Politik

Mette Frederiksen lover langsigtet plan for genåbning

Den langsigtede plan kommer til at foregå med udgangspunkt i flere sundhedsfaglige spor.

Efter lang tids pres siger statsminister Mette Frederiksen nu, man i forbindelse med næste fase af genåbningen 10. maj også vil præsentere en langsigtet plan for rækkefølgen af den videre genåbning.

Det siger hun ved en forespørgelsesdebat i Folketinget.

- Så både borgere og virksomheder kender tidsperspektivet for eksempelvis restauranter, børnenes undervisning, idræt og storcentre, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren slår dog også fast, at hun og regeringen ikke vil lade sig presse til at træffe forhastede beslutninger.

- Lad mig gøre det helt klart. Regeringen kommer ikke til at lade sig presse til at gå for hurtigt frem, siger statsminister Mette Frederiksen til Folketingets partier.

Flere spor i langsigtet plan

Over for Folketingets partier understregede Mette Frederiksen, at coronasmitten er under kontrol, og at den danske strategi er lykkedes.

Den langsigtede strategi, som bliver præsenteret 10. maj, vil ifølge statsministeren indeholde en mere offensiv teststrategi. På længere sigt vil man følge sundhedsfaglige spor, der dækker over mere brug af værnemidler, mere hygiejne, at holde afstand, og så skal man undgå "superspredning".

Sidstnævnte dækker over store forsamlinger som koncerter og festivaler, der har vist sig at have spredt smitten med coronavirus voldsomt.

Det er de borgerlige partier, der har indkaldt regeringen til onsdagens såkaldte hasteforespørgselsdebat, hvor hun forsvarer sin håndtering af coronakrisen.

Udover Mette Frederiksen deltager finansminister Nicolai Wammen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) også i forespørgselsdebatten i Folketingssalen.

Debatten i Folketinget kommer midt i de forhandlinger om fase to af genåbningen af Danmark, som statsministeren i øjeblikket afholder med partilederne.