Politik

- Vi skal finde en anden måde, familierne kan være sammen på

Udsigten, til at den sociale afstand skal bevares i et år, kan ramme de sårbare i samfundet hårdt.

Det bliver en stor udfordring fortsat at holde ensomhed og angst nede for de særligt sårbare grupper som hjemløse, stofmisbrugere og psykisk syge under coronakrisen.

Sådan lød det fra social- og indenrigsminister Astrid Krag, der i dag indleder forhandlinger på området.

- Jeg vil meget gerne kunne åbne mere i forhold til bosteder og de mest udsatte i samfundet. Men vi er nødt til at gøre det på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Det kan nemlig have nogle store konsekvenser for de mest udsatte, hvis de får smitten indenfor, siger Astrid Krag.

I et interview med Berlingske sagde faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at det kan blive nødvendigt at bevare den sociale afstand i mindst et år, indtil der er udviklet en vaccine mod coronavirus.

Hvis den forudsigelse holder stik, er det i særlig grad dårligt nyt for de mennesker, der af forskellige årsager lider under restriktionerne.

- Jeg tror, at denne melding understreger vigtigheden af de forhandlinger, som jeg skal til at indlede i dag. Derfor håber jeg på, at Folketingets partier vil afsætte nogle flere midler til at øge livskvaliteten for de sårbare. Vi bliver nødt til at skrue op for den del af indsatsen, der hvor vi oplever ensomhed, angst og børn, der oplever vold og alkoholmisbrug på tæt hold, siger Astrid Krag.

Social- og indenrigsministeren indleder mandag klokken 12 forhandlinger med Folketingets partier om ekstra initiativer til udsatte grupper under coronakrisen.

På forhånd har Astrid Krag været ude med et forslag om at øremærke ti millioner til ensomme handicappede.

DF vil sætte skub i forhandlingerne

Udsigten til at skulle holde social afstand i et år, sætter de kommende forhandlingerne i relief, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

- Hvis man ikke får hjælp til at passe sin demente ægtefælle, eller hvis man har en døende i familien, som man ikke kan besøge, så sætter det virkelig tingene i relief. Politisk skal vi finde en anden måde, som de her familier kan være sammen på, siger han til TV 2.

Selvom forhandlinger kommer til at dreje sig om flere udsatte grupper, mener han, at de ældre står i en særlig position.

- De ældre er i en helt særlig udsat position i øjeblikket. De har ikke elektroniske ting, som mange andre får tiden til at gå med. De sidder og kigger ind i væggen og har svært ved at finde mening med tilværelsen, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Derfor er det afgørende, at vi politisk kommer ud og fortæller de ældre, at der kommer nogle nye retningslinjer. At der kommer nogle andre måder, hvor de igen kan komme til at se deres pårørende på.

- Ingen kan være isoleret i et helt år

Direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, fortæller, at man på plejehjemmene er bekymret over, at de svage beboere allerede på nuværende tidspunkt ikke har haft kontakt til deres pårørende i halvanden måned.

- Det får nogle ganske alvorlige konsekvenser. De (ansatte på plejehjemmene, red.) er bange for, at de ældre får forringet funktionsevne, og at man måske, når man møder dem om ganske fjern tid, møder en person, der ikke længere kan gå eller ikke kan genkende de pårørende, siger Bjarne Hastrup.

Fra formanden for Landsforeningen Sind, Knud Kristensen, lyder det, at man i givet fald må finde på nogle andre måder at være sammen på.

- For selvfølgelig er der ikke nogen, der kan leve med at være isolerede i et helt år og have sit mentale helbred i bero, siger han til TV 2.