Kommuner uden nye smittetilfælde vil genåbne før – men det er ikke nogen god idé, siger ekspert

Både DF og SF vil nu diskutere forslaget under forhandlingerne om næste fase af genåbningen.

Syv dage uden ét eneste nyt bekræftet tilfælde af coronasmitte.

Det er virkeligheden i en række danske kommuner, og her foreslår flere borgmestre nu, at de får lov at genåbne hurtigere end resten af landet. Det skriver Jyllands-Posten mandag.

En af dem er Henrik Frandsen, der er borgmester for Venstre i Tønder.

- Vi har ikke haft nye smittetilfælde den seneste uge, og generelt har vi ikke haft ret mange i hele forløbet. Derfor giver det mening, at vi laver en differentieret genåbning af Danmark, så vi får mulighed for at få gang i vores erhvervsliv, siger Henrik Frandsen til TV 2.

Vil give plads til restauranter og turister

Ifølge en opgørelse fra Statens Serum Institut var der søndag eftermiddag ikke registreret nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere de seneste 7 dage i 14 danske kommuner.

Tønder er en af dem, og borgmester Henrik Frandsen har flere konkrete forslag til, hvordan en differentieret genåbning kan finde sted i hans kommune.

Han foreslår, at restauranter og caféer vil kunne åbne i Tønder, hvis der ”god plads” mellem bordene og krav om bordreservation for alle gæster. Borgmesteren mener også, at den lukkede grænse mod syd bør åbnes for tyske turister, som kan fremvise et gyldigt lejebevis og køre direkte til sommerhuset.

- Tyskland er et af de lande, der har dokumenteret kontrol over corona. Og for mig er det ikke værre at krydse en landegrænse end en kommunegrænse et andet sted i landet, siger Henrik Frandsen.

Flere borgmestre bakker op

I det sønderjyske mener H.P. Geil (V), der er borgmester i Haderslev, ligeledes, at det kan give mening at åbne mere i hans kommune. Han peger på campingpladser og restauranter som noget af det første.

- Jeg er ikke sundhedsfaglig ekspert, men jeg synes, det er en interessant idé at genåbne samfundet de steder, som har været coronafri den sidste uge, siger H.P. Geil til TV 2.

Også på Fanø mener borgmester Sofie Valbjørn fra Alternativet, at det er en god idé at åbne caféer og restauranter med krav om afstand mellem bordene.

Men der er også borgmestre uden bekræftet coronasmitte de seneste syv dage, der er imod en differentieret genåbning. I Hjørring ønsker borgmester Arne Boelt (A) en samlet genåbning af samfundet på tværs af landet. Han frygter for en højsæson over sommeren uden turister, hvis der åbnes for tidligt.

- Det er vigtigt, at vi på sigt kan åbne grænserne, så vi igen kan få besøg af udenlandske turister. En tidlig åbning kan ende med at give bagslag, så man må udskyde den kollektive åbning af Danmark, siger Arne Boelt til TV 2.

Ekspert: Danmark er for lille et land

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er det ikke en god idé at forsøge sig med en differentieret genåbning.

- Hvem kan udelukke, at københavnerne ikke tager på restaurant i Ringsted? Danmark er for lille til, at vi kan gøre det på en fagligt relevant måde. Vi er nødt til at se på det som en samlet enhed, siger han til TV 2.

Tønder-borgmester Henrik Frandsen frygter dog ikke, at hans kommune bliver en magnet for sultne danskere fra alle egne af landet.

- Der kommer ikke flere borde i restauranten af, at der er flere, der har et ønske om at komme derind. Man skal have bestilt et bord, og når man også håndhæver de regler om afstand og afspritning, som gælder i hele samfundet, så mener jeg ikke, det udgør en større smitterisiko, siger han.

Genåbning af arbejdspladser kan give mening

På Aarhus Universitet er Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin, enig med sin kollega Allan Randrup Thomsen i, at en differentieret genåbning af restauranter og caféer vil være meget svær at styre.

Men han siger også, at det lave danske smittetryk og forholdsvis beskedne pres på sundhedsvæsenet bør give anledning til at diskutere yderligere genåbningstiltag. Her afviser han ikke helt, at en differentieret løsning kan give mening. Det skal dog i så fald være fysisk faste arbejdspladser, så danskerne ikke i stor stil fristes til at krydse kommunegrænserne.

- Smittemæssigt vil det være lettere at styre med arbejdspladser, for man tager jo ikke til Roskilde og arbejder den ene dag og København den næste, siger Søren Riis Paludan.

Det er Samsø-borgmester Marcel Meijer helt enig i. Han bakker op om en differentieret genåbning, men ikke på alle områder.

- Jeg tænker især på de områder, hvor man ikke flytter sig over kommunegrænserne. Jeg vil gerne have normaliseret vores folkeskoler og sende mine medarbejdere tilbage på rådhuset, siger Marcel Meijer.

Samsø har endnu ikke registreret nogen tilfælde af corona. Borgmesteren ser helst ikke, at der bliver åbnet for erhverv, der kan lokke folk til øen.

SF og DF vil diskutere sagen på Christiansborg

De folkevalgte politikere på Christiansborg fortsætter mandag forhandlingerne om næste fase i genåbningen. Og selvom der ikke på forhånd er lagt op til det, håber DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at de skal diskutere, om ikke nogle kommuner skal have lov til mere end andre.

Han forstår godt borgmestrenes ønsker.

- Selvom vi er et lille land, er der store forskelle. Og tager man det individuelt, vil man lettere kunne åbne nogle steder end andre, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Han nævner som eksempel, at plejehjem i landdistrikterne ofte har flere kvadratmeter til rådighed, og DF-formanden vil derfor diskutere, om ikke der her skal åbnes mere for besøg fra pårørende.

SF-formand Pia Olsen Dyhr nævner også muligheden for give lov til at besøge de ældre i de kommuner, der i øjeblikket ikke har nogen smittede.

- Når man nogen steder har formået at leve op til de mange krav, så smitten ikke har bredt sig, så skal man også kunne mærke, at man langsomt kan begynde at åbne igen, siger Pia Olsen Dyhr.

Samtidig mener hun også, at det burde være muligt at genåbne skolerne for de ældste elever fra 7. til 10. klasse i de omtalte kommuner.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil ikke love, at en differentieret genåbning kommer på tale i næste fase.

- Der nogle helt åbenlyse udfordringer, fordi kommunegrænsen ikke er en hermetisk lukket en, som danskerne ikke kan bevæge sig hen over. Omvendt er der sikkert også løsninger på det, som på de fleste andre ting. Men det er vi nødt til at forholde os til ved forhandlingsbordet