Politik

Ny Lars Løkke-bog stiller skarpt på tidligere magtkampe i Venstre-toppen

Bogen skulle beskrive, hvad der skete under Venstres formandsopgør i 2014 og ved Løkkes afgang som V-formand i 2019.

Hvad skete der under det skæbnesvangre hovedbestyrelsesmøde i Venstre i 2019, der blev slutningen på Lars Løkke Rasmussens tid som formand for Venstre?

Det vil interesserede læsere sandsynligt blive klogere på, når den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen udgiver erindringsbogen 'Om de fleste – og det meste' til august.

Det oplyser Politikens Forlag, der udgiver bogen.

Der skulle ikke være tale om en traditionel selvbiografi, men en række nedslagspunkter fra Løkkes liv – herunder flere afgørende begivenheder fra den interne magtkamp i Venstre de senere år.

- Han (Løkke, red.) løfter sløret for, hvad der skete i den berømte kælder i Odense under formandskampen i 2014. Og hvad der blev sagt på det famøse hovedbestyrelsesmøde i august 2019, som satte en brat stopper for hans epoke som formand for Venstre, skriver Politikens Forlag om bogen.

Det omtalte møde i kælderen under Odense Congress Center var kulminationen på kampen om formandsposten i 2014 mellem daværende formand Lars Løkke Rasmussen og daværende næstformand Kristian Jensen.

I tiden op til episoden var Løkke blevet presset af sager om dyre tøjkøb og flyrejser på første klasse. Mange regnede med, at Kristian Jensen ville vælte Løkke som formand, men det ændrede sig efter den mystiske tur i kælderen, hvis indhold bogen måske løfter sløret for.

I 2019 var den atter gal mellem Løkke og Kristian Jensen. Forløbet omkring hovedbestyrelsesmødet i Brejning bliver også beskrevet, hvor Løkke forlod mødet ad en bagdør og samtidig også forlod sin rolle som Venstres formand efter mere end ti år

Hvor meget der reelt bliver afsløret i bogen vides ikke, men forlaget skriver:

- Lars Løkke Rasmussen afslører ikke alt i denne bog. Men han fortæller ærligt, skarpt og humoristisk om de fleste – og det meste.

Mange bolde i luften

Efter episoden i 2019 er Lars Løkke Rasmussen fortsat som almindeligt Folketingsmedlem under Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Men af den grund har Lars Løkke Rasmussen ikke ligget på den lade side. Før Danmark blev sat på standby af coronakrisen, turnerede Løkke landet rundt på en foredragsturné med bogen 'Befrielsens øjeblik' af journalist Kirsten Jacobsen, der udkom i foråret 2019.

Den udkom midt under sidste valgkamp, hvor Lars Løkke Rasmussen noget overraskende luftede tankerne om en SV-regering.

Samtidig er Løkke også blevet ansat som juridisk rådgiver i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, og i sidste uge blev den tidligere statsminister valgt ind i bestyrelsen i det færøske selskab Betri, som blandt andet ejer den største bank på Færøerne.

På trods af de mange aktiviteter, så fortalte Løkke tilbage i januar, at han agter at stille op til næste folketingsvalg.

- Statsminister og leder af mit parti var to rimelig tunge arbejdsopgaver, som jeg ikke har mere, og derfor bilder jeg mig ind - uden at være selvindbildsk - at jeg har nogle ressourcer i overskud, sagde han til Børsen.