Coronavirus

Nu går forhandlingerne om genåbningen for alvor i gang: Er borgfreden slut?

Torsdag bliver der taget hul på en svær diskussion, vurderer analytiker Hans Redder.

I denne tid er der især ét spørgsmål, der presser sig på hos rigtig mange danskere: Hvad bliver det næste, der åbner i Danmark, og hvornår?

Der er blevet spekuleret i, om det snart vil være muligt at tage ud og spise igen, eller om de ældste folkeskoleelever når tilbage i skole inden sommerferien.

Torsdag klokken ti genoptog statsminister Mette Frederiksen (S) og partilederne netop forhandlingerne om, hvordan næste fase af genåbningen af Danmark kommer til at se ud.

Statsministeren og partilederne begyndte allerede deres virtuelle møder i sidste uge, men TV 2s politiske analytiker Hans Redder mener, at forhandlingerne først reelt begynder på torsdagens møde.

- Møderne i sidste uge og tidligere i denne uge var nærmere orienteringsmøder. Det er først i dag, de tager hul på den svære diskussion om, hvad der skal prioriteres og dermed også, hvad der ikke skal prioriteres, siger Hans Redder.

Under coronakrisen har der på tværs af Folketinget været bred enighed. Først da det handlede om nedlukningen af Danmark og sidenhen, da første del af landet skulle åbnes igen. Hans Redder ser frem til, om den enighed kan fortsætte under de kommende forhandlinger.

- Det spændende bliver, om det overhovedet er muligt for de ti partier at blive enige. Der er jo mange forskellige bud på, hvad der er vigtigt at åbne først. På en liste kan der jo kun stå en ting allerøverst. Det tvinger også partierne til at være meget konkrete, siger Hans Redder.

Aftale på plads i næste uge

Forhandlingerne mellem Mette Frederiksen og partierne forventes at munde ud i en prioriteret liste over, hvad der er vigtigst at åbne først, og hvad der kan vente. Men danskerne må væbne sig med tålmodighed lidt endnu.

- Man skal ikke forvente, at det er i dag, de kommer ud med en aftale. I dag og de kommende dage skal man tale sig frem til en prioriteret liste. Så skal Kåre Mølbak og Statens Serum Institut regne på, hvad punkterne vil have af sundhedsmæssige konsekvenser, siger Hans Redder.

Der falder altså først en aftale endeligt på plads, når Statens Serum Institut har regnet på listen fra Folketinget. Derfor bliver det nok først en gang i næste uge, at danskerne endeligt får at vide, hvad der vil åbne næste gang, vurderes det.

- Den langsigtede plan kommer flere uger for sent

Under onsdagens forespørgselsdebat i Folketinget bekræftede statsministeren, at der i forbindelse med næste fase af genåbningen 10. maj vil blive præsenteret en langsigtet plan.

- Så både borgere og virksomheder kender tidsperspektivet for eksempelvis restauranter, børnenes undervisning, idræt og storcentre, sagde Mette Frederiksen.

Udsigten til en langsigtet plan glæder Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen. Selvom han mener, den kommer for sent.

- Den langsigtede plan vil hvile på det fundament, jeg også har efterlyst i ugevis. Det er et oplyst grundlag, som handler om at sammenstille de samfundsøkonomiske effekter med de sundhedsmæssige virkninger, siger han kort inden mødet.