organisationer har vi nu klare retningslinjer på plads, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i pressemeddelelsen.

Ifølge pressemeddelelsen er retningslinjerne foruden dialog mellem regeringen og erhversvlivet også kommet til via dialog med Arbejdstilsynet og Styrelsen for patientsikkerhed.

Kaldt i samråd

Foruden undren fra Ikea selv, har ministeren mødt kritik fra andre sider for sine udtalelser.

Blandt andet fra blå blok. Tirsdag eftermiddag kom det frem, at Liberal Alliance, Venstre og Konservative har kaldt ministeren i samråd, efter ministerens kritik af møbelkæden.

Ikea valgte frivilligt at lukke alle sine butikker 18. marts.

Ikea falder under kategorien "butik", hvorfor det er tilladt for varehuset at åbne, mens virksomheder i storcenter-kategorien fortsat skal holde lukket, lyder påbuddet.